Σε διαρκές μπλακ άουτ η Ουκρανία: Πολλαπλά ρωσικά πλήγματα σε κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις κατέστρεψαν πάνω από το 50% της παραγωγής

Ukrainian rescuers work at the site of a glide bomb attack on a residential building in Kharkiv, northeastern Ukraine, 22 June 2024, amid the Russian invasion. At least three people died and 37 were injured as a result of four Russian glide bombs attack on the residential area of the city, according to the head of the Kharkiv Military Administration Oleg Synegubov. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/SERGEY KOZLOV 56092




Αντιμέτωποι με εκτεταμένα και διαδοχικά μπλακ άουτ βρίσκονται οι Ουκρανοί, καθώς η Ρωσία σφυροκοπά συνεχώς κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με τις εδαφικές επιτυχίες των δυνάμεών της στα ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας, ο ρωσικός στρατός έχει εντείνει και τις επιθέσεις του κατά του ενεργειακού δικτύου της χώρας.

Την Παρασκευή τα πλήγματα ήταν πολλαπλά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας, ενημερώνοντας παράλληλα για τον τραυματισμό αρκετών εργαζομένων από τους βομβαρδισμούς σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.

«Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα παραμένει δύσκολη», ανέφερε το υπουργείο.

Κατεστραμμένο πάνω από το 50% της παραγωγής

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μόνο τον τελευταίο μήνα, η Ρωσία έχει καταστρέψει πάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τις χειρότερες διακοπές ρεύματος από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ολόκληρες περιοχές τίθενται πλέον εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης μένοντας στο σκοτάδι για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν τις παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας, ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αντιμετωπίσει τα ρωσικά χτυπήματα.

Ο φόβος του χειμώνα

Αν και πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει την αποστολή περαιτέρω πυραύλων patriot, οι παραδόσεις φαίνεται πως καθυστερούν και οι επιθέσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας συνεχίζονται. Πολλοί δε εκφράζουν φόβους για όσα θα ακολουθήσουν τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες, όταν και η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί.

Ο Σέρχι Κοβαλένκο, ο διευθύνων σύμβουλος του προμηθευτή ενέργειας Yasno, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν ρεύμα για έξι ή επτά ώρες την ημέρα το χειμώνα, εάν το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας παραμείνει πάνω από το 35%.

Με πληροφορίες από Guardian

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στο προσκύνημα στη Μέκκα: Ξεπέρασαν τους χίλιους εκατό* Αναστέλλονται άδειες τουριστικών γραφείων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: