Οι ΗΠΑ έχουν αξιολογήσει, για πρώτη φορά, την χρησιμότητα της γεωγραφικής και στρατηγικής σημασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έξω και πέρα από τα ελληνοτουρκικά: Αυτό είναι καλό… (video)

Secretary Antony J. Blinken meets with Republic of Cyprus Foreign Minister Constantinos Kombos at the Department of State in Washington, D.C., June 17, 2024. Official State Department photo by Chuck Kenned




Άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-Λευκωσία

Πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κύπρου, Άντονι Μπλίνκεν και Κωνσταντίνου Κόμπου αντίστοιχα, αποφασίσθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.

Από τη συνάντηση των δυο υπουργών, για την οποία έγινε πολύ καλή προεργασία, προέκυψε, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κόμπο, πως η Κυπριακή Δημοκρατία «μπαίνει σε μια ομάδα χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός και θα προσανατολίζεται στη δημιουργία συγκεκριμένων απτών αποτελεσμάτων».

Τα οφέλη που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι προφανή: Σύσφιξη πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών, ενίσχυση της συνεργασίας ΚΔ-ΗΠΑ σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια και η ενέργεια. Περαιτέρω, αναδεικνύεται και εδραιώνεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.

  • Ακόμη, διανοίγονται νέες προοπτικές για αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο και ενισχύεται το εμπόριο με τις ΗΠΑ, με στόχο την προώθηση κυπριακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά. Δημιουργία ευκαιριών για νέους και νέες με ποικιλόμορφους τρόπους ενώ αναπτύσσονται σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.

Περαιτέρω η Κύπρος εντάσσεται στοπρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων των ΗΠΑ γνωστό ως Visa Waiver Program. Όλα αυτά και πολλά άλλα, που δεν έγιναν γνωστά, δρομολογούν μια αναβαθμισμένη σχέση μεταξύ των δυο χωρών. Το ανέφερε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μιλώντας για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου.

«Νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρή απόδειξη της ενίσχυσης, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ενεργώντας από κοινού σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στο θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.

Οι ΗΠΑ έχουν αξιολογήσει, για πρώτη φορά, την χρησιμότητα της γεωγραφικής και στρατηγικής σημασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έξω και πέρα από τα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό είναι κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η συμφωνία «θα ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αναγνώρισης που τυγχάνει ως αξιόπιστος και σταθερός εταίρος, καθώς και ως πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πανηγύρια αφανισμού στα κατεχόμενα και το απαράδεκτο διπλοπόρτι των Τουρκοκυπρίων: Θέλουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν την αναγνωρίζουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: