Δεν δέχεται εκβιασμούς και χρονοδιαγράμματα ο Νίκος Αναστασιάδης – Απάντηση στο Μπαν κι Μουν




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται, από όπου και αν προέρχονται, εκβιασμούς ή τακτά χρονοδιαγράμματα για να ικανοποιηθεί το όραμα κάποιων και να μπει η πλευρά μας σε ένα διάλογο για χάρη του διαλόγου χωρίς οι βασικές αρχές ή οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ να μη διασφαλίζονται από αυτούς που εκπροσωπούν το διεθνή οργανισμό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε στη χθεσινοβραδινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν όπου έδινε διορία τεσσάρων ημερών για κατάληξη των δύο ηγετών σε ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών.

Εξέφρασε δε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατόν μια λύση που να διασφαλίζει και την επιβίωση του Ελληνισμού, τις αγωνίες, τις έγνοιες, αλλά και τις απαιτήσεις του, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Μιλώντας στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η πατρίδα μας περνά κρίσιμες ώρες, από τη μια η διαχείριση της οικονομικής κρίσης και από την άλλη η διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος. «Όσον αφορά το δεύτερο, θέλω να επαναλάβω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η επιθυμία μας και η δική μου αποφασιστικότητα είναι να εργαστώ άοκνα προκειμένου να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατόν μια λύση που να διασφαλίζει και την επιβίωση του Ελληνισμού, τις αγωνίες, τις έγνοιες, αλλά και τις απαιτήσεις του, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε.

“Θέλω να ξεκαθαρίσω», ανέφερε, «μια για πάντα ότι δεν δεχόμαστε από όπου και αν προέρχονται οι οποιοδήποτε εκβιασμοί ή τακτά χρονοδιαγράμματα γιατί τάχα έτσι μπορεί να κατορθωθεί να ικανοποιηθεί το όραμα κάποιων να μπούμε σε ένα διάλογο για χάρη του διαλόγου χωρίς οι βασικές αρχές ή οι αποφάσεις, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ή οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας να μη διασφαλίζονται από αυτούς που εκπροσωπούν το διεθνή Οργανισμό».

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση, είπε, «ότι η εμπιστοσύνη προς κάποιους δίνεται ή αναιρείται εάν μέσα από τις συγκεκριμένες πράξεις αποδεικνύουν ότι δεν είναι άξιοι της εμπιστοσύνης μας. Αυτό ας ληφθεί σοβαρά υπόψη» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε επίσης ότι τις επόμενες των ημερών θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και θα εξετάσει τα όσα σήμερα έχουν ανακοινωθεί και ξεκαθάρισε ότι είναι βέβαιος ότι ομόφωνα θα δοθεί μια απάντηση.

«Όσο μας ενδιαφέρει και μας ενδιαφέρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον η λύση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε, άλλο τόσο και είμαστε έτοιμοι σε αυτό, θέλουμε ο νέος διάλογος όταν θα ξεκινά να ξεκινά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις και την προοπτική επιτυχίας.

Κανένας άλλος, τόνισε, «δεν θέλει περισσότερο από εμάς τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα μας απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας, μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, μια λύση που θα δημιουργεί ένα κράτος λειτουργικό, αλλά και βιώσιμο και την ίδια ώρα να μπορεί να επιτελέσει τις υποχρεώσεις του ως πλήρες μέλος της ΕΕ, ένα κράτος που θα διασφαλίζει σε όλους ανεξαίρετα την προοπτική προκοπής και συνεργασίας» είπε.

«Ας μη ζουν με ψευδαισθήσεις κάποιοι ότι θα αποσπάσουν δάφνες επιτυχίας εάν νομίζουν ότι μέσα από τους εκβιασμούς μπορεί να μας οδηγήσουν σε ένα διάλογο χάρη του διαλόγου» ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι βασικές αρχές δεν πρόκειται να απεμπολήσουν ανεξάρτητα του ποιος το λέει και το πώς το λέει.

«Δεν ζούμε στην Αυστραλία, ζούμε στην Κύπρο με τις ιδιαιτερότητες. Και ας αναλογιστούν κάποιοι που έχουν υποχρέωση να υλοποιούν ψηφίσματα ότι εκείνα θα πρέπει να προτάσσουν και όχι τις θέσεις της μιας πλευράς για να εκθέτουν την άλλη» ανέφερε.

«Είμαστε οι δύο κοινότητες συγκάτοικοι σε αυτό το χώρο, σε αυτό το μικρό παράδεισο που έχει μετατραπεί σε κόλαση, ως αποτέλεσμα σφαλμάτων από οπουδήποτε και αν προέρχονταν. Αυτό που έχει σημασία είναι αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο, να μην κοιτάζουν κάποιοι αντί την ουσία, το χρόνο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων» είπε.

ΠΗΓΗ: Ερικα Καβάζη – Cyprus News Agency

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: