Το Ισραήλ υπέρ του πολέμου με τη Χεζμπολάχ, ο Λευκός Οίκος κάθετα εναντίον… Ποιος θα υπερισχύσει; Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων Στάλω Γρηγορίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ (USS Dwight D. Eisenhower – CVN-69) βρίσκεται ήδη στη Μεσόγειο. Πέρασε τις πρωινές ώρες από τη Διώρυγα του Σουέζ, αφού με εντολή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν είχε αποχωρήσει από την Ερυθρά Θάλασσα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει επίσημα το Σάββατο την αναχώρηση του αεροπλανοφόρου από την Ερυθρά Θάλασσα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας.

Θα ενταχθεί για ένα διάστημα υπό την ευθύνη της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης, που σημαίνει ότι θα παραμείνει στη Μεσόγειο για μικρό διάστημα πριν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσει από τη Σούδα στην Κρήτη και μόλις το άλλο αεροπλανοφόρο, το Ρούσβελτ αναλάβει, το ρόλο που είχε το Αϊζενχάουερ θα αναχωρήσει για τη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βέβαια, εάν ξεσπάσει ο νέος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ τα σχέδια θα αλλάξουν. Αυτό είναι σίγουρο, αν και στη Μεσόγειο βρίσκονται και άλλα πολεμικά τον Ηνωμένων Πολιτειών.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Θα ξεσπάσει ο πόλεμος, όπως αναμένουν οι αναλυτές να συμβεί κάποια στιγμή; Κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες, μάλιστα το πρακτορείο Reuters αναγκάστηκε να εκδόσει ανακοίνωση και να τονίσει ότι δεν έχει μεταδώσει αυτό την είδηση ότι το Ισραήλ θα κτυπήσει στο νότιο Λίβανο τα επόμενα 24ώρα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον. Συναντήθηκε ήδη με Αμερικανούς νομοθέτες, μεταξύ αυτών και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ο τελευταίος του υποσχέθηκε και τον διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα έχει όλα τα όπλα που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώ μάχεται εναντίον των Ιρανών πληρεξουσίων σε όλη την περιοχή.

Σήμερα θα ξεκινήσει τις συναντήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Ο σκληρός Γκάλαντ, που υποστηρίζει το “ξακαθάρισμα” με την τρομοκρατική Χεζμπολάχ, θα διαβουλευθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, και τον Άμος Χόχσταϊν, μεσολαβητή μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Ο τελευταίος είναι ο προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν, που βρέθηκε πρόσφατα στη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός υπουργός θα εξηγήσει τα νέα σχέδια του Εβραϊκού Κράτους και για τη Λωρίδα της Γάζας σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και για το νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ θέλει να απαντήσει στις προκλήσεις της Χεζμπολάχ και έχει ήδη έτοιμους τους σχεδιασμούς, που περιλαμβάνουν και χερσαία επίθεση. Θα προηγηθούν αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των βάσεων της Χεζομπολάχ πριν από τη χερσαία επιχείρηση.

Εφόσον η επίθεση αυτή θεωρείται αμυντική ενέργεια -εννοούν ότι είναι απάντηση στις προκλήσεις της Χεζμπολάχ, η αμερικανική κυβέρνηση θα υποστηρίζει αμυντικά το Ισραήλ. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο.

Η αποστολή, λοιπόν του Γκάλαντ είναι πολύ κρίσιμη διότι θα εξαρτηθεί αν θα οδηγηθεί το Ισραήλ σε νέο πόλεμο ή αν θα επιλέξει τη διαπραγματευτική διαδικασία, καθώς η κυβέρνηση του Νετανιάχου βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω των ομήρων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γκάλαντ θα συζητήσει με την πρόοδο των συνομιλιών για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα με παράλληλη απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, την διαδικασία αποστολής αμερικανικού οπλισμού στο Ισραήλ, ως επίσης και ζητήματα που σχετίζονται με την πρόοδο της διεξαγωγής του πολέμου στα διάφορα μέτωπα, με έμφαση το μέτωπο της Γάζας και με την Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

«Οι σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι σημαντικότερες από ποτέ», τόνισε σε δηλώσεις του Γκάλαντ σήμερα το πρωί, προτού απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ», προσθέτοντας ότι «οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν με τους Αμερικανούς αξιωματούχους θα κρίνουν την πορεία του πολέμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ κατευθύνεται στη θαλάσσια περιοχή στο βόρειο Ισραήλ: Φόβοι για τη δημιουργία δεύτερου πολεμικού μετώπου εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο (video)

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ έχει τεράστια σημασία, η Κύπρος συμμετέχει και είναι μέρος των λύσεων: Η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κόμπου στον Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: