Πέθανε στα 88 του χρόνια ο σπουδαίος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ: Επικός ερμηνευτής επί έξι δεκαετίες σε ταινίες των Πάκουλα, Μπερτολούτσι, Φελίνι, Όλιβερ Στόουν [videos]

FILE PHOTO: Canadian actor Donald Sutherland poses during the 67th edition of the San Sebastian International Film Festival, 26 September 2019, in San Sebastian, Spain. Sutherland will be receiving the Donostia career achievement award in the evening. The festival runs from 20 to 28 September. EPA/Juan Herrero




Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ, βετεράνος συγκλονιστικός ηθοποιός του οποίου η καριέρα διήρκεσε έξι δεκαετίες και περιλάμβανε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε τόσο δημοφιλείς ταινίες όπως το Don’t Look Now, το M*A*S*H και το The Hunger Games, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Πέθανε στο Μαϊάμι μετά από μακρά ασθένεια, όπως επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποί του.

Ο γιος του, επίσης καταξιωμένος ηθοποιός Κίφερ Σάδερλαντ, επιβεβαίωσε την θλιβερή είδηση στο X.

«Με βαριά καρδιά, σας λέω ότι ο πατέρας μου, Ντόναλντ Σάδερλαντ, πέθανε», έγραψε . «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Ποτέ δεν πτοήθηκε από έναν ρόλο, καλό, κακό ή άσχημο. Αγαπούσε αυτό που έκανε και έκανε αυτό που αγαπούσε, και ποτέ δεν μπορεί κανείς να ζητήσει περισσότερα από αυτό. Μια ζωή που βιώθηκε καλά.»

Παραγωγικότατος ηθοποιός που εμφανίστηκε σε περισσότερες από 190 ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, ο Σάδερλαντ ενσάρκωσε μια απίστευτη σειρά ρόλων σε κλασσικές ταινίες  της δεκαετίας του 1970, και σταδιακά εξελίχθηκε σε βετεράνο gravitas στα τελευταία στάδια της καριέρας του.

Δεν κέρδισε μεγάλο βραβείο για κανέναν από τους κινηματογραφικούς του ρόλους (και δεν προτάθηκε ποτέ για συμβατικό Όσκαρ), αλλά κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για τις τηλεοπτικές ταινίες Citizen X (το 1996) και Path to War (στο 2003).

  • Ο Σάδερλαντ έλαβε τιμητικό Όσκαρ το 2017.

Γεννημένος στον Καναδά το 1935, ο Σάδερλαντ σπούδασε μηχανική και υποκριτική στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και επέλεξε να μετακομίσει στο Λονδίνο το 1957 για να συμμετάσχει σε μαθήματα υποκριτικής στην Ακαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (Lamda).

Μετά από μια σειρά μικρών ρόλων σε βρετανικές τηλεοπτικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των Man of the World, The Saint and The Avengers, και ταινιών όπως η ταινία τρόμου Hammer Fanatic και η ανθολογία Amicus Dr Terror’s House of Horrors, ο Σάδερλαντ εμφανίστηκε στην ταινία δράσης The Dirty Dozen, ως ένας από μια ομάδα αιχμαλώτων που εκπαιδεύτηκε για μια επικίνδυνη αποστολή κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Το The Dirty Dozen έγινε επιτυχία και ο Σάδερλαντ εμφανίστηκε στη συνέχεια σε δύο ακόμη πολεμικές ταινίες με αντιηρωικές ευαισθησίες: Tη μεγάλης επιρροής κορεατική πολεμική κωμωδία M*A*S*H, και την Kelly’s Heroes, όπου συμμετέχει σε ληστεία μαζί με τον Κλιντ Ίστγουντ.

Στην συνέχεια, περνώντας σε μη πολεμικό περιεχόμενο, έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Klute, απέναντι στην  Τζέιν Φόντα, ως ντετέκτιβ που ερευνούσε μια δολοφονία στην πρώτη από την αποκαλούμενη «τριλογία της παράνοιας» του σκηνοθέτη Άλαν Τζέι Πάκουλα

Το 2017, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα έδειξαν ότι ο Σάδερλαντ, ένας μαχητικός ακτιβιστής κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, ήταν στη «λίστα παρακολούθησης» της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας μεταξύ 1971 και 1973 .

Στη συνέχεια, ο Σάδερλαντ ανέλαβε μια μεγάλη ποικιλία ρόλων.

Το 1973 πρωταγωνίστησε δίπλα στην Τζούλι Κρίστι στο Don’t Look Now , το ψυχολογικό θρίλερ σκηνοθετημένο από τον Nicolas Roeg, το οποίο περιείχε μια τότε διαβόητη σεξουαλική σκηνή, με τον Σάδερλαντ να αναγκάζεται επανειλημμένα να αρνηθεί ότι ήταν αυθεντική .

Έπειτα πρωταγωνίστησε στο Casanova του Φεντερίκο Φελίνι, έπαιξε τον δολοφόνο φασίστα Attila Melanchini στο έπος «1900» του Μπερνάρντο Μπερτολούστι, και εμφανίστηκε στο πλευρό του Μάικλ Κέιν στο πολεμικό θρίλερ The Eagle Has Landed.

Το 1980 ηγήθηκε ενός εντυπωσιακού cast στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ordinary People, αφού ο Τζιν Χάκμαν είχε αποχωρήσει από τον ρόλο.

Στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ο Σάδερλαντ είχε ως επί το πλείστον ρόλους χαρακτήρων, όπως ένας έμπορος τέχνης στο Six Degrees of Separation, ο μυστηριώδης «Χ» στο JFK του Όλιβερ Στόουν. Ο Σάδερλαντ είχε επίσης εξέχοντες ρόλους στο δικαστικό θρίλερ A Time to Kill (μαζί με τον γιο του Κίφερ), στο δράμα των αστροναυτών Space Cowboys και στην κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου Jane Austen Pride & Prejudice.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

H Sony εξαγόρασε το «Bohemian Rhapsody» και τον υπόλοιπο θρυλικό μουσικό κατάλογο των Queen: Συμφωνία – μαμούθ αξίας 1,27 δις δολαρίων για τα πνευματικά δικαιώματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: