Φονική πυρκαγιά και εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στο Τσαντ, κοντά σε στρατιωτική εγκατάσταση: Αγνωστος ο αριθμός νεκρών και τραυματιών [video]

Ερηξη πυρομαχικών pixabay.com




Πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη πυρομαχικών των ενόπλων δυνάμεων στη Ντζαμενά, την πρωτεύουσα του Τσαντ, που είχε αποτέλεσμα να ακουστούν αλλεπάλληλες εκρήξεις τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Aυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για απροσδιόριστο ακόμη αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Αυτόπτης μάρτυρας, κάτοικος συνοικίας κοντά στη στρατιωτική εγκατάσταση, είπε πως είδε τουλάχιστον τρεις τραυματίες, οι δυο από τους οποίους μεταφέρονταν εσπευσμένα σε νοσοκομεία από περίοικους με μοτοσικλέτες.

Μέσα ενημέρωσης του Τσαντ μετέδωσαν οπτικό υλικό που εικονίζει βλήματα να έχουν πλήξει σπίτια. Τουλάχιστον ένας κάτοικος έχασε τη ζωή του όταν οβίδα έπεσε στο σπίτι του.

«Μας ξύπνησαν ισχυρές εκρήξεις», είπε τηλεφωνικά ο Μουσταφά Αντούμ Μααμάτ, κάτοικος της πρωτεύουσας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας «το σπίτι μας τρανταζόταν, λες και μας βομβάρδιζαν. Είδαμε μεγάλη πυρκαγιά στο στρατόπεδο, καπνό και πράγματα που ανατινάσσονταν στον αέρα», συνέχισε, «πέρναγαν από πάνω μας οβίδες».

Η αποθήκη πυρομαχικών απέχει μερικά χιλιόμετρα από το κυριότερο διεθνές αεροδρόμιο του Τσαντ, που οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν επλήγη.

Οι αλλεπάλληλες εκρήξεις κράτησαν κάπου δυο ώρες, προτού σταματήσουν περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 02:30 ώρα Ελλάδας). Κοκκινωπός καπνός υψωνόταν στον ουρανό, ορατός από χιλιόμετρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρόεδρος Μααμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό εξέφρασε «ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν (θύματα)» και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» μέσω Facebook, χωρίς να ξεκαθαρίσει ούτε τον αριθμό των θυμάτων, ούτε τα αίτια της πυρκαγιάς. «Θα διενεργηθεί έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι», υποσχέθηκε.

Η Γαλλία διατηρεί ακόμη στρατιωτικό απόσπασμα περίπου χιλίων ανδρών στο Τσαντ, που προσεχώς θα δει τη δύναμή του να μειώνεται σε 300 άνδρες, σύμφωνα με πηγές στο Παρίσι.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ντζαμενά, Τσαντ

Πέθαναν πάνω από 550 πιστοί στην πελιοψηφία τους Αιγύπτιοι: Το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας ήταν μοιραίο για πολλούς ανθρώπους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: