Μετά την σκληρή ανακοίνωση του Μπορέλ: Και ο Μάνφρεντ Βέμπερ καταδικάζει τον Βίκτορ Όρμπαν και την προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους

FILE PHOTO: Leader of the European People’s Party in the European Parliament Manfred Weber during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium. EP-089335B2, Photographer: Alexis HAULOT, Copyright: ©European Union, Source : EP




«Τις προσπάθειες της Τουρκίας να προωθήσει την αναγνώριση της παράνομης αποκαλούμενης οντότητας, της παράνομης «τδβκ», στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών», καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζει παράλληλα την απογοήτευσή του για την Ουγγαρία, η οποία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, και ειδικότερα την παρουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής των τουρκόφωνων κρατών.

Τέλος, διαμηνύει πως «αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Βέμπερ ακολούθησε τα βήματα του Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας αναφορικά με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, στην σύνοδο αυτή, στην οποία προσκλήθηκε και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Μπορέλ:

Η Ουγγαρία είναι πλέον το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που υπηρετεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Αυτό δεν συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που είναι ευθύνη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο.

Η Ουγγαρία δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της Ε.Ε. για την προώθηση των σχέσεων με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να νομιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, τη λεγόμενη, διεθνώς μη αναγνωρισμένη, «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Αυτή η απόφαση, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ε.Ε. έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου πολιτικού επιπέδου, ότι η Ένωση αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο άθλιος φιλότουρκος Βίκτορ Όρμπαν ειρωνεύεται τις Βρυξέλλες: Δικαιολογεί το ατόπημα του, αποδέχεται ότι πήγε στη Σούσα για χάρη του Ερντογάν, παρέα με τον Τατάρ!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: