Ψάχνουν απαντήσεις στο ΑΚΕΛ, αλλά δεν βρίσκουν, για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών: Υπάρχει μια στάση αναμονής για τις απαραίτητες διαδικασίες του κόμματος

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του κόμματος




Η πρώτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ την πρώτη βδομάδα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου αποτύπωσε τον προβληματισμό που επικρατεί στο κόμμα της Αριστεράς, μέσα και από την μακροσκελή ανακοίνωση που ακολούθησε της συνεδρίας του συλλογικού οργάνου, γράφει στον Φιλελεύθερο ο συνάδελφος Φρίξος Δαλίτης.

Η δεύτερη συνεδρία αναμένεται και επιβάλλεται να κωδικοποιήσει κάποιες θέσεις και συμπεράσματα για να τα μεταφέρει ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα συνεδριάσει σε κατοπινό στάδιο, προκειμένου να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις από το ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος.

Αυτά όσον αφορά το διαδικαστικό κομμάτι της ανάγνωσης των δεδομένων για το ΑΚΕΛ μετά από το απρόσμενα κακό αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών. Πέραν όμως των διαδικασιών, υπάρχει και η ουσία του θέματος που θα πρέπει να συζητηθεί και η πραγματικότητα είναι ότι στα γραφεία της Εζεκίας Παπαϊωάννου επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αποτέλεσμα.

Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που υπάρχει μια στάση αναμονής για τις διαδικασίες του κόμματος. Αυτό το οποίο ανησυχεί είναι να μην οδηγηθούν σε λάθος συμπεράσματα και εκτιμήσεις λειτουργώντας υπό την πίεση των γεγονότων και της ανάγκης για να ανακοινωθεί κάτι προς τον κόσμο τους κόμματος.

Υπάρχουν σίγουρα δύο σημεία αναφοράς τα οποία εστιάζεται και η ανάλυση του κόμματος:

>> Η διαφορά που υπάρχει στην κάλπη των ευρωεκλογών με την κάλπη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πρώτη ανάγνωση, η οποία βοηθά και στην επικοινωνιακή διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι το ΑΚΕΛ κατέγραψε σημαντικές νίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και άρα είναι ένα μήνυμα πώς τα ψηφοδέλτια των τοπικών εκλογών, αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο του και την κοινωνία ευρύτερα. Τι έγινε όμως με την ψήφο των ευρωεκλογών και γιατί χάθηκε στην πορεία;

Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα από το οποίο ξεκινά και ο προβληματισμός γιατί τελικά ο κόσμος του ΑΚΕΛ ενώ πήγε στην κάλπη, ψήφιζε τα ψηφοδέλτια των τοπικών εκλογών, δεν ψήφιζε για τις ευρωεκλογές; Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή ήταν συνειδητή να μην ψηφίσει στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, διότι δεν έμεινε γενικά στην αποχή.

  • Στην εξίσωση μπαίνουν πλέον δύο παράγοντες.

Πρώτον: Η ανταγωνιστικότητα του ψηφοδελτίου του κόμματος. Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι για διάφορους λόγους το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ δεν ήταν ανταγωνιστικό ή δεν είχε τα ονόματα κράχτες για προσέλκυση ψήφων. Πέραν των δύο πρώτων υποψηφίων σε σταυρούς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση για τα δεδομένα άλλων εποχών στο ΑΚΕΛ.

Δεύτερον: Το μήνυμα που ενδεχομένως ήθελαν να στείλουν προς το κόμμα οι ψηφοφόροι του. Την ίδια ώρα βέβαια, είναι ότι γνωστό ότι υπάρχει και μια μερίδα σκληροπηρυνικών αριστερών ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ που απέχει από τις ευρωεκλογές διότι έτσι θεωρεί ότι εκφράζει τη διαφωνία του με τις πολιτικές της ΕΕ.

>> Η χαμηλή συμμετοχή των Τουρκοκύπριων. Προεκλογικά είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για αυξημένη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις κάλπες. Κάποιες εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμα και για διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό Τουρκοκυπρίων σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ίσως οι εκτιμήσεις αυτές να ήταν και υπερβολικές ωστόσο σε κάθε περίπτωση ήταν κοινή σχεδόν πεποίθηση ότι η συμμετοχή θα ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2019.

Υπήρχαν μάλιστα και διαβεβαιώσεις από τουρκοκυπριακά κόμματα ότι θα διευκόλυναν τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κάλπη. Εκ των πραγμάτων αυτό οποίο πιστεύεται είναι ότι από πλευράς τουλάχιστον του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος τηρήθηκαν αποστάσεις τελικά λόγω και των δηλώσεων από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, όπου κατά κάποιο τρόπο είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα εκφοβισμού έναντι όσων είχαν πρόθεση να έρθουν να ψηφίσουν. Τα μικρότερα αριστερά τουρκοκυπριακά κόμματα ήταν υποβοηθητικά της προσπάθειας.

Επιπλέον λόγος φαίνεται ήταν και το γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Σε περιόδους όπου δεν υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό και άρα στον ορίζοντα δεν προδιαγράφεται οποιαδήποτε προοπτική για λύση, δεν υπάρχει κίνητρο και άρα μειώνεται και το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε μια κοινή εκλογική διαδικασία. Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί και το γιατί ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ πήρε λιγότερους ψήφους σε σχέση με το 2019.

Στην περίπτωση του Τουρκοκύπριου ακαδημαϊκού έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες βέβαια που είχαν να κάνουν με τη δυσαρέσκεια μερίδας ψηφοφόρων του κόμματος για τη στάση του στις προεδρικές εκλογές. Είναι γνωστό ότι δεν στήριξε εξαρχής την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Κατά καιρούς κυκλοφορούσαν και διάφορα για τις σχέσεις του με την ηγεσία του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση φέτος η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ήταν περίπου όπως και τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ωστόσο, σε σχέση με το 2019, το ΑΚΕΛ πήρε περισσότερους ψήφους από τις κάλπες των Τουρκοκυπρίων. Παρόλο ότι φέτος υπήρχαν ακόμα δύο Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι με άλλα κόμματο, στις προηγούμενες ευρωεκλογές υπήρχε ο συνδυασμός «Γιασεμι» με έξι Τουρκοκύπριους υποψήφιους ο οποίος πήρε τότε ένα αριθμό ψήφων.

Ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ έχει τεράστια σημασία, η Κύπρος συμμετέχει και είναι μέρος των λύσεων: Η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κόμπου στον Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: