Επί 45 χρόνια ζει στην απομόνωση επιμένοντας ότι είναι αθώος: Τώρα, στα 88 του, ο «μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο» ελπίζει να «καθαρίσει» το όνομά του [video]

FILE PHOTO Iwao Hakamada (R) walks with a supporter in Hamamatsu, central Japan, 13 March 2023. EPA/JAPAN POOL JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/




Τα ξημερώματα της 30ής Ιουνίου 1966 μια πυρκαγιά ξέσπασε στο σπίτι τού διευθύνοντος συμβούλου μιας εταιρείας παραγωγής miso στη Σιζουόκα της κεντρικής Ιαπωνίας. Αφού έσβησε η φωτιά, η αστυνομία βρήκε τα πτώματα του διευθυντή, της συζύγου του και των δύο έφηβων παιδιών τους. Ηταν όλοι μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου.

Ο Iwao Hakamada, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία , συνελήφθη ως ύποπτος για τη δολοφονία της οικογένειας, τον εμπρησμό του σπιτιού τους και την κλοπή 200.000 γιεν (περίπου 1.000 ευρώ) σε μετρητά. Δύο χρόνια αργότερα κρίθηκε ένοχος για φόνο και εμπρησμό και καταδικάστηκε σε απαγχονισμό.

Όλο αυτό το διάστημα των 45 ετών που περιμένει την εκτέλεσή του – το μεγαλύτερο που έχει περάσει οποιοσδήποτε κρατούμενος παγκοσμίως στην πτέρυγα των θανατοποινιτών- επιμένει ότι είναι αθώος.

Η ανατροπή

Σε μια χώρα όπου οι καταδικασμένοι κρατούμενοι μπορούν να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμονής, η υπόθεση του Hakamada πήρε μια κρίσιμη τροπή το 2014: Το δικαστήριο που τον είχε αρχικά καταδικάσει έκρινε ορισμένα από τα στοιχεία μη ασφαλή και διέταξε την αποφυλάκισή του. Ένα ανώτερο δικαστήριο διέταξε αργότερα την επανάληψη της δίκης.

Κάποια από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη του από την αστυνομία «μπορεί να ήταν κατασκευασμένα», ενώ οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι οι εξετάσεις DNA σε αιματοβαμμένα ρούχα που ανασύρθηκαν από μια δεξαμενή με miso απέδειξαν ότι το αίμα δεν ήταν δικό του.

Ο Hakamada υποστήριζε πάντα ότι εξαναγκάστηκε να ομολογήσει κατά τη διάρκεια ανακρίσεων που συνήθως διαρκούσαν 12 ώρες την ημέρα. Δεκαετίες μετά την καταδίκη του σε θάνατο, οι εισαγγελείς συνεχίζουν να ζητούν την εκτέλεσή του, σε μια υπόθεση που έχει διχάσει τη χώρα.

Hideko Hakamada (R), sister of Iwao Hakamada who has been called ‘the world’s longest-serving death row prisoner’, and Hideyo Ogawa (L), Iwao Hakamada’s lawyer, attend a news conference at the Foreign Correspondents’ Club of Japan, in Tokyo, Japan, 03 July 2024. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος, που σήμερα είναι 88 ετών και παλεύει με σωματικές και ψυχικές ασθένειες, θα μάθει τη μοίρα του στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν το περιφερειακό δικαστήριο της Σιζουόκα αποφανθεί για την επανάληψη της δίκης του, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023. Ο ίδιος δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο, καθώς έχει κριθεί διανοητικά ανίκανος να δώσει αξιόπιστες καταθέσεις.

Η αδελφή του, Hideko Hakamada, είναι αισιόδοξη, αν και οι δικηγόροι πιστεύουν ότι οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση σε πιθανή αθώωση. «Τώρα ο στόχος είναι ορατός», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Αυτή η διαδικασία μοιάζει ατελείωτη. Το κάνω όχι μόνο για χάρη του αδελφού μου, αλλά και για άλλους ανθρώπους που έχουν κατηγορηθεί άδικα και φυλακιστεί».

 

Διεθνείς επικρίσεις για τις μυστικές εκτελέσεις

  • Η μακρά φυλάκισή του έχει αποκαλύψει αυτό που οι ακτιβιστές αποκαλούν απάνθρωπη μεταχείριση των θανατοποινιτών στην Ιαπωνία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που καταδικάζονται σε θάνατο έχουν κριθεί ένοχοι για πολλαπλούς φόνους, που συχνά διαπράττονται μαζί με άλλα εγκλήματα όπως ληστεία, βιασμό ή κλοπή. Οι καταδικασθέντες κρατούμενοι συνήθως περνούν χρόνια – ακόμη και δεκαετίες – στην απομόνωση στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, ενώ οι εφέσεις εκδικάζονται στα δικαστήρια με πολύ αργούς ρυθμούς. Όταν η καταδίκη τους οριστικοποιείται, τους δίνεται μόλις λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή τους και δεν έχουν καμία ευκαιρία να μιλήσουν με δικηγόρους ή οικογένειες. Η τελευταία τους συζήτηση είναι συνήθως με έναν βουδιστή ιερέα.

Η Ιαπωνία, η μόνη χώρα της G7 μαζί με τις ΗΠΑ που διατηρεί τη θανατική ποινή, έχει δεχθεί διεθνείς επικρίσεις για τις “μυστικές” εκτελέσεις της, με τους ακτιβιστές να χρησιμοποιούν την περίπτωση του Hakamada για να την κατηγορήσουν ότι οδηγεί τους κρατούμενους στην παραφροσύνη και τους υποβάλλει σε “σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική” μεταχείριση.

Τον Νοέμβριο του 1973, σε ένα από τα χιλιάδες γράμματα που έγραψε από τη φυλακή, πρώτα στη μητέρα του και στη συνέχεια στην αδελφή του, ο Hakamada διαμαρτυρήθηκε για την αθωότητά του.

«Είμαι ένας θανατοποινίτης που έχει καταδικαστεί άδικα», έγραψε. «Είμαι αναγκασμένος να ζω με διαρκή θλίψη που διαπερνά το σώμα μου. Η καρδιά μου ψυχραίνεται από τον ατελείωτο φόβο της άγνωστης … εκτέλεσης. Ολόκληρο το σώμα μου τρέμει σαν να το χτυπάει μια κρύα χειμωνιάτικη ριπή».

Μιλώντας στην τελική ακρόαση της επαναληπτικής δίκης του τον περασμένο μήνα, η Hideko μίλησε για την τελευταία ευκαιρία του αδελφού της να καθαρίσει το όνομά του.«Είμαι τώρα 91 ετών και ο αδελφός μου είναι 88 ετών», είπε.

«Είμαστε κοντά στο τέλος της ζωής μας. Θα ήθελα να ζητήσω από το δικαστήριο να αφήσει τον Iwao να ζήσει τις υπόλοιπες μέρες του σαν άνθρωπος».

Με πληροφορίες από Guardian

Tο Moulin Rouge στο Παρίσι, ξαναβρήκε τα φτερά του και το κανκάν γέμισε τους δρόμους: 135 χρόνια πριν άνοιξε ο ναός του κεφιού με τον Τουλούζ Λωτρέκ να τον αποθεώνει [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: