Η αστυνομία στη Βραζιλία έκανε εξακρίβωση στοιχείων σε τρία (μαύρα) παιδιά διπλωματών, με την απειλή όπλου: Αλλά όχι στον λευκό φίλο τους [video]

Στιγμιότυπο που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας Φωτογραφία: Screenshot via X




Να ζητήσει συγγνώμη εξαναγκάστηκε η Βραζιλία μετά την έρευνα που έγινε υπό την απειλή όπλου στους έφηβους γιους τριών διπλωματών στη χώρα, έρευνα που θεωρείται ότι είχε ρατσιστικά κίνητρα, καθώς και οι τρεις ήταν μαύροι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τις πρεσβείες του Καναδά, της Γκαμπόν και της Μπουρκίνα Φάσο μετά το περιστατικό.

Το περιστατικό έγινε γνωστό όταν η μητέρα ενός τέταρτου (λευκού) αγοριού, από τη Βραζιλία, που ήταν στην παρέα ανήρτησε βίντεο από κάμερα ασφαλείας στο διαδίκτυο, προκαλώντας οργή – αλλά και την παραδοχή ότι τέτοιες εμπειρίες είναι πολύ τυπικές για τους μαύρους νέους στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τα παιδιά των τριών διπλωματών βρίσκονταν στο Ρίο για πενθήμερες διακοπές με τον λευκό Βραζιλιάνο φίλο τους, γιορτάζοντας το τέλος της σχολικής χρονιάς. Όλοι φοιτούν στο ίδιο σχολείο στη Μπραζίλια, όπου ζουν. Ήταν το πρώτο τους ταξίδι χωρίς τους γονείς τους.

Αργά την Τετάρτη, επέστρεφαν από μια μέρα στην παραλία και ήταν έτοιμα να μπουν σε ένα κτίριο στην πλούσια γειτονιά της Ιπανέμα, όταν ένα περιπολικό της στρατιωτικής αστυνομίας τους πλησίασε. Οι δύο αστυνομικοί που βγήκαν απ’ αυτό διέταξαν τα αγόρια να σταθούν στον τοίχο και τα έψαξαν με την απειλή όπλου.

  • Η Ραϊάνα Ροντόν, η μητέρα του λευκού αγοριού από τη Βραζιλία, η οποία δημοσίευσε το βίντεο, δήλωσε ότι το υλικό κατέστησε σαφές ότι ο γιος της και ο ξάδελφός του αντιμετωπίστηκαν πολύ διαφορετικά από τους μαύρους αλλοδαπούς.

«Ο αξιωματικός καθοδήγησε τον γιο μου πολύ πιο απαλά επειδή είναι λευκός, ενώ οι τρεις μαύροι νέοι είχαν όπλα στο κεφάλι τους», είπε. Οι ίδιοι οι μαύροι έφηβοι είπαν αργότερα ότι οι αστυνομικοί «απαίτησαν ακόμη και να δείξουν τα απόκρυφα σημεία τους για να ελέγξουν αν υπήρχαν ναρκωτικά».

Σύμφωνα με την Ροντόν: «Το υλικό, οι μαρτυρίες και οι αφηγήσεις των παιδιών είναι ξεκάθαρες: η έρευνα ήταν ρατσιστική».

Τα τρία αγόρια είναι οι γιοι των πρεσβευτών της Γκαμπόν και της Μπουρκίνα Φάσο και το άλλο είναι γιος Καναδού διπλωμάτη.

Η Julie-Pascale Moudoute-Bell, σύζυγος του πρέσβη της Γκαμπόν, εξέφρασε την αγανάκτησή της στην TV Globo, λέγοντας «Η αστυνομία είναι εκεί για να προστατεύει. Πώς μπορούν να σημαδεύουν με όπλα τα κεφάλια 13χρονων αγοριών; … Εμπιστευόμαστε το βραζιλιάνικο σύστημα δικαιοσύνης και θέλουμε δικαιοσύνη».

Μία καθημερινότητα στις φαβέλες

Την Παρασκευή, οι πρεσβευτές της Γκαμπόν, της Μπουρκίνα Φάσο και του Καναδά κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μπραζίλια, όπου έλαβαν την «επίσημη συγγνώμη» της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, ενώ το υπουργείο ανέφερε ότι κάλεσε την κυβέρνηση της πολιτείας του Ρίο να διεξάγει «ενδελεχή έρευνα και να διασφαλίσει την κατάλληλη απόδοση ευθυνών στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό».

Η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βραζιλία, Jurema Werneck, δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από ρατσισμό για να εξηγήσει την επίθεση που υπέστησαν αυτοί οι μαύροι έφηβοι», προσθέτοντας ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά στη Βραζιλία «στις φαβέλες, στα προάστια, στις φτωχές και μαύρες κοινότητες».

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι, το 2022, από τους περισσότερους από 1.300 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στο Ρίο, το 87% ήταν μαύροι, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό των Αφρο-Βραζιλιάνων στον πληθυσμό της πολιτείας, το οποίο είναι 58%.

Σύμφωνα με τη Ροντόν, τα 13χρονα αγόρια είναι ακόμη σοκαρισμένα από το περιστατικό. «Την Πέμπτη, είδαν το ίδιο περιπολικό να περνάει, φοβήθηκαν πολύ και κρύφτηκαν σε ένα παγωτατζίδικο. Όταν ακούνε τώρα μια σειρήνα, ακόμη και αν είναι από ασθενοφόρο ή πυροσβεστική, φοβούνται».

Με πληροφορίες από Guardian

Η επόμενη μέρα στη Γαλλία – Η ανατροπή, οι εύθραυστρες συμμαχίες, το γυάλινο ταβάνι και το καυτό ερώτημα: Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: