Απίστευτοι Κύπριοι “πολιτικοί”! Οι χαμένοι φωστήρες (ακόμη) προσπαθούν να «oδηγήσουν» τον κόσμο στο χάος, μέσω Φειδία ή Λάμπρου… Ασχολούνται τώρα με τους νέους; Ας είναι…

Η πρόεδρος του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου στην τελετή αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ. Φωτογραφία Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου να μπορεί να καταλάβει τα της πολιτικής, τότε μιλούσαν για «Μακαριακούς-Γριβικούς» με σεκοντάρισμα στο «αριστερούς-δεξιούς-κεντρώους».

Με τα χρόνια, και ενώ οι παλαιότερες γενιές άφηναν τα εγκόσμια, οι πιο πάνω κατηγορίες “εξασθενούσαν” αλλά όχι η ρίζα κάποων κομμάτων, μιας και τα τηλεοπτικά πάνελ, λίγο πριν τις εκλογές, κατακλύζονταν από τάχατες, αφηνιασμένα στελέχη, που πήγαιναν πίσω στο χρόνο και άρχιζαν τις ανούσιες κόντρες. Και να’ σου τα συνθήματα ξανά και ξανά.

Αχ αυτή η τηλεόραση και το ραδιόφωνο! Ηδονίζονταν να τους βλέπουν να μαίνονται όλοι σαν «ταύροι εν υαλοπωλείο». Φοβερές «μάχες», με το λαό θεατή, μιας και αυτός ο «μονόδρομος» τρόπος επικοινωνίας (one-way communication) δεν επέτρεπε στους τηλε-θεατές και ακροατές των τρελών συζητήσεων να παρέμβουν. Ούτε καν αυτοί οι θεατές μπορούσαν να βγουν στις σκαλωσιές να «φτύσουν» τις αφίσες με τις φάτσες τους.

Και φτάνουμε στο 2004, όπου ένα πιτσιρίκι (o Mark Zuckerberg), αποβάλλεται από το Harvard και σπάει τη «μονόδρομη» επικοινωνία με την είσοδο του Facebook. Από τότε, όλοι (ο λαός) άρχισαν να μιλάνε, όλοι άρχισαν να έχουν λόγο, ακόμη και να φτύνουν ο ένας τον άλλο (αν κάτι δεν τους άρεσε).

Απλά, άρχισαν να έχουν φωνή, λόγο, άποψη, κρίση. Και κάπου εδώ αρχίζει και η ψυχολογική κρίση των πολιτικών. Κάπου εδώ ξεκινάει και η πολιτική να σείεται, με τα παλιά, φουσκωμένα ποσοστά να σκάνε σαν φούσκες.

  • Και φτάνουμε στο 2012, με τον Μπάρακ Ομπάμα να κάνει το YouTube και το Facebook σύμμαχους του και μαζί με αυτές τις πλατφόρμες να ελκύει σημαντικό αριθμό εθελοντών, οι οποίοι με τη σειρά τους, διαδικτυακά, να ελκύουν εκατομμύρια μάζες Αμερικανών πολιτών προς όφελος του (για δεύτερη συνεχόμενη θητεία).

Και μετά από τέσσερα χρόνια, το απόλυτο μπαμ! Η «πόλεμος» των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, με όπλα του τα (ανέξοδα) Twitter και Facebook, τα έβαλε με τις (μέχρι τότε) θρυλικές New York Times και Walt Street Journal (και όχι μόνον) κερδίζοντας κατά κράτος. Η συνέχεια γνωστή.

Ποιος όμως (σε Κύπρο και Ελλάδα) άκουγε τότε; Ποιος διάβαζε τι «φώναζε» η επιστήμη, που έλεγε ξεκάθαρα ότι η σύγχρονη επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της Πολιτικής Επικοινωνίας είναι πλέον «αμφίδρομη» (Two-Way Communication) και γίνεται μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), με τα ΜΜΕ να ακολουθούν την ατζέντα που χαράσσει (πλέον) ο ίδιος ο λαός;

Ενώ, παλαιότερα, ο κόσμος έτρωγε αμάσητο ότι αποφάσιζαν τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί να πωλήσουν; (Antoniades, N. 2020, Political Marketing Communication in Today’s Era, Springer US).

Φτάσαμε αισίως στο 2023 και τα ΜΚΔ έστειλαν τους Σπαρτιάτες και τον Κασσελάκη στην πρώτη γραμμή (σε μια μέρα). Και την επόμενη μέρα, το 2024, ένας “ακόλουθος” (Follower) του Mark Zuckerberg, ο Φειδίας Παναγιώτου, τους πετά 5-6 τικ-τοκ και τους αφήνει όλους στον τόπο. Και κάπου εδώ κλείνει ο πρώτος γύρος της «νέας» Κύπρου!

Πάμε και στην έναρξη του δεύτερου γύρου! Θυμάστε κάτι αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους κ.λπ. που συζητούσαμε πριν; E, αυτοί, οι παλαί ποτέ 33-άρηδες (σε ποσοστά), οι οποίοι, από τον καιρό του Μαρκ συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα (έγιναν 20-άρηδες).

  • Ναι αυτοί, κάτι έπρεπε, κάτι πρέπει να κάνουν οι δύσμοιροι. Τι να’ ναι αυτό άραγε; Μήπως μια συγνώμη; (ούτε κατά διάνοια). Μήπως μια αυτοκριτική; (Μα τι λες, όλα καλά!).

Ε, ας κάνουμε αυτό που ξέρουμε πιο καλά! Ας στρέψουμε τα φώτα αλλού! (λένε πίσω από κλειστές πόρτες).

Αυτά είναι τα «φώτα» των φωστήρων που δεν βάζουν μυαλά, μιας και «πιο ηλίθιος δεν γίνεσαι»!

Οι μεν να λένε:

Θα το μετανιώσουν όσοι ψήφισαν Φειδία. Ένα παιδαρέλι είναι που θα ξεφουσκώσει. Δεν έχει ιδέα τι κάνει.

Κι εγώ να μουρμουρίζω ο αφελής! Μάλλον αυτοί δεν έχουν ιδέα τι κάνουν πλέον, μιας και ο Φειδίας ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Μάλιστα, καθημερινά, ανοίγει τη ψαλίδα (αλλά που να πάρουν χαμπάρι). Ο Φειδίας Ενημερώνει και Υποστηρίζει. Σύντομα θα αρχίσει και να Δημιουργεί (The CIS Political Strategy: Create, Inform, and Support, an Award-Winning Political Model by Antoniades, 2020, University of Greenwich).

Οι δε:

Ο αριστούχος Λάμπρος που τα έβαλε με την Κύπρο και την αδυναμία της να κρατήσει τα παιδιά της δεν πρέπει να μιλά. Τον έβαλε το τάδε κόμμα. Πρέπει να μείνει να παλέψει στον τόπο του.

Και λέω εγώ ο αφελής: Ρε βλάκα (γράφοντα), που σε θεωρούσαν “overqualified” ως αφορμή να σου κλείνουν τη πόρτα, γιατί δεν έμεινες Κύπρο και να γραφτείς στο κόμμα τους (όπως σου ζήτησαν), για να έχεις δουλειά και να μην ξενητεύεσαι;

Γιατί βρε ηλίθιε (γράφοντα) αφησες το παιδί σου και πήγες στην άλλη άκρη της γης για να βρεις ψωμί; Γιατί ρε ηλίθιε γράφοντα πατέρα δεν έμεινες να πεινάσεις και να αφήσεις και το παιδί σου να πεινάσει; Α ρε συμπολίτη, τόσα πέρασες, τόσα ξέρεις, τόσα λες!

Και οι άλλοι:

Ε αυτός ναι, είναι αριστούχος, όχι σαν τον Φειδία, που τον έδιωξαν από το σχολείο!

Και διερωτώμαι εγώ ο αφελής! Ο Φειδίας (καλή ώρα όπως τον Μαρκ), που πλούτισε και έγινε Ευρωβουλευτής σε μια μέρα;

  • OMG! Απίστευτη Κύπρος, “απίστευτοι” πολιτικοί”! Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!

Είδατε πώς οι φωστήρες παρέσυραν για χρόνια και συνεχίζουν να προσπαθούν να παρασύρουν (όσα αρνιά τους απέμειναν) στο να σφάζονται για το τίποτα; Ούτε ο Φειδίας, ούτε ο Λάμπρος είναι χαζοί. Και ξέρουν, και μπορούν. Αν δεν ήξεραν δεν θα αρίστευαν. Αν δεν μπορούσαν δεν θα εκλέγονταν, διαλύοντας ένα ολόκληρο σύστημα γεμάτο σκουριά και δηλητήριο.

Ας είναι, άρχισαν τουλάχιστον να ασχολούνται με τους νέους μας (έστω κι έτσι)!

Α ρε Κύπρος, Αγαπώ σε! (όπως θα έλεγε κι ο Φειδίας).

* Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Τον Μάη του 2024 βραβεύτηκε με το βραβείο «Award of Distinction 2024» των Communicator Awards στην κατηγορία Column-Editorial μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων επικοινωνίας στον κόσμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Φειδία μου, μην τους λυπηθείς, πάρε τους την “Ωραία Ελένη” (Εξουσία). Χωρίς αέρα, χωρίς φαγητό και χωρίς εργασία δεν ζούμε… Χωρίς βαρβάρους ζούμε!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: