Η Γαλλία στις κάλπες: Η ακροδεξιά θα κερδίσει, αλλά όχι απολύτως * Συγκατοίκηση, κυβέρνηση τεχνοκρατών ή εθνικής ενότητας; Όλα τα σενάρια στο τραπέζι που έστρωσε ο Μακρόν

FILE PHOTO: epaselect epa11461255 French fans celebrate on the Champs-Elysees after France beat Portugal in the quarterfinals of the UEFA EURO 2024, Paris, France, 06 July 2024. EPA/YOAN VALAT




Η Γαλλία ψηφίζει σήμερα Κυριακή σε μία από τις πιο σημαντικές εκλογές αναμετρήσεις που έγιναν στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, με την ακροδεξιά να ελπίζει σε μια ιστορική νίκη, αλλά με το πιο πιθανό αποτέλεσμα να είναι ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Είναι η πρώτη φορά που το αντιμεταναστευτικό κόμμα (RN) [Εθνική Συσπείρωση] της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να αναλάβει την διακυβέρνηση της Γαλλίας και να πάρει τον απόλυτο έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Αλλά μετά τη νίκη του RN στον πρώτο γύρο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, εκατοντάδες αντίπαλοι υποψήφιοι αποχώρησαν από την κούρσα, αφήνοντας έναν δημοκρατικό υποψήφιο σε κάθε περιφέρεια ώστε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον εκπρόσωπο της ακροδεξιάς.

Η ψηφοφορία στην ηπειρωτική Γαλλία ξεκινά στις 9πμ ώρα Ελλάδας και τα πρώτα exit poll θα δημοσιευτούν 12 ώρες αργότερα.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να εμφανιστεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν νικητή στο στοίχημα που έβαλε, αν και το μέγεθος της νίκης της ακροδεξιάς δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Μακρόν δήλωσε πως  ήταν η υπεύθυνη λύση να προκηρύξει μια πρόωρη ψηφοφορία ως απάντηση στη νίκη του RN στις ευρωεκλογές, λίγα λεπτά αφότου ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά, τον είχε προκαλέσει να το πράξει.

Οι εκλογές σε δύο γύρους προκάλεσαν σοκ σε μια χώρα που προετοιμάζεται για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου. Τα μέτρα ασφαλείαγια μια περίοδο αυξημένης πολιτικής έντασης.

  • Υπάρχουν φόβοι για βία στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και μια προγραμματισμένη διαμαρτυρία έξω από την Εθνοσυνέλευση το απόγευμα της Κυριακής έχει απαγορευτεί.

Στο Dreux, μια ιστορική παλιά πόλη στο δρόμο προς τη Νορμανδία, η ψηφοφορία της Κυριακής πέφτει την ημέρα που περνάει η Ολυμπιακή φλόγα. «Για εμάς είναι ένα τεράστιο θέμα, μεγαλύτερο από τις εκλογές», λέει η Πολίν εργαζόμενη σε τουριστικό πρακτορείο.

Η φλόγα ταξιδεύει σε όλη τη Γαλλία για σχεδόν δύο μήνες και το Dreux έχει προγραμματίσει ένα Σαββατοκύριακο με εορταστικές εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσει την άφιξή της.

«Ο Μακρόν έπρεπε να περιμένει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε στο BBC ο Αντουάν.

Απίθανη η απόλυτη πλειοψηφία για την ακροδεξιά

Ο βετεράνος σχολιαστής Nicolas Baverez πιστεύει ότι ο πρόεδρος δεν έχει απλώς τινάξει στον αέρα τη θητεία του και άνοιξε διάπλατα τις πύλες της εξουσίας για την ακροδεξιά. «Έχει θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στην πίστη και την εικόνα της Γαλλίας», έγραψε στο Le Point την παραμονή του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Υποψήφιοι όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά  έχουν ήδη κερδίσει τις έδρες τους, αποσπτώντας περισσότερες από τις μισές ψήφους. Αλλά άλλοι 500 βουλευτές θα αναδειχθούν από τον επαναληπτικό γύρο, ανάμεσα σε δύο ή τρεις υποψηφίους ανά περιφέρεια.

Υπήρξαν 217  αποχωρήσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 130 υποψηφίων του Λαϊκού Μετώπου που έρχεται δεύτερο σε εθνικό επίπεδο και 81 από τη συμμαχία “Μαζί” του προέδρου Μακρόν.

  • Και αυτό άλλαξε δραματικά την ισορροπία αυτών των κομβικών γενικών εκλογών.

Οι προβλέψεις μετά τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής έδωσαν στο RN πιθανότητες να εξασφαλίσει μια απόλυτη πλειοψηφία 289 εδρών, αλλά οι τελικές δημοσκοπήσεις την Παρασκευή δείχνουν ότι είναι πλέον απίθανο, με 205 έως 210 έδρες ως πιθανό μέγιστο.

Τα κόμματα που προσπαθούν να εμποδίσουν μια νίκη του RN ξεκινούν από τη ριζοσπαστική αριστερά, τους κομμουνιστές και τους πράσινους έως τους κεντρώους και συντηρητικούς του Μακρόν. Όλοι τους τονίζουν ότι υπερασπίζονται την Πέμπτη Δημοκρατία από τις ακραίες πολιτικές της ακροδεξιάς.

Το κόμμα της Λεπέν έχει απονευρώσει πολλές από τις ακραίες πολιτικές του, αλλά εξακολουθεί να θέλει να δώσει στους Γάλλους πολίτες την «εθνική προτίμηση» έναντι των μεταναστών για θέσεις εργασίας και στέγαση. Στοχεύει στην κατάργηση του δικαιώματος της αυτόματης υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών . Θέλει επίσης να απαγορεύσει στους διπλής υπηκόους ευαίσθητες θέσεις εργασίας.

  • Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστες. Κάθε μία από τις 500 αναμετρήσεις είναι ένας τοπικός διαγωνισμός και οι ψηφοφόροι δεν ακολουθούν τις συστάσεις των πολιτικών κομμάτων.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Εάν το RN αποσπάσει πάνω από 250 έδρες, μπορεί να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Το κόμμα του προέδρου Μακρόν είχε κι αυτό να αρκεστεί σε παρόμοια νούμερα φτάνοντας στο απογοητευτικό σημείο να έχει ελάχιστη δυνατότητα να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλονταν από το  κοινοβούλιο.

Ένα τέτοιο είδος κυβέρνησης RN είναι απίθανο, πιστεύει ο καθηγητής Armin Steinbach της σχολής HEC στο Παρίσι. Σύντομα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας, πιστεύει, και σύμφωνα με το σύνταγμα, η Γαλλία δεν μπορεί να έχει άλλες γενικές εκλογές για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός» που θα εμπλέκει τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα, εκτός από το ριζοσπαστικό κόμμα “Ανυπότακτη Γαλλία”(LFI), το οποίο η συμμαχία Μακρόν και οι συντηρητικοί απορρίπτουν ως εξτρεμιστικό.

Αυτή η ιδέα του “μεγάλου συνασπισμού” έχει αποκτήσει κάποια δυναμική τις τελευταίες ημέρες, αλλά η ηγέτης των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ κατέστησε σαφές ότι «δεν θα υπάρξει μακρονιστής πρωθυπουργός», ό,τι κι αν συμβεί.

Γίνεται επίσης λόγος για κυβέρνηση τεχνοκρατών, παρόμοια με εκείνη που κυβερνούσε την Ιταλία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ωστόσο, στην περίπτωση της Γαλλίας, αντί να επιλεγούν τεχνοκράτες και όχι πολιτικοί,  μπορεί να περιλαμβάνει πολιτικούς με αποδεδειγμένη εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς.

  • Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία εισέρχεται σε αχαρτογράφητο έδαφος, λέει ο Jean-Yves Dormagen του ινστιτούτου Cluster 17.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα συνεχίσει να διανύει τα τελευταία τρία χρόνια στην Προεδρία.

«Θα έχουμε τον Μακρόν ως έναν κουτσό πρόεδρο που δημιούργησε, χωρίς να χρειάζεται να το κάνει, αυτό το χάος», είπε ο καθηγητής Στάινμπαχ στο BBC.

Η άμεση ανησυχία για τη Γαλλία είναι να έχει κάποιο είδος κυβέρνησης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο συνταγματολόγος Μπενζαμίν Μορέλ πιστεύει ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι το τέλος των Αγώνων του Παρισιού.

«Αυτό θα δώσει χρόνο στα μέρη για να καταλήξουν σε συμφωνία από τώρα έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον επόμενο προϋπολογισμό», είπε στη Le Figaro.

 

Με πληροφορίες από BBC

Φονικοί βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και στον Λίβανο: Πολλοί νεκροί σε σχολείο με εκτοπισμένους, και δολοφονία υψηλόβαθμου μέλους της Χεζμπολάχ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: