«Δολοφονίες, βασανιστήρια, σεξουαλική βία»: Για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα κατηγορεί το Ισραήλ επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ

A child reacts as internally displaced Palestinians gather to collect food donated by a charity group before breakfast, on the fourth day of the holy month of Ramadan in Rafah, southern Gaza Strip, 14 March 2024. EPA, HAITHAM IMAD




Το Ισραήλ ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κυρίως για «εξόντωση», εκτίμησε σήμερα επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ κατηγορώντας τόσο τις ισραηλινές αρχές και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης, του φόνου, των διώξεων με βάση το φύλο και στόχο τους Παλαιστίνιους άνδρες και αγόρια, της αναγκαστικής μεταφοράς, των πράξεων βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και σκληρής μεταχείρισης» έχουν διαπραχθεί από το Ισραήλ, αναφέρει η επιτροπή αυτή, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2021 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε δύο παράλληλες και ξεχωριστές εκθέσεις της.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στη Γενεύη αμέσως κατηγόρησε την επιτροπή για «συστηματικές διακρίσεις» εις βάρος της χώρας.

Η επιτροπή έρευνας «απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι όλες της οι ενέργειες εξυπηρετούν μια πολιτική ατζέντα κατά του Ισραήλ», κατήγγειλε η Μεϊράβ Σαχάρ πρεσβεύτρια του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Αντίθετα από τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν είναι απαραίτητο να έχουν στόχο μια συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, αλλά μπορεί να έχουν στόχο το σύνολο των αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ωστόσο θα πρέπει να διαπράττονται στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επιθέσεων, ενώ τα εγκλήματα πολέμου μπορεί να είναι μεμονωμένα γεγονότα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, οι ισραηλινές αρχές και «η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς όπως και άλλες έξι παλαιστινιακές οργανώσεις» «ευθύνονται» για «εγκλήματα πολέμου».

«Είναι επείγον όλοι όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα να λογοδοτήσουν», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, η Νοτιοαφρικανή Νάβι Πιλάι.

«Ο μόνος τρόπος να τερματιστούν οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι βίας, περιλαμβανομένων των επιθέσεων και των αντιποίνων από τις δύο πλευρές, είναι να εγγυηθούμε τον αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε η Πιλάι, η οποία έχει διατελέσει Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα και δικαστής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η επιτροπή, που συστάθηκε μετά τον πόλεμο των 11 ημερών που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον Μάιο του 2021, έχει εντολή να ερευνήσει για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές και το Ισραήλ από εκείνη τη χρονιά και μετά και να εξετάσει όλες τις βαθύτερες αιτίες της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Κατηγορεί τις ισραηλινές αρχές ότι «παρεμποδίζουν» τις έρευνές της και ότι της απαγορεύουν την πρόσβαση στο Ισραήλ και τις κατεχόμενες περιοχές.

Οι εκθέσεις βασίζονται σε συνεντεύξεις με θύματα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως και στη διάρκεια αποστολής στην Τουρκία και την Αίγυπτο, όπως και σε έγγραφα, ανάμεσά τους ιατροδικαστικές εκθέσεις και δορυφορικές εικόνες.

Βία και ταπεινώσεις

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και τις επιθέσεις του στη Γάζα, περιλαμβανομένης της επιχείρησης στη Ράφα», ζήτησε η Πιλάι.

«Η Χαμάς και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις εκτοξεύσεις ρουκετών και να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους. Η σύλληψη ομήρων αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία κόστισε τη ζωή σε 1.194 ανθρώπους, κυρίως πολίτες.

Από τους 251 ομήρους που έπιασαν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις 116, εκ των οποίων 41 νεκροί, παραμένουν στη Γάζα.

Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού περισσότεροι από 37.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι.

Στην έκθεσή της για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που εκτείνεται σε 59 σελίδες, η επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ότι διέπραξαν διάφορα εγκλήματα πολέμου, κυρίως επιθέσεις εναντίον πολιτών, φόνους και βασανιστήρια.

Εξάλλου η επιτροπή εντόπισε «σεξουαλική βία», η οποία είχε στόχο κυρίως Ισραηλινές, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αν και δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις καταγγελίες για βιασμούς.

Στην έκθεση για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα — που εκτείνεται σε 126 σελίδες– η επιτροπή αναφέρει ότι οι ισραηλινές αρχές «ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου», επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τη χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου, επιθέσεις που είχαν σκοπίμως στόχο αμάχους, σεξουαλική βία, βασανιστήρια και αναγκαστικούς εκτοπισμούς.

Στη Δυτική Όχθη η επιτροπή του ΟΗΕ παρατηρεί ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «έχουν διαπράξει πράξεις σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή σκληρής μεταχείρισης και ταπεινώσεις», τονίζοντας ότι όλα αυτά «αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

Τονίζει εξάλλου ότι η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «επέτρεψαν, ενθάρρυναν και υποκίνησαν μια εκστρατεία βίας των εποίκων».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων –«περιλαμβανομένων αυτών που απηχούν την πολιτική που συνίσταται στην πρόκληση γενικευμένων καταστροφών και στον φόνο μεγάλου αριθμού αμάχων»– ενδέχεται να αποτελούν σοβαρά διεθνή εγκλήματα, όπως η υποκίνηση σε γενοκτονία ή σε διακρίσεις και σε βία.

Στήριξη των IDF σε εξτρεμιστές εποίκους

Μπροστά στην άνοδο των επιθέσεων εις βάρος Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι στηρίζει ενεργά τη βία κάποιων Εβραίων εποίκων οι οποίοι έχουν ενθαρρυνθεί και από τη στήριξη που λαμβάνουν από ακροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) έχει καταγράψει 1.096 επιθέσεις από εποίκους το διάστημα από τις 7 Οκτωβρίου ως τις 31 Μαρτίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτό σημαίνει ότι διαπράττονταν έξι επιθέσεις ημερησίως κατά μέσο όρο, έναντι τριών ημερησίως προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και δύο ημερησίως το 2022.

Σύμφωνα με απολογισμό της ισραηλινής ΜΚΟ προάσπισης των δικαιωμάτων Yesh Din, οι βίαιες ενέργειες Ισραηλινών εποίκων έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ το 2023.

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, 537 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Στην ισραηλινή πλευρά 14 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις Παλαιστινίων.

Σε κάθε επίθεση οι μαρτυρίες είναι αντίστοιχες: ένοπλοι έποικοι, συχνά φορώντας στολές παραλλαγής, επιτίθενται σε Παλαιστίνιους αμάχους, καίνε σπίτια και αυτοκίνητα, κλέβουν ζώα, πολλές φορές υπό το βλέμμα Ισραηλινών στρατιωτών που παραμένουν απαθείς.

Στις 13 Απριλίου οι Παλαιστίνιοι στη Ντούμα είδαν εκατοντάδες εποίκους να επιτίθενται στο χωριό τους και να μαχαιρώνουν έναν κάτοικο, αφού οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εντόπισαν εκεί κοντά το πτώμα ενός Ισραηλινού εφήβου που είχε εξαφανιστεί την προηγουμένη.

Ο στρατός ανακοίνωσε στις 22 Απριλίου ότι συνέλαβε έναν κάτοικο της Ντούμα για τον φόνο του 14χρονου.

«Έποικοι με στρατιωτικές στολές»

Στις 13 Απριλίου ο ισραηλινός στρατός «ήταν παρών στο εσωτερικό του χωριού Ντούμα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των εποίκων και να τους προστατεύσει», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Νταουαμπσέχ, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του χωριού.

Όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι η αποστολή των Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη ήταν «να προστατεύσουν την περιουσία και τη ζωή όλων των κατοίκων και να σταματούν τις συγκρούσεις».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε ζητήσει στις 16 Απριλίου από τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν «αμέσως την ενεργή συμμετοχή τους και τη στήριξη» στις επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Είχε καλέσει εξάλλου το Ισραήλ «να εμποδίσει τη διάπραξη νέων επιθέσεων, κυρίως φροντίζοντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Εκτός της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, περισσότεροι από 490.000 Ισραηλινοί ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε οικισμούς τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους με βάση το διεθνές δίκαιο, μεταξύ τριών εκατομμυρίων Παλαιστίνιων.

Ο εποικισμός συνεχίζεται υπό όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις από το 1967.

Στη Δυτική Όχθη σήμερα «είναι δύσκολο (…) να ξεχωρίσει κανείς τον στρατό από τους εποίκους», δήλωσε ο Τζόελ Καρμέλ της ισραηλινής ΜΚΟ κατά του εποικισμού Breaking the Silence, που αποτελείται από πρώην στρατιωτικούς.

Επεσήμανε την κοινωνιολογική αλλαγή που γίνεται στον στρατό, όπου εδώ και περίπου 10 χρόνια οι σιωνιστές- θρησκευόμενοι έποικοι είναι πιο ορατοί στις μάχιμες ομάδες και μεταξύ των ανώτερων αξιωματικών.

Από την 7η Οκτωβρίου «βλέπουμε εποίκους με στρατιωτική στολή» και «η βία είναι ολοένα και πιο ακραία» στη Δυτική Όχθη, εξήγησε ο Εχούντ Κρινίς Ισραηλινός ακτιβιστής που βοηθά τους Παλαιστίνιους στην περιοχή της Χεβρώνας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορεί το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την άνοδο της βίας των εποίκων μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Ενεργή συμμετοχή»

«Ο ισραηλινός στρατός είτε συμμετείχε είτε δεν προστάτευσε τους Παλαιστίνιους από τις βίαιες επιθέσεις των εποίκων», ανέφερε η ΜΚΟ σε έκθεσή της στα μέσα Απριλίου.

Το HRW ερεύνησε πέντε επιθέσεις που διέπραξαν έποικοι από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο του 2023 σε πέντε παλαιστινιακά χωριά.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένοπλοι έποικοι, με την ενεργή συμμετοχή μονάδων του στρατού, έχουν επανειλημμένα κλείσει δρόμους και επιτεθεί σε παλαιστινιακές κοινότητες: συνέλαβαν, επιτέθηκαν και βασάνισαν κατοίκους και τους εκδίωξαν από τα σπίτια τους και τη γη τους υπό την απειλή όπλου», κατέληξε η ΜΚΟ.

Για τον Μοαγιάντ Μπσαράτ, στέλεχος της Ένωσης Επιτροπών Αγροτικής Εργασίας, μια παλαιστινιακή οργάνωση προάσπισης των γεωργών, αφότου ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς – δύο προσωπικότητες της άκρας δεξιάς—εισήλθαν στην ισραηλινή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2023 οι έποικοι έχουν «το πράσινο φως» να επιτίθενται σε Παλαιστίνιους.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στο AFP ότι εξετάζει «τις καταγγελίες που αφορούν τη συμπεριφορά στρατιωτών που αντιβαίνει στους κανόνες».

Όμως, σύμφωνα με τον Καρμέλ, βίαιοι έποικοι και στρατιώτες δεν καταδικάζονται παρά «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις»: «η εισαγγελία και το σύνολο του κυβερνητικού μηχανισμού είναι φτιαγμένα με τρόπο που να τους προστατεύει».

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γενεύη, Ελβετία

Διχάζει τον Λίβανο η απόφαση για καταβολή αποζημιώσεων σε οικογένειες πεσόντων μελών της Χεζμπολάχ εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης της χώρας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: