Γιατί η Χεζμπολάχ απειλεί αυτή τη μικροσκοπική χώρα της Ευρώπης; Το CNN αναλύει τις απαράδεκτες απειλές του Χασάν Νασράλα εναντίον της Κύπρου…

FILE PHOTO: epa11337673 Hezbollah leader Hassan Nasrallah delivers a speech via a screen during a rally marking the eighth anniversary of the assassination of late Hezbollah Resistance military commander Mustafa Badreddine, in a suburb outside Beirut, Lebanon. EPA, WAEL HAMZEH




Το αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο CNN σε άρθρο του Nadeen Ebrahim, αναφέρεται στις δηλώσεις του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου λόγω της εγγύτητάς της στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τίτλος του άρθρου: Γιατί η Χεζμπολάχ απειλεί αυτή τη μικροσκοπική ευρωπαϊκή χώρα – (Why Hezbollah is threatening this tiny European country)

Σε μια φλογερή ομιλία του αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα καταφέρθηκε κατά της Κύπρου, απειλώντας να βάλει στο στόχαστρο το μικρό, διαιρεμένο νησί της Μεσογείου, εφόσον βοηθήσει το Ισραήλ σε έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης και του Ισραήλ. […]

Απαντώντας στα σχόλια, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στον πόλεμο. «Οι δηλώσεις δεν είναι ευχάριστες, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται να παρουσιαστεί ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση», είπε, προσθέτοντας ότι οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοικτές με τις κυβερνήσεις του Λιβάνου και του Ιράν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη υπερασπίστηκε την Κύπρο, λέγοντας ότι από τη στιγμή που το νησί “είναι κράτος μέλος της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η ΕΕ”. “Οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Peter Stano.

Η Ελλάδα εξέφρασε επίσης την “αμέριστη αλληλεγγύη” της προς την Κύπρο, λέγοντας στο “Χ” ότι “η απειλή για χρήση βίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”. […]

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το νησί χωρίζεται σε δύο μέρη: ένα ελληνόφωνο νότιο τμήμα, γνωστό ως Κυπριακή Δημοκρατία, και μια τουρκόφωνη περιοχή, γνωστή ως παράνομη «τδβκ». Φυσικά το CNN κάνει λάθος. Η Κύπρος είναι χωρισμένη στα δύο λόγω της άνανδρης τουρκικής κατοχής και της συνεχιζόμενης για 50 χρόνια κατοχής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι, η διαίρεση του νησιού αντανακλά την αντιπαλότητα μεταξύ των περιφερειακών εχθρών Ελλάδας και Τουρκίας. Και σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει μόνο την κυριαρχία του ελληνικού τμήματος της Κύπρου, και σε αυτό το κράτος απευθύνονταν οι απειλές του Νασράλα.

Η Κύπρος αναγνωρίζεται από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας εκτός της κατοχικής Τουρκίας, ενώ η παράνομη “τδβκ” αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, αλλά όχι του ΝΑΤΟ που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να έρχονται να υπερασπιστούν το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης. […]

  • Πόσο στενοί είναι οι δεσμοί της Κύπρου με το Ισραήλ;

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ ξεκίνησαν το 1960, μετά την ανεξαρτησία του νησιού από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία, αλλά η Κύπρος δεν άνοιξε πρεσβεία στο Τελ Αβίβ μέχρι το 1994.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν τη δεκαετία του 1980 και του 1990 για θέματα όπως οι στενοί δεσμοί του Ισραήλ με την Τουρκία και η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, στην οποία η Κύπρος τάχθηκε στο πλευρό των αραβικών κρατών και υποστήριξε το παλαιστινιακό κράτος.

Οι δεσμοί ανέκαμψαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και του 2000, καθώς το Ισραήλ άρχισε να στρέφεται προς την Ανατολική Μεσόγειο για οικονομικές συνεργασίες, ειδικά μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή. Οι ειδικοί λένε ότι το Ισραήλ έχει επίσης δει την Κύπρο ως εταίρο για να αποτρέψει περιφερειακές απειλές, ιδιαίτερα από ομάδες που συνδέονται με την Τουρκία και το Ιράν.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια το κυπριακό έδαφος για να εκπαιδεύσει τα στρατεύματά του σε ενδεχόμενο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Το έδαφος της Κύπρου είναι παρόμοιο με αυτό του Λιβάνου, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το 2022, ο Ισραηλινός Στρατός διεξήγαγε κοινή στρατιωτική άσκηση με τις κυπριακές δυνάμεις. Ορισμένες από τις κοινές εκπαιδεύσεις επικεντρώθηκαν στη μάχη σε πολλαπλά μέτωπα και στη μάχη κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Οι τελευταίες ασκήσεις τους διεξήχθησαν τον Μάιο του 2023 στην Κύπρο.

Η κυπριακή προεδρία δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα «δεν έχει διευκολύνει ποτέ και δεν θα διευκολύνει καμία επιθετική ενέργεια ή επίθεση εναντίον οποιασδήποτε χώρας».

  • Ποιες είναι οι πιθανότητες να εμπλακεί η Κύπρος βαθύτερα;

Το νησί έχει βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο περιφερειακών συγκρούσεων, γεγονός που υπενθυμίζει την εγγύτητά του με την ασταθή Μέση Ανατολή, σημειώνει το CNN.

Το 2019, ένας ύποπτος ρωσικής κατασκευής πύραυλος εξερράγη πάνω από την περιοχή της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου. Κύπριοι αξιωματούχοι πίστεψαν ότι ο πύραυλος συνδέθηκε με στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, λέγοντας ότι προσγειώθηκε λιγότερο από 15 (24 χιλιόμετρα) μίλια βόρεια της πρωτεύουσας Λευκωσίας.

Ένα σενάριο στο οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί κυπριακές βάσεις για τις στρατιωτικές του δυνάμεις, για τις οποίες προειδοποίησε η Χεζμπολάχ, «θα επεκτείνει ουσιαστικά τον πόλεμο της Γάζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε στο X, ο Mohammad Ali Shabani, ιρανικός αναλυτής και εκδότης του Amwaj media.

Αυτό θα σήμαινε ότι μια χώρα της Ε.Ε. εμπλέκεται, για πρώτη φορά, άμεσα σε έναν διευρυμένο πόλεμο στη Γάζα.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η προοπτική της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ να ξεσπάσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο είναι απίθανη, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί μια τέτοια κλιμάκωση.

ΠΗΓΗ: Καλωδιακό δίκτυο CNN – Why Hezbollah is threatening this tiny European country

Νέο μακελειό κοντά στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός αρνείται την ευθύνη: Τουλάχιστον 25 νεκροί και 50 τραυματίες από «οβίδες αρμάτων μάχης» στη Λωρίδα της Γάζας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: