Η πιο ξερή έρημος του κόσμου γέμισε άνθη: Η γιγάντια έρημος Ατακάμα στη Χιλή, που έχει ζήσει και 400 χρόνια χωρίς βροχή, άνθισε χάρη σε ένα… μετεωρολογικό φαινόμενο [videos]

FILE PHOTO: epa10235232 Flowers bloom in the desert in the Atacama region, Chile, 09 October 2022 (issued 10 October 2022). EPA/Adriana Thomasa




Η έρημος Ατακάμα στη βόρεια Χιλή είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη στη Γη, αλλά κάποια τμήματα της μονίμως άγονης άμμου καλύπτονται τώρα με μια πολύχρωμη άνθηση από λευκά και μοβ λουλούδια.

Η έρημος Ατακάμα (Desierto de Atacama) βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και είναι 100 φορές πιο ξηρή από την δεύτερη ξηρότερη περιοχή της Γης, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Μάλιστα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πλέον μακροχρόνιας ξηρασίας, καθώς έχει καταγραφεί περίοδος 400 ετών χωρίς βροχή, έως το 1971.

  • Η συνολική της επιφάνεια είναι 181.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (μεγαλύτερη της Ελλάδας)

Το φαντασμαγορικό τοπίο κάποιων σημείων, έχει χρησιμοποιηθεί και ως μοντέλο για την προσομοίωση συνθηκών στα εδάφη του πλανήτη Άρη.

Η έρημος Ατακάμα είναι γνωστή και ως Disierto Florida (η «ανθισμένη έρημος») επειδή κάθε λίγα χρόνια καλύπτεται με λουλούδια, όταν τα σωστά επίπεδα βροχοπτώσεων και θερμοκρασίας συμπίπτουν για να «ξυπνήσουν» τους σπόρους της ερήμου που κοιμούνται.

Αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη. Αλλά η άνθιση που επικρατεί τώρα, ήρθε ασυνήθιστα νωρίς – στη μέση του χειμώνα του Νοτίου Ημισφαιρίου – χάρη στις βροχοπτώσεις που τροφοδοτούνται από το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που επηρεάζει τον παγκόσμιο καιρό.

 Η άνθιση συμπίπτει συνήθως με το Ελ Νίνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες στην περιοχή, οδηγώντας σε περισσότερη εξάτμιση και, στη συνέχεια, σε περισσότερες βροχοπτώσεις.

Τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν συμβεί περίπου 15 ανθοφορίες, σύμφωνα με μια ανάλυση του 2022 από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής.

Οι ανθοφορίες δεν είναι ακόμη αρκετά εκτεταμένες για να θεωρηθούν επίσημα μέρος της «ανθισμένης ερήμου», δήλωσε στο Reuters ο Cesar Pizarro, επικεφαλής της διατήρησης της βιοποικιλότητας για την National Forestry Corporation (CONAF), έναν οργανισμό που διοικείται από την κυβέρνηση της Χιλής.

Ωστόσο, αναμένεται περισσότερη βροχή, που σημαίνει ότι τα λουλούδια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε μια μεγαλύτερη περιοχή, πρόσθεσε.

Το 2022, η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου εθνικού πάρκου στην έρημο Ατακάμα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει αυτές τις σπάνιες ανθοφορίες μαζί με την άγρια ​​ζωή – συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των ερπετών και των πτηνών.

Με πληροφορίες από CNN

ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη έκαναν παγκόσμια χωματερή την πιο ξηρή αλλά και «καταπράσινη» έρημο Ατακάμα της Χιλής [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: