Περίμετρος προστασίας για να θωρακίσουν τα μυστικά του «Εντούρανς»: Ίσως το πιο γοητευτικό ναυάγιο στον κόσμο, θαμμένο από το 1915 κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής [video]

To πλοίο του εξερευνητή Ερνέστου Σάκλετον παγιδεύτηκε στην Ανταρκτική Φωτογραφία screenshot via YouTube




Η ιστορία του έχει γοητεύσει τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Η ανακάλυψή του, τον Μάρτιο του 2022, μετά από 107 χρόνια, έφερε ενθουσιασμό. Σήμερα οι προσπάθειες εξερεύνησής του είναι πρόκληση για πολλούς επιστήμονες. Και όχι μόνο γι’ αυτούς.

Γι αυτό, όπως αναφέρει το BBC, αποφασίστηκε η περίμετρος προστασίας που έχει χαραχθεί γύρω το πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στον κόσμο, να διευρυνθεί από ακτίνα 500 μέτρων σε 1.500 μέτρα.

Η διευρυμένη ζώνη θα περιορίσει περαιτέρω τις δραστηριότητες κοντά στο σκάφος, το οποίο βυθίστηκε το 1915 κατά τη διάρκεια μιας άτυχης αποστολής στην Ανταρκτική με επικεφαλής τον διάσημο πολικό εξερευνητή Σερ Έρνεστ Σάκλετον.

Το μέτρο αποτελεί μέρος ενός πρόσφατα δημοσιευμένου σχεδίου συντήρησής του (CMP).

Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την τεχνογνωσία για να επισκεφθούν το Εντούρανς σήμερα, αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβαίνει πάντα.

Και καθώς ο κόσμος θερμαίνεται και οι παγωμένοι πάγοι στον πολικό νότο συνεχίζουν να υποχωρούν, οι ευκαιρίες πρόσβασης στο ναυάγιο θα αυξηθούν.

Οι τεχνολογίες βαθιάς κατάδυσης είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πιο ικανές, γεγονός που εγείρει την ανησυχητική προοπτική της λεηλασίας ή της καταστροφής από συντριβή λόγω απρόσεκτων υποβρύχιων επιχειρήσεων. Η αλιεία είναι βέβαιο ότι θα γίνει πιο συνηθισμένη στη Θάλασσα Weddell και ο κίνδυνος να μπλεχτούν τα πεταμένα εργαλεία των μηχανότρατων στο ναυάγιο αποτελεί πρόσθετη ανησυχία.

Ήδη, κανείς δεν πρέπει να ανασύρει ή έστω να αγγίξει αντικείμενα στην προστατευόμενη ζώνη.

Τα πάντα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.

FILE PHOTO epa03522913 An undated handout image released by Shackleton Epic showing the layout of the boat that British/Australian expedition members of the Shackleton expedition will use to re-create British explorer Sir Ernest Shackleton’s voyage in 1916 of survival. Shackleton with five other men, rowed across 800 miles of ocean from Antarctica to South Georgia, then trekked 32 miles across the island’s mountainous interior to seek help for the rest of his crew, who were stranded on Elephant Island. EPA/SHACKLETON EPIC / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η επικαιροποίηση της περιμέτρου είναι μια αναγνώριση ότι τα συντρίμμια του Εντούρανς -συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που ανήκαν στο πλήρωμα- μπορεί να είναι διασκορπισμένα σε μεγαλύτερη περιοχή του ωκεάνιου πυθμένα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 3.000 μέτρων στη Θάλασσα Weddell.

«Το Endurance είναι πολύ καλά προστατευμένο εκεί που βρίσκεται τώρα, δεδομένης της απόστασης, του βάθους και της σχεδόν μόνιμης κάλυψης από θαλάσσιο πάγο», εξηγεί η Καμίλα Νικόλ, διευθύνουσα σύμβουλος του UK Antarctic Heritage Trust, το οποίο συνέταξε το CMP σε συνεργασία με την Historic England.

«Υπάρχουν ωστόσο σημαντικοί δυνητικοί κίνδυνοι και απαιτείται διεθνής προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι το ναυάγιο αυτό δεν θα παρεμποδιστεί, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον», δήλωσε η ίδια στο BBC News.

Το Endurance είναι ένα από τα εξέχοντα σύμβολα της λεγόμενης Ηρωικής Εποχής της εξερεύνησης της Ανταρκτικής

Το πλοίο χάθηκε στο βυθό όταν παγιδεύτηκε και τρύπησε από τον παχύ πάγο της Ανταρκτικής. Το πώς ο Σάκλετον κατάφερε να βγάλει όλους τους άνδρες του σε ασφαλές μέρος αποτελεί θρύλο.

epa01171183 Pictures of the Antarctica expedition undertake by British-Irish explorer Sir Ernest Shackleton (1874 – 1922) in 1914 are displayed during the opening of an exhibition which recreates Shackleton’s 1914 trip, at the Maritime Museum in Barcelona, Spain, 12 November 2007. The exhibition shows pictures, documents and videos which reproduce the 1914 expedition that lasted three years but did not mean a scientific breakthrough. EPA/ANDREU DALMAU

Η ανακάλυψη του Endurance στον πυθμένα του ωκεανού τον Μάρτιο του 2022 ήταν μια συγκλονιστική ανακάλυψη.
Θεωρούνταν ίσως το πιο δύσκολο ναυάγιο που μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στον πλανήτη.

Ο θρύλος του «Εντούρανς»

Ο Ερνέστος Σάκλετον, ένας άγγλο-ιρλανδός εξερευνητής, παγιδεύτηκε στην Ανταρκτική όταν το πλοίο του «Εντούρανς» κόλλησε στους πάγους και μετά από 10 μήνες συνεθλίβη για να βυθιστεί.

Λέγεται ότι ο Σάκλετον και οι άντρες του παρέμειναν σε νησίδες πάγου για περίπου πέντε μήνες. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε τρεις μικρές λέμβους για τη νήσο Ελέφαντας που, όμως, ήταν ακατοίκητη και δε θα διασφάλιζε την επιβίωση τους.

Βλέποντας το αδιέξοδο, ο Σάκλετον αποφάσισε να πάρει τις τύχες του πληρώματος του στα χέρια του και με πέντε από τους άντρες του ξεκίνησε ένα ταξίδι 17 ημερών και 800 μιλίων στις χειρότερες θάλασσες του κόσμου για να καταλήξει τελικά στη νήσο Νότια Γεωργία όπου υπήρχε ένας σταθμός φαλαινοθηρικών.

Οι έξι άντρες αποβιβάστηκαν στο ακατοίκητο μέρος του νησιού και η τελευταία τους ελπίδα ήταν να διασχίσουν 26 μίλια παγετώνων που τότε θεωρούνταν αδιάβατα. Τελικά ο Σάκλετον και δύο ακόμα κατάφεραν να ολοκληρώσουν την πορεία και να φτάσουν στο σταθμό τον Αύγουστο του 1916. Με τη βοήθεια της Χιλιανής κυβέρνησης διασώθηκαν όλοι οι άντρες του Σάκλετον.

Με πληροφορίες από BBC, otherside.gr

Η Ευρώπη «επέστρεψε» στο Διάστημα: Εκτοξεύτηκε ο νέος πύραυλος βαρέων μεταφορών του ESA, Ariane 6* Aποστολές σε χαμηλή τροχιά, αλλά και μακρύτερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: