Η πελατειακή σχέση αναπροσαρμόζεται ή τελειώνει; Λίγοι είναι οι διεφθαρμένοι, και πολύ γνωστοί… Αυτούς όμως δεν τους τιμώρησε ποτέ το εκλογικό σώμα…

Η πρόεδρος του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Φωτογραφία Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ – Λευκωσία

Ο θρίαμβος του εκτός πολιτικής, αλλά σύγχρονου εκφραστή της νεολαίας  πρoξένησε ένα κομματικό σεισμό και θα ακολουθήσουν πολλές μετασεισμικές δονήσεις. Το σοκ ήταν απρόσμενο και μεγάλο και για τα κόμματα και για το εκλογικό σώμα.

Κανένας δεν περίμενε ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα αναδείκνυε το Φειδία Παναγιώτου πρώτο σε ψήφους ευρωβουλευτή με ψήφους που τον κατέτασσαν στην τρίτη θέση κομμάτων. Κανένας δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα της καταμέτρησης. Και εκείνοι που έδιναν την ψήφο τους στον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, δεν πίστευαν ότι θα προκαλούσαν τέτοια δόνηση.

Πιστεύω πως η επιδίωξή τους ήταν να δώσουν μιαν έκφραση συνολικής αγανάκτησης προς τα κόμματα και μια διαμαρτυρία για τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος.

Οι χαμηλοί μισθοί, τα ψηλά ενοίκια, η ακρίβεια όλων των προϊόντων, ατιμωρησία των ενόχων, η διαπλοκή και η διαφθορά και η πελατειακή σχέση ήταν τα κίνητρα που έκαναν τους ψηφοφόρους να εκφράσουν την αγανάκτησή τους προς όλα τα κόμματα. Δεν ήθελαν να τιμωρήσουν συγκεκριμένα κόμματα για συγκεκριμένα ατοπήματα που τα χαρακτηρίζουν.

  • Εξέφρασαν έμπρακτα στην κάλπη την άποψη που κυκλοφορεί, ότι «όλοι είναι οι ίδιοι». Το εκλογικό σώμα ξέρει ότι δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Αυτό το πιστεύουν μόνο όσοι δεν ασχολούνται με την πολιτική και τις δραστηριότητές της.
  • Τα αποτελέσματα έπληξαν όλα τα κόμματα. Και μάλιστα η τιμωρία δεν ήταν ανάλογη με την κομματική ευθύνη, που φέρουν τα κόμματα για τα κακά που κυριαρχούν σήμερα στην κοινωνία.

‘Ολοι ξέρουν ότι η διαπλοκή, η διαφθορά και η ατιμωρησία  έχουν τους εκπροσώπους τους σε μερικά μόνο κόμματα ή σε γνωστούς κομματικούς παράγοντες. Όμως εκείνοι που έδιναν την ψήφο τους στο Φειδία Παναγιώτου έριχναν τα πυρά τους αδιακρίτως σε όλα τα κόμματα. ‘Αλλωστε δεν πίστευαν ότι θα είχαν ένα τόσο πρωτοφανές και απρόσμενο αποτέλεσμα.

Οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν μεγαλύτερη σημασία από τις ευρωεκλογές. Όμως οι περισσότερες ψήφοι δόθηκαν στις ευρωεκλογές με πρωταγωνιστή τον Φειδία.  Οι ευρωεκλογές δεν είχαν αρκετό κομματικό ενδιαφέρον. Σημασία είχε η εκλογή δεύτερου ευρωβουλευτή στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Για τούτο στα κόμματα αυτά υπήρχε μεγαλύτερη εκλογική δραστηριότητα και τα κόμματα αυτά αύξησαν τον απόλυτο αριθμό των ψήφων σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019. Το ίδιο συνέβηκε και με το ΕΛΑΜ, που ήθελε να εξασφαλίσει την έδρα, αλλά και με την δραστηριότητα των υποψηφίων για την κατάληψη της θέσης. Είναι κι αυτός ένας λόγος της αύξησης  των ποσοστών του ΕΛΑΜ.

Πριν καν ανοίξουν οι κάλπες υπήρχε διάχυτη η βεβαιότητα ότι είχαν κλείσει θέση στο ευρωκοινοβούλιο ο κ. Φουρλάς του ΔΗΣΥ, ο κ. Γεωργίου του ΑΚΕΛ και ο κ. Μαυρίδης του ΔΗΚΟ. Αυτός είναι και ένας σημαντικός ρόλος που το ΔΗΚΟ έχασε ψήφους και δεν παρουσίασε καλή συσπείρωση.

Για το λόγο αυτό πολλοί οπαδοί του ΔΗΚΟ, αδιάφοροι για την εκλογή ευρωβουλευτή αφού τον είχαν εξασφαλισμένο, θεώρησαν καλύτερο να δώσουν τη ψήφο τους στον Φειδία, διαμαρτυρόμενοι για όλα τα κακά της σημερινής κοινωνίας. Το ίδιο έκαμαν και πολλοί, που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη σύνθεση της ομάδας των ευρωβουλευτών, αλλά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκλογή βουλευτών του κόμματός τους.

Πολλοί αδιαφορώντας για τη σύνθεση της ομάδας των ευρωβουλευτών ή έχοντας τη βεβαιότητα για εκλογή του δικού τους, ανοίγοντας το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, έβλεπαν σε καλή θέση και με έντονη παρουσία το όνομα του ανεξάρτητου Φειδία Παναγιώτου. Τον έδιναν το σταυρό της προτίμησης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ήθελαν να προξενήσουν κάποιο πρόβλημα στα κόμματα, αφού «όλοι είναι οι ίδιοι». Κανένας απ΄ αυτούς δεν πίστευε ότι όλοι μαζί θα ήταν 70 χιλιάδες. Και ενώ ήθελαν να ταρακουνήσουν λίγο τα κόμματα, ιδίως οι αδιάφοροι νέοι, προξένησαν αυτό το σεισμό. Και τώρα όλοι τρέχουν να αντιμετωπίσουν ή να αξιοποιήσουν τις μετασεισμικές δονήσεις.

  • Ο Φειδίας Παναγιώτου δεν είναι πρόσωπο της καταστροφής. Πολιτικά και πολιτειακά  αξιώματα απέκτησαν και χειρότεροί του και μάλιστα έχοντας το βάρος εθνικής ενοχής. Ας αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της εκλογής του τόσο στο ευρωκοινοβούλιο, όσα και στις κομματικές εξελίξεις.

Δυστυχώς ο λαϊκισμός  έχει γίνει σήμα κατατεθέν στην κοινωνία μας, που τα θέλει όλα, εδώ και τώρα. Και θεωρούν εύκολο να τα φορτώνουν όλα στα κόμματα και όχι σε εκείνους που δημιουργούν τα προβλήματα ή μετέχουν στη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Λίγοι είναι οι διεφθαρμένοι. Και πολύ γνωστοί. Αυτούς όμως δεν τους τιμώρησε ποτέ το εκλογικό σώμα. Τώρα τους τιμώρησε όλους. Τελειώνει άραγε η πελατειακή σχέση ή αναπροσαρμόζεται και μεταρρυθμίζεται;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δυστυχώς δεν θα είναι απελευθέρωση: Με τη λύση του Κυπριακού θα τερματιστούν οι παρανομίες, ή θα καταστούν νόμιμες οι ενέργειες του παράνομου κρατιδίου;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: