Σχίζει τους αιθέρες της διπλωματίας ο Βίκτορ Ορμπαν: Μετά το Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο πάει Ουάσινγκτον* Μένει να δούμε αν θα συναντήσει το πρότυπό του, τον Τραμπ 

epa11466209 A handout photo made available by the Hungarian PM’s Press Office, shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and Chinese President Xi Jinping (R) shake hands before a meeting in Beijing, China, 08 July 2024. EPA/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η Ουάσινγκτον φαίνεται πως είναι ο επόμενος σταθμός της… παγκόσμιας περιοδείας του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στη σελίδα του στο Instagram.

Η επίσκεψη του Ούγγρου ηγέτη πραγματοποιείται μετά τη συνάντηση που είχε στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μετά την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο, για την οποία δέχτηκε σφοδρές επιπλήξεις από τους συμμάχους του.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ποιους θα συναντήσει εκεί.

Εξάλλου, μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε σήμερα μέσω X την άφιξή του στο Πεκίνο στο πλαίσιο, κατ’ αυτόν, «αποστολής ειρήνης».

«Αποστολή ειρήνης 3,0», ανέφερε -χωρίς άλλες διευκρινίσεις- πάνω από φωτογραφία στην οποία εικονίζεται μπροστά σε αεροσκάφος Falcon της ουγγρικής πολεμικής αεροπορίας καθώς τον υποδέχεται γελαστή η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, η Χουά Τσουνγίνγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε σε δική του, χωριστή ανακοίνωση ότι ο ούγγρος ηγέτης, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να συζητήσουν «υποθέσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Η αμφισημία για τα δυο καπέλα που φοράει ο κ. Όρμπαν έκανε ευρωπαίους εταίρους του να φρίξουν όταν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ζελένσκι, Πούτιν, Σι και μετά ποιος; 

Ο κ. Όρμπαν, σύμφωνα με τους επικριτές του ο κυριότερος σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ, επισκέφθηκε επίσης το Κίεβο τη 2η Ιουλίου και κάλεσε την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί «κατάπαυση του πυρός», που απορρίπτουν η ουκρανική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της.

Πρόκειται για το τρίτο απρόσμενο ταξίδι που κάνει ο κ. Όρμπαν στο εξωτερικό αφότου η χώρα του ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου.

Επί των ημερών του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού στην Ουγγαρία, η χώρα του έχει γίνει σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Κίνας, την ώρα που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η επίσκεψη του κ. Όρμπαν στην Κίνα καταγράφεται πριν από τη σύνοδο του NATO μεθαύριο Τετάρτη, που αναμένεται σχεδόν να μονοπωλήσει το ζήτημα της χορήγησης περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Τον πρωθυπουργό Όρμπαν συνοδεύει στο Πεκίνο ο ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο.

Η ουγγρική διπλωματία ακύρωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας συνάντηση του κ. Σιγιάρτο με την ομόλογό του της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, προκαλώντας κατάπληξη και δυσαρέσκεια στο Βερολίνο. Η Βουδαπέστη ανέφερε πως η συνάντηση ακυρώθηκε για τεχνικούς λόγους.

Ο κ. Όρμπαν, επικριτής της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στην Ουκρανία, αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα πως δεν είχε εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ταξίδι του στη Μόσχα, έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι η ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιτευχθεί αν επιλέξει να καθίσει «σε μια άνετη πολυθρόνα στις Βρυξέλλες».

Σημειώνουμε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ υπενθύμισε προχθες Σάββατο στον Βίκτορ Όρμπαν, παρόντα στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών -όπως έχει μετονομαστεί ο πρώην Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών-, ότι εκπροσωπεί μόνο την Ουγγαρία, κι όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα του ασκεί πλέον την εναλλασσόμενη προεδρία της.

Ο κ. Μπορέλ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στις Βρυξέλλες, τόνισε:

«Η συμμετοχή του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στη Σούσα την 5η και 6η Ιουλίου έλαβε χώρα, αποκλειστικά, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της Ουγγαρίας και του οργανισμού αυτού».

Η προειδοποίηση αυτή καταγράφεται μετά την επίσκεψη στη Μόσχα που έκανε ο κ. Όρμπαν —η χώρα του οποίου άρχισε να ασκεί την εναλλασσόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου—, προκαλώντας οργή στις Βρυξέλλες.

Στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών συμμετέχουν τουρκόφωνα κράτη. Ιδρύθηκε το 2009 από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και την Τουρκία. Η Ουγγαρία έγινε κράτος-παρατηρητής το 2018.

Η Ε.Ε. απέρριψε με έντονο τρόπο το 2022 τις ανακοινώσεις της Τουρκίας περί ένταξης της αυτοανακηρυγμένης και παράνομης, που δεν αναγνωρίζεται από κανένα «τδβκ» ως κράτους-παρατηρητή στον οργανισμό αυτόν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δώσει νομιμοποίηση στην τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, την αυτοαποκαλούμενη (και παράνομη) ‘Ττδβκ’, που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη», δίνοντάς της «καθεστώς παρατηρητή» στους κόλπους του, επανέλαβε ο κ. Μπορέλ προχθες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa

Οι προκλήσεις του Βίκτορ Όρμπαν δεν σταματούν: Μετά τη Μόσχα και τον …Ερσίν Τατάρ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έφτασε στο Πεκίνο σε «αποστολή ειρήνης»!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: