Έγινε προσπάθεια για να προστατευθεί το “ήρεμο κλίμα”, αυτά συζήτησαν: Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του ισλαμιστή Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ισλαμιστη πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία Hellas Journal




Την πέμπτη συνάντησή τους εντός των τελευταίων 12 μηνών ολοκλήρωσαν στις 4.25 το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ισλαμιστη πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγετες έχουν κάνει μία επισκόπηση της διαδικασίας επαναπροσέγγισης. Η Αθήνα ήθελε να επιβεβαιώσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί.

Το κλίμα περιγράφεται ως καλό. Μίλησαν για τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανια και την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και στα δύο μέτωπα.

Μίλησαν “αδρά” για το χρονοδιαγραμμα των συναντήσεων μετα τον Σεπτεμβριο, για το πως θα συνεχιστελι ο Πολιτικός Διάλογος και η θετικη ατζεντα.

Τον Σεπτεμβριο θα συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα για το Ανώτατο Συμβούλιο με στόχο να πραγματοποιηθεί εντός του έτους στην Αγκυρα.

Εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συνεργασια στα θεματα μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων και στη βίζα των Τούρκων πολιτών για να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά.

Για το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επιθυμεί συνέχεια της διαδικασιας και τόνισε την στήριξη του στην προσπάθεια της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ. Οι Τούρκοι να απαντήσουν αφού πρώτα διαβάσουν την εκθεση της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ και την αξιολογησουν!

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Ερντογάν βγήκαν μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που θα γινόταν η συνάντηση.

Η συνάντηση έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η ελληνική πλευρά ήθελε να μεταδώσει έμπρακτα τη διάθεση της διατήρηση του ήρεμου κλίματος, αλλά Τούρκοι αξιωματουχοι κάνουν δηλώσεις που είναι εμπρηστικές.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν με συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνέχεια του διαλόγου τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Είναι μια κανονικότητα που θέλουν να δώσουν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους, όταν βρίσκονται και οι δύο σε μεγάλα διεθνή φόρα, όπως είναι το ΝΑΤΟ ή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

  • Η τουρκικής Προεδρία για τη συνάντηση Μητσοτάκη  με Ερντογάν

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Τέλος, αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: