Η περίεργη σιωπή του Ισραήλ στις απειλές του Νασράλα, που εκφράζει την πολιτική του Ιράν: Γιατί δεν καταδίκασε; Μήπως εκλαμβάνει τις σχέσεις του με την Λευκωσία a la carte;

epa11427834 Mourners pray next to the coffin of late Hezbollah fighter Hassan Muhammad Ali Saab, who was killed in a strike in the Yaroun village, during the funeral procession, southern Lebanon, 21 June 2024. EPA, STR




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, Λευκωσία

Ο θρησκευτικός ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Νασράλα, απείλησε την Κύπρο πως, «η παραχώρηση των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μέρος του πολέμου και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αμέσως απάντησε:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

Ο Πρόεδρος, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ και να στείλει ανάλογο μήνυμα στην Τεχεράνη, επιχείρησε να υπογραμμίσει την ουδετερότητα της Κύπρου.

  • Ωστόσο, «η δήλωση ουδετερότητας της Κύπρου μπορεί να θεωρηθεί ως στρατηγική νίκη για τη Χεζμπολάχ», είπε στο Al Jazeera, ο Ιμάντ Σαλαμέι, πολιτικός επιστήμονας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου.

«Αυτή η απάντηση», υποστήριξε, «υποδηλώνει ένα έμμεσο μήνυμα από την ΕΕ ότι δεν υπάρχει όρεξη για υποστήριξη μιας ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας. Ενισχύει την αποτρεπτική θέση της Χεζμπολάχ και συμβάλλει σε μια ευρύτερη διεθνή αποχή από την υποστήριξη πιθανών ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών», κατέληξε ο Σαλαμέι.

Είναι γνωστό ότι, κατ’ επανάληψη, οι ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς συνασκήθηκαν με ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ σε εδαφικές συνθήκες που προσομοιάζουν προς εκείνες του Βορείου Ισραήλ-Νοτίου Λιβάνου, εκεί δηλαδή που δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ.

Εξάλλου, βρετανικά αεροπλάνα απογειώνονται από τις Βάσεις για να πλήξουν τους Χούθις στην Υεμένη, συμμάχους της Χεζμπολάχ ή στόχους στη Συρία και στο Ιράκ. Οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, πρέπει να τύχουν σοβαρής αντιμετώπισης από την Λευκωσία και από την Αθήνα.

Πρώτον, η Χεζμπολάχ δεν είναι η Χαμάς. Φαίνεται να διαθέτει πάνω από 130.000 πυραύλους ή ρουκέτες και άλλο βαρύ οπλισμό. Η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ ίσως να μη μπορέσει να αντιμετωπίσει μαζική εκτόξευση πυραύλων και ρουκετών από τη Χεζμπολάχ, σε περίπτωση πολέμου.

Δεύτερον, η Χεζμπολάχ μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 100.000 άνδρες, οι περισσότεροι των οποίων είναι εμπειροπόλεμοι, επειδή πολέμησαν στη Συρία, στο πλαίσιο υποστήριξης της οργάνωσης προς τον Σύριο Πρόεδρο Άσαντ.

Τρίτον, η δομή της τρομοκρατικής οργάνωσης παραπέμπει σε τακτικό στρατό αρκετά καλά εκπαιδευμένο και, εμφανώς, πολύ καλύτερα οργανωμένο, εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο από την Χαμάς.

Τέταρτον, οι απειλές Νασράλα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, είναι και άμεση υπόδειξη προς την Ένωση να παρέμβει προς το Ισραήλ ώστε να το αποτρέψει να εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ.

  • Πέμπτον, οι απειλές του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης απευθύνονται και προς το Ισραήλ. Δηλαδή, επίθεση εναντίον της θα προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, με άμεση εμπλοκή του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ.
  • Ήδη το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδια για επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, η οποία από τις 8 Οκτωβρίου 2023 βάλλει εναντίον ισραηλινών θέσεων.

Έκτον, οι ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο, όπως και η ΕΕ δεν επιθυμούν νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αφού οι μεν πρώτες οδεύουν σε εκλογές και η Ουάσινγκτον δεν θα επιθυμούσε νέους πονοκεφάλους, μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η δε ΕΕ, στο μέσο ενός πολέμου, που δεν είναι δικός της (η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), δεν θα ήθελε επουδενί να εμπλακεί σε ακόμα μια σύγκρουση.

Έβδομον, μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθούν οι δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, που υπογράμμισε: «Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη-μέλη μας είναι απειλή εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όμως, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής… ξέχασε την κοινοτική αλληλεγγύη στην Κύπρο για την συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή-κατοχή-απειλή εναντίον κράτους-μέλους της ΕΕ.

Όγδοον, να μη λησμονούνται πρόσφατες δηλώσεις του Νασράλα που κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου να επιτρέψει σε Σύριους να μεταναστεύσουν στην Κύπρο ή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που σήμανε συναγερμό στη Λευκωσία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ακροβατεί στις σχέσεις της με έναν Λίβανο που σπαράσσεται από συγκρούσεις, βαθιά οικονομική κρίση, ελέγχεται από την Χεζμπολάχ, που καθοδηγείται και εξοπλίζεται από την Τεχεράνη, καταδυναστεύεται από 2 εκ. και πλέον από Σύριους πρόσφυγες και απειλείται από ακόμα έναν πόλεμο από το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ λάιεν επισκέφθηκαν πρόσφατα τον Λίβανο και υποσχέθηκαν σημαντική βοήθεια προς το κράτος και τον στρατό της χώρας. Με τη δέσμευση ότι θα συγκρατήσουν τους Σύριους πρόσφυγες να μη μεταναστεύσουν ούτε στην Κύπρο ούτε στην ΕΕ.

Από την άλλη, να μη παροράται ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιθέσεων των Χούθις στην Ερυθρά Θάλασσα, έστειλε πολεμικό πλοίο που συμμετέχει σε συμμαχική προσπάθεια αποτροπής τέτοιων επιθέσεων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναπτύξει άριστες σχέσεις με πολλές αραβικές χώρες όπως και με το Ισραήλ, ειδικά σε θέματα άμυνας και ενέργειας.

  • Όμως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Χούθις και άλλοι τρομοκρατικοί δρώντες, που χρηματοδοτούνται, εξοπλίζονται και ελέγχονται από το Ιράν είναι αστάθμητοι, δηλαδή άκρως επικίνδυνοι παράγοντες σε μια περιοχή αντιπαράθεσης και μεγάλων δυνάμεων αλλά και με δραστήρια εμπλοκή της Τουρκίας.

Τέλος, προκαλεί έκπληξη η μη αντίδραση και η μη τοποθέτηση του φίλου και σύμμαχου Ισραήλ στις απειλές Νασράλα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή προς πολλές χώρες που τις έχουν καταδικάσει.

Να εννοηθεί ότι το Ισραήλ εκλαμβάνει τις σχέσεις του με την Λευκωσία a la carte, στην σύγκρουση του με την Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και την Τουρκία, που πανηγυρίζει για τις απειλές Νασράλα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Τουρκία προσεγγίζει Ελλάδα και Κύπρο ως ενιαίο χώρο. Με ποια ισχυρή στρατηγική αντιμετωπίζεται; Αναγκαίο παρά ποτέ το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: