Ο Ατάλ μένει μέχρι να φύγει, γρίφος ποιον θα προτείνει η Αριστερά για πρωθυπουργό: Γιατί διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις, οι «αχαρτογράφητοι» των… διακοπών

epa11419486 French President Emmanuel Macron (R) and France’s Prime Minister Gabriel Attal (L) attend a ceremony marking the 84th anniversary of late French General Charles de Gaulle’s World War II resistance call ‘Appeal of 18 June’ in 1940, at the Mont-Valerien memorial in Suresnes, outside Paris, France, 18 June 2024. EPA, LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει «προς το παρόν για την σταθερότητα της χώρας», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο κ. Ατάλ είχε προαναγγείλει χθες το βράδυ ότι θα επιδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Γαλλίας, όπως το θέλει η γαλλική πολιτική παράδοση, και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του για όσο διάστημα χρειασθεί.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας βρέθηκε σήμερα στο γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν για να του επιδώσει την παραίτησή του και ο κ. Μακρόν του ζήτησε να παραμείνει «προς το παρόν για την σταθερότητα της χώρας».

  • Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, καταλαμβάνει 182 έδρες σύμφωνα με τα τελικά αποτέλεσμα
  • στη δεύτερη θέση με 168 έδρες βρίσκεται η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Ensemble
  • και στην τρίτη θέση με 143 έδρες η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν.

Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Γαλλία εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (Les Républicains ) των γκολιστών εξασφαλίζει 45 έδρες ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde διεκδικεί 56 γιατί συμπεριλαμβάνονται ονόματα που αποχώρησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία.

  • Με βάση τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ποιον θα προτείνει η Αριστερά για πρωθυπουργό

Η επιλογή του μελλοντικού πρωθυπουργού της Γαλλίας ανήκει επίσημα στον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα προτείνει η αριστερά για να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο επέλεξε να μην έχει υποψηφιότητα. Το κίνημα του Μελανσόν έλαβε 74 έδρες από τις 182 που εξασφαλίζει συνολικά το μέτωπο της Αριστεράς.

Οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήταν ανένδοτοι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι δεν θα υποστήριζαν τον 72χρονο μελανσόν για πρωθυπουργό, ενώ και ο ίδιος είπε ότι δεν θα «επιβληθεί» σε ηγετικό ρόλο.

Ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Ματθίλδη Πανό, η ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή Κλεμένς Γκουτέ, ή ο Ερίκ Κονκερέλ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι μεταξύ των εν δυνάμει υποψηφίων της αριστεράς, σύμφωνα με το Politico.

Αναταραχή αναμένεται σε όλα τα μέτωπα

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης του NFP, χωρίς συνεργασία με τους μακρονιστές, άρα μειοψηφίας και με πρωθυπουργό που να προέρχεται από το ισχυρότερο σε βουλευτές κόμμα της αριστερής συμμαχίας, δηλαδή το δικό του.

Ήδη ωστόσο γίνεται λόγος για σχίσμα στο Λαϊκό Μέτωπο καθώς το κόμμα του Μελανσόν θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Σοσιαλιστές προτείνουν σενάριο που παραπέμπει τελικά σε κυβέρνηση καθαρής πλειοψηφίας υπό την δύσκολη προϋπόθεση συνεργασίας με τους κεντρώους του Μακρόν, χωρίς να αποκλείουν διάλυση της συμμαχίας με τον Μελανσόν.

Ζητούν να γίνει ψηφοφορία στις τάξεις του Λαϊκού Μετώπου και αναζητούν άλλο όνομα για τη θέση του πρωθυπουργού. Πιθανότατα θα καταλήξουν στο όνομα της δημοφιλούς επικεφαλής των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, ενώ ακούγεται και το όνομα του Φρανσουά Ολάντ.

  • Σε ρυθμιστή αναδεικνύεται ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές δεν αποκλείεται να δεχτεί πιέσεις για παραίτηση, κάτι που ήδη έθεσε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σύμφωνα με πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος θα περιμένει πρώτα να αποκρυσταλλωθεί πλήρως η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης ώστε να σταθμίσει τα δεδομένα και να προχωρήσει στις κινήσεις του, ενώ τυπικά θα έπρεπε να καλέσει αμέσως κάποιον εκπρόσωπο του NFP ή να ζητήσει από τη συμμαχία της Αριστεράς να του υποδείξει πρόσωπο.

Στην παράταξη του Μακρόν βγήκαν επίσης τα μαχαίρια, καθώς Ατάλ και Φιλίπ διεκδικούν τα εύσημα της δεύτερης θέσης, προσδοκώντας «να κόψουν τη φόρα» του Γάλλου προέδρου.

Στο ακροδεξιό στρατόπεδο, δηλώνουν ήδη θύματα συνωμοσίας των «ψεύτο»δημοκρατών», κατά την προσφιλή τακτική που ακολουθείται σε κάθε εκλογική ήττα.

«Η νίκη μας απλώς αναβλήθηκε», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, ενώ ο υποψήφιος για το Ματινιόν, Ζορντάν Μπαρντελά, καταφέρθηκε με μένος εναντίον της «συμμαχίας της ατιμίας», όπως αποκάλεσε το δημοκρατικό μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον της παράταξής του.

Πάντως είναι ξεκάθαρο το πολιτικό μήνυμα ότι η Γαλλία «δεν έγειρε προς την πλευρά της ακροδεξιάς».

Από τις Βρυξέλλες, το μήνυμα που έδωσε χθες η Γαλλία χαρακτηρίζεται ως σαφής ένδειξη ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και ότι σίγουρα θα βρεθεί μία λύση σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο.

Γιατί διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις

Το αίσθημα ανακούφισης αντηχεί από τους πανηγυρισμούς στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και επιβεβαιώνεται ως «Ουφ» στο πρωτοσέλιδο της Liberation καθώς ο δεύτερος γύρος των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία ανέτρεψε την πρωτιά της άκρας Δεξιάς διαψεύδοντας, σε αντίθεση με τα exit polls, τις δημοσκοπήσεις.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των αριστερών και ακροαριστερών κομμάτων υπό τη σημαία του κυρίου Μελανσόν, επικρατεί με 182 έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση και «το κοστούμι που είχε ράψει ο 28χρονος ακροδεξιός Ζορντάν Μπαρντελά αποσύρεται», καθώς τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις για δύο λόγους:

  • Ο πρώτος είναι ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η επιλογή του ανθρώπου που θα εκπροσωπήσει την κάθε τοπική κοινωνία, υπό την έννοια της προσωπικής μάχης
  • και ο δεύτερος λόγος ήταν ο μεγάλος αριθμός των εξουσιοδοτήσεων σε συγγενείς και φίλους, που έδωσαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι που δεν προσήλθαν στις κάλπες λόγω διακοπών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί αυτό να αποτυπωθεί δημοσκοπικά σωστά

Ιστορικό χαρακτηρίζεται το ποσοστό συμμετοχής γύρω στο 67% που συνέβαλε στην ανακοπή της ανόδου της άκρας δεξιάς.

Ως προς το διακύβευμα, δεν είναι παρά να κυβερνηθεί ομαλά η Γαλλία και να βρεθεί βιώσιμη λύση, κάτι που δεν προεξοφλείται από το γεγονός ότι ηττήθηκε κατά κράτος η ακροδεξιά, η οποία πάντως πήρε μια αύξηση περίπου 40% στο εθνικό κοινοβούλιο, στην Εθνοσυνέλευση.

Το πιο άμεσο σενάριο σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αν θα υπάρχει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οριστεί ουσιαστικά από τον πρόεδρο Μακρόν, χωρίς να αποκλείεται νέα εκλογική μάχη με πρωταγωνιστή και πάλι την άκρα Δεξιά.

Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και το χρονικό περιθώριο από το Σύνταγμα δεν εμποδίζει να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, ενώ ο φόβος επεισοδίων πλανάται μετά τις χθεσινές εικόνες στην πλατεία της Δημοκρατίας.

Λιγότερες γυναίκες εξελέγησαν στη νέα Εθνοσυνέλευση

Το ποσοστό των γυναικών στη νέα Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μειώθηκε σε 208 εκλεγμένες από 577 ή 36% του Σώματος, μειωμένο σε σύγκριση με το 2017 και το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του AFP των αποτελεσμάτων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το ποσοστό των γυναικών στην Εθνοσυνέλευση σημείωσε ρεκόρ το 2017, φτάνοντας στο 38,8% (224 βουλευτές), πριν μειωθεί το 2022 στο 37,3% (215). Και φέτος μειώθηκε περαιτέρω.

Η Εθνοσυνέλευση έχει τώρα ελαφρώς μικρότερη γυναικεία παρουσία σε σχέση με τη Γερουσία, την άνω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου που εκλέγεται με έμμεση ψηφοφορία και η οποία διαθέτει 36,8% γυναίκες (128 από τους 348 γερουσιαστές).

Μεταξύ των μεγάλων μπλοκ της νέας βουλής, η ένωση του αριστερού ή Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) και των σχετικών ομάδων (41,7%, 78 από 187) διαθέτει τις περισσότερες γυναίκες και προηγείται με βραχεία κεφαλή του προεδρικού στρατοπέδου (41, 5%, 66 από 159).

Η ακροδεξιά (Εθνικός Συναγερμός) και οι σύμμαχοί της έχουν ποσοστό εκλεγμένων γυναικών μόλις 32,4% (46 από 142) και η κλασική δεξιά (Οι Ρεπουμπλικανοί) εξέλεξε μόνο το 30,8% γυναίκες.

Το 1958, η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Πέμπτης Δημοκρατίας είχε μόνο οκτώ γυναίκες βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της Ναφισά Σιντ Καρά, γεννημένης στην Αλγερία, πριν από την ανεξαρτησία της και η οποία το 1959 ήταν επίσης η μοναδική γυναίκα στην πρώτη κυβέρνηση της Πέμπτης Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα τεράστιο «Ουφ» αλλά και αγωνία για την επόμενη ημέρα στον Γαλλικό Τύπο για τα αποτελέσματα των εκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: