Ποιοι αποφάσισαν να κάνουν νέα Τσετσενία το Νταγκεστάν των 30 γλωσσών και των 9 εθνοτήτων, μόλις το 4,7% είναι Ρώσοι: 19 νεκροί στην επίθεση κατά εκκλησιών και συναγωγής [videos]

File Photo epa11433760 A handout still photo taken from a handout video provided by the Russian National Antiterrorism Committee shows Russian Federal Security service officers during counterterrorist operation in Derbent, Republic of Dagestan, Russia, early 24 June 2024. EPA/NATIONAL ANTITERRORISM COMMITTE / HANDOUT BEST




Συνολικά 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 πολίτες, σκοτώθηκαν χθες, Κυριακή, σε «τρομοκρατικές» επιθέσεις στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, και 5 δράστες εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 15 μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν, όπως και 4 πολίτες, εκ των οποίων ένας ορθόδοξος ιερέας», αναφέρει η επιτροπή αυτή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, “5 άτομα” “εξουδετερώθηκαν”, προσθέτει.

Αυτοί “ταυτοποιήθηκαν”, καταλήγει η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρινίζει αν εξακολουθούν να διαφεύγουν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ χθες Κυριακή σε μια συναγωγή, δύο ορθόδοξες εκκλησίες και ένα φυλάκιο της αστυνομίας σε δύο πόλεις του Νταγκεστάν, σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο. Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα), σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο ιερέας που έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση σε ορθόδοξο ναό στο Ντερμπέντ έχει ταυτοποιηθεί ως ο 66χρονος πατήρ Νικολάι Κοτέλνικοφ που λειτουργούσε στην περιοχή εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια. Οι τρομοκράτες που εισέβαλαν στην εκκλησία έκοψαν τον λαιμό του άτυχου ιερωμένου, με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα βάναυση δολοφονία.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Νταγκεστάν στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές ώρες από τον λογαριασμό Telegram της τοπικής κυβέρνησης της ρωσικής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο.

Σύμφωνα με το Tass, εκπρόσωποι των τοπικών αστυνομικών Αρχών δήλωσαν ότι οι δράστες είναι οπαδοί μιας διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι τα άτομα που οργάνωσαν τις επιθέσεις θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επισήμως ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν, ωστόσο οι έρευνες φαίνεται να στρέφονται προς ακραίους ισλαμιστές. «Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», δήλωσε εχθές σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Μέλικοφ, χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση που εξαπολύθηκε στην ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, μετά τις επιθέσεις κατά ορθόδοξων εκκλησιών και μιας συναγωγής που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε σήμερα η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας (NAK).

“Μετά την εξουδετέρωση των απειλών για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, αποφασίστηκε να τερματιστεί η αντιτρομοκρατική επιχείρηση” στο Νταγκεστάν από τις 08:15 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής αυτής, την οποία επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Που είναι το Νταγκεστάν

Το Νταγκεστάν επισήμως γνωστό ως Δημοκρατία του Νταγκεστάν είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Το όνομά του έχει περσική-τουρκική καταγωγή και σημαίνει Χώρα των Βουνών. Υπάγεται στο Νότιο Διαμέρισμα και συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν στα νότια και τη Γεωργία στα νοτιοδυτικά.

Πρωτεύουσά του είναι η Μαχατσκαλά (572.076 κάτοικοι – απογρ. 2010).

Πληθυσμιακά το Νταγκεστάν είναι το πιο ανομοιογενές ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Με εξαίρεση τους Ρώσους που είναι Σλάβοι, τα υπόλοιπα φύλα είναι είτε καυκάσια είτε τουρκικά, τα οποία έχουν διατηρήσει τις ιδιαιτερότητές τους λόγω του ορεινού αναγλύφου της περιοχής και της χαμηλής αστικοποίησης (σχεδόν 60% ζει σε χωριά). Για τη συνεννόηση όλων αυτών μεταξύ τους χρησιμοποιείται κυρίως η ρωσική, ενώ απαντώνται τριάντα ακόμα γλώσσες.

Στα εδάφη του ζει μια πανσπερμία εθνοτήτων, εκ των οποίων οι εννέα ξεπερνούν τα 80.000 μέλη:

  • Άβαροι (29,4%), καυκάσιο αυτόχθονο φύλο
  • Δαργίνοι (16,5%), καυκάσιο αυτόχθονο φύλο, θεωρούνται οι γηγενείς του Δημοκρατίας του Νταγκεστάν
  • Κουμίκοι (ή Κουμίκ) (14,2%), τουρκικό φύλο
  • Λεζγίνοι (13,1%), καυκάσιο αυτόχθονο φύλο, ζουν κυρίως στα σύνορα Ρωσίας – Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπάρχουν αρκετοί και εντός του Αζερμπαϊτζάν
  • Λάκοι (η Λακ) (5,4%), καυκάσιο αυτόχθονο φύλο
  • Ρώσοι (4,7%)
  • Αζέροι (4,3%), τουρκικό φύλο
  • Ταβασαράνοι (4,3%), καυκάσιο αυτόχθονο φύλο
  • Τσετσένοι (ή Βαινάχοι) (3,4%), καυκάσιο αυτόχθονο φύλο, το οποίο ασπάζεται παραδοσιακά το Ισλάμ

Από το 2000 η πολιτική κατάσταση στο Νταγκεστάν είναι ασταθής – μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών και επιχειρήσεων ατάκτων εναντίον κρατικών αξιωματούχων, δείχνουν ότι υπάρχει προσπάθεια μεταφοράς στο Νταγκεστάν του πολέμου της Τσετσενίας.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και wikipedia
Μόσχα, Ρωσία

Η ΕΕ προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτελεσματικές: 14ο πακέτο από το συμβούλιο υπουργών, προσωπικά μέτρα για 116 άτομα και οντότητες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: