Συνέντευξη Βίκτορ Όρμπαν στη Welt: Με την Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είχε γίνει ποτέ η εισβολή της Ρωσίας – Τι ρόλο θέλει να παίξει με τον Ντόναλντ Τραμπ

File Photo epa11469294 Prime Minister of Hungary Viktor Orban arrives for an event celebrating the 75th anniversary of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) at the Andrew Mellon Auditorium in Washington, DC, USA, 09 July 2024. EPA/JIM LO SCALZO




Αποκλειστική συνέντευξη στη γερμανική Welt και στον Paul Ronzheimer ο παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Σε αυτήν υπεραμύνεται αρχικά της απόφασής του να επισκεφτεί τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η χώρα του από την 1η Ιουλίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., εξ’ ου και πρέπει να ασχοληθεί με το πώς μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ υπογραμμίζει ότι οι βασικοί παίκτες σε αυτή την ιδιαιτέρως περίπλοκη κατάσταση είναι οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι, οι ΗΠΑ και η Κίνα, καθώς και ότι η περιοδεία του δεν περιλαμβάνει μόνο το Κίεβο και τη Μόσχα, αλλά θα συνεχιστεί.

Στη συνέντευξη με τίτλο « Με την Angela Merkel δεν θα είχε γίνει ποτέ η εισβολή της Ρωσίας» και υπότιλο «Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban ταξιδεύει ανά τον κόσμο ως αυτόκλητος διαμεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία» δίνει μια εικόνα για τα σχέδιά του – και τον ρόλο που θα παίξει σε αυτά ο Donald Trump.

«Η Κίνα έχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Η Αμερική έχει μια πολεμική πολιτική. Και η Ευρώπη, αντί να αναλάβει μια στρατηγική πρωτοβουλία, αντιγράφει απλά την αμερικανική θέση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Putin δεν μπορεί να χάσει τον πόλεμο, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών, ο εξοπλισμός και η τεχνολογία της Ρωσίας. Ο Orban τάσσεται υπέρ μιας άμεσης εκεχειρίας και τονίζει ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για ένα νέο κεφάλαιο, μετά από δυόμιση χρόνια πολέμου.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι από την αρχή του πολέμου συζητείται το ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας κατά χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ο Orban απαντά ότι «κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να λέει ότι η Ρωσία προτίθεται να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ», με το επιχείρημα δε ότι οι Ρώσοι είναι «ορθολογικοί, υπέρ το δέον ορθολογικοί» και δεν θα εξαπέλυαν επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, της «μακράν πιο ισχυρής στρατιωτικής κοινότητας».

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα επανεκλογής του Donald Trump στις ΗΠΑ, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι είναι πάρα πολύ πιθανό ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ να μην είναι ο ίδιος με τον σημερινό, ενώ κληθείς να σχολιάσει την απειλή Trump ότι αν εκλεγεί, οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, απαντά ως εξής: «Πιστεύω ότι μια νέα ηγεσία προσφέρει νέες ευκαιρίες».

Ο Τrump, σύμφωνα με τον Viktor Orban, πιστεύει στην απευθείας επικοινωνία και τις διαπραγματεύσεις περισσότερο από τους Ευρωπαίους πολιτικούς και ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τα πάντα με διαφορετικό τρόπο, κάτι που είναι καλό για την παγκόσμια πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz, σχολιάζει ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί καλύτερα για τις θέσεις του Γερμανού ομολόγου του, ωστόσο παρατηρεί ότι δεν υπήρξε κοινός τόπος μεταξύ τους. Εν συνεχεία σημειώνει ότι η πρώην Καγκελάριος, Angela Merkel, κατανοεί όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία και εκτιμά ότι αν η Merkel ήταν Καγκελάριος της Γερμανίας, η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει ποτέ στην Ουκρανία, διότι η Merkel έχει «την ικανότητα, την αντίληψη και τις δεξιότητες να απομονώσει τις διενέξεις που ζημιώνουν την Ευρώπη».

«Κάναμε το λάθος να επιτρέψουμε μια σύγκρουση, έναν πόλεμο. Και αντί να τον απομονώσουμε, τον οδηγήσαμε σε κλιμάκωση και όλο και μεγαλύτερη διεθνοποίηση», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Welt „Mit Angela Merkel wäre es nie zu einer Invasion Russlands gekommen“

Ο Όρμπαν υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα του ανοίξει την πόρτα της Ε.Ε.: Η πρώτη συνάντηση του νεοσουλτάνου στην Ουάσιγκτον ήταν με τον αυταρχικό Ούγγρο Πρωθυπουργό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: