Στον ΟΗΕ για παρενόχληση κυπριακού ερευνητικού: Επιστολή για την τουρκική ενέργεια




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία για την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους υπό κυπριακή σημαία από τουρκική φρεγάτα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά το συμβάν που έγινε την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Φ», το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Διεθνή Οργανισμό για την τουρκική αυτή προκλητική ενέργεια.

Η επιστολή αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει και ως έγγραφο του ΟΗΕ στα κράτη-μέλη. Η τουρκική φρεγάτα «Κελί Μπολού», μετά από αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και υποδείξεις, στις 25 Αυγούστου έσπευσε στην περιοχή, δώδεκα ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα και προσέγγισε τον υπό κυπριακή σημαία πλοίο, το οποίο διενεργούσε έρευνα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Τμήματος Αλιείας( για δελφίνια και φάλαινες). Από τη φρεγάτα επικοινώνησαν με το ερευνητικό και ζήτησαν από τον καπετάνιο να εγκαταλείψει την περιοχή επειδή, όπως προκλητικά ισχυρίσθηκαν, είναι τουρκική θάλασσα. Η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E». Η γραμμή αυτή εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν, σε τηλεγράφημα του, μια εβδομάδα μετά το περιστατικό, αναφέρεται σε ένταση που προκλήθηκε μεταξύ τουρκικής φρεγάτας και ερευνητικού σκάφους υπό τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι είχε εισέλθει στα «χωρικά ύδατα της Τουρκίας»

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν στην περιοχή «προειδοποίησε» το κυπριακό σκάφος, υπό την ονομασία Royal Flash, που τελικά απομακρύνθηκε. Το πρακτορείο ισχυρίζεται πως το κυπριακό σκάφος έκανε δήθεν έρευνες για υδρογονάνθρακες στις 21 Αυγούστου στην περιοχή μεταξύ της Μερσίνας, Αλεξανδρέττας και Αμμοχώστου. Η τουρκική φρεγάτα, η οποία ασκούσε καθήκοντα ελέγχου στην περιοχή, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει το πρακτορείο, κάλεσε το κυπριακό σκάφος να αποχωρήσει, ωστόσο το σκάφος συνέχισε τις εργασίες του σε πιο ευρύ πεδίο. Στις 25 και 26 Αυγούστου το τουρκικό σκάφος, όπως ισχυρίζεται το πρακτορείο κάλεσε άλλες δύο φορές το κυπριακό σκάφος να αποχωρήσει και τελικά αποχώρησε.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, επικαλούμενο το τηλεγράφημα του Ντογάν, οι δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού από την 1η Απριλίου του 2006 κάνουν περιπολίες στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου”. Στόχος τους είναι η παροχή στήριξης στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας στην περιοχή και η παρεμπόδιση σκαφών άλλων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Μερσίνας, της Αλεξανδρέττας και της Αμμοχώστου επιστρατεύοντας φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Διαψεύδονται τουρκικοί ισχυρισμοί
Τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το υπό κυπριακή σημαία σκάφος εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας διέψευσαν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγές της Αστυνομίας δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο ότι εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διεθνή ύδατα διενεργούσε έρευνες το υπό κυπριακή σημαία σκάφος που παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα. «Σε καμία περίπτωση δεν εισήλθε σε άλλα χωρικά ύδατα», τόνισαν αστυνομικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες το σκάφος διενεργεί έρευνες σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας.

Όπως λέχθηκε στο Κυπριακό Πρακτορείο, στις 21 Αυγούστου το σκάφος ενώ διενεργούσε έρευνες σε διεθνή ύδατα και συγκεκριμένα στα 25 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, η τουρκική φρεγάτα πλησίασε, ζητώντας πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις έρευνες και την ταυτότητά του.

Στη συνέχεια, η τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε εκ νέου το υπό κυπριακή σημαία σκάφος στις 25 Αυγούστου όταν αυτό βρισκόταν βόρεια της Πόλης Χρυσοχούς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: