Βρέθηκε το πρώτο ρωμαϊκό πλυσταριό και μάλιστα high tech θαμμένο στις όχθες του Τίβερη: Λίγα βήματα από την πόλη του Βατικανού, χτισμένο στον 3ο αιώνα μ.Χ. [video]

Από το αρχαίο πλυσταριό κοντά στο Βατικανό photo via youtube




Ένα αρχαίο ρωμαϊκό πλυσταριό με ψηφιδωτά δάπεδα επανεμφανίστηκε λίγα βήματα από την πόλη του Βατικανού, στην καρδιά της Ρώμης, κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την κατασκευή υπόγειας διάβασης πεζών που θα εγκαινιαστεί με την ευκαιρία του Ιωβηλαίου του επόμενου έτους.

Η περιοχή, που κάποτε περικυκλωνόταν από τα νερά του Τίβερη, ήταν γεμάτη με σημαντικές αυτοκρατορικές κατοικίες που έβλεπαν στον ποταμό με στοές και κήπους («horti» στα λατινικά).

«Από ιστορική άποψη είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε αυτό το φαινόμενο κατά το οποίο μια αυτοκρατορική ιδιοκτησία, δηλαδή ένα κτίριο που αποτελούσε μέρος της κληρονομιάς του ‘Fiscus” (ιδιωτικού ταμείου) των αυτοκρατόρων, αλλάζει λειτουργία και μετατρέπεται σε μια μάλλον αρχαία εποχή, γιατί αυτό το ”Fullonica” (αρχαία ρωμαϊκή μπουγάδα) μπορεί να χρονολογηθεί περίπου μεταξύ του τέλους του 2ου αιώνα μ.Χ. και του πρώτου μισού του 3ου αιώνα μ.Χ. – δηλώνει ο Alessio De Cristoforo, αρχαιολόγος επικεφαλής των ανασκαφών – Αυτό είναι ένα μάλλον άγνωστο φαινόμενο στη Ρώμη. Συνήθως αυτός ο τύπος μετασχηματισμού των εγκαταστάσεων συμβαίνει αργότερα, επομένως είναι μια ενδιαφέρουσα καινοτομία για εμάς.

Η ανασκαφή έφερε στο φως ένα από αυτά τα κτίρια, που αποτελούνταν από έναν διάδρομο που πλαισιώνεται από μια σειρά από ορθογώνια δωμάτια στρωμένα με μωσαϊκό παλομπίνο και με μαύρα πλακάκια. Στη συνέχεια η κατοικία μετατράπηκε σε fullonica, μια υπαίθρια εγκατάσταση για το πλύσιμο των ρούχων από την οποία μερικές δεξαμενές πλυσίματος είναι ακόμα ορατές. Τα ευρήματα θα μεταφερθούν στην κοντινή αρχαιολογική περιοχή του Castel Sant’Angelo για να επιτραπεί η ολοκλήρωση του έργου της υπόγειας διάβασης πεζών και να γίνει η ανακάλυψη προσβάσιμη σε όλους.

Με πληροφορίες από repubblica.it 

Στο νοσοκομείο με διάσειση η πριγκίπισσα Αννα, την κλώτσησε άλογο στο κτήμα της: Ατύχημα για την δεινή ιππέα και αδελφή του βασιλιά Καρόλου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: