Η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάφο, οι ελλείψεις στην πυρόσβεση, ο απόηχος των αποτελεσμάτων των εκλογών και οι επιπτώσεις στα κόμματα κυριαρχούν στον κυπριακό Τύπο την Τετάρτη

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η πυρκαγιά μεταξύ των κοινοτήτων Ψάθι και Πολέμι της επαρχίας Πάφου που μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι αργά, είναι το θέμα δεσπόζει στον Τύπο, σήμερα καθώς και η έλλειψη πτητικών μέσων για αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Αλλα θέματα είναι η προκήρυξη των νέων Ευρωβουλευτών και των αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο απόηχος των αποτελεσμάτων των εκλογών και οι επιπτώσεις στα κόμματα, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ζούμε μια κόλαση, παραιτηθείτε!» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην οργή των κατοίκων κοινοτήτων στην Πάφο που κτυπήθηκαν από τη φωτιά η οποία ξέσπασε λίγο πριν τις 1 το μεσημέρι μεταξύ των κοινοτήτων Ψάθι και Πολέμι, παραμένοντας έως αργά το βράδυ ανεξέλεγκτη. Αλλού αναφέρει ότι τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» υπάρχει ισχυρή τάση σε στελέχη ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ, ώστε να συνενωθούν υπό νέα ηγεσία και στη συνέχεια να αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι ο Υπουργός Ενέργειας είπε, κεκλεισμένων των θυρών, στους βουλευτές, όσα λέει και δημόσια για το τερματικό φυσικού αερίου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Χωρίς πτητικά μέσα συνεχίζουμε να παίζουμε με την τύχη μας» και γράφει ότι εκτός ελέγχου μαινόταν έως αργά χθες το βράδυ η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, εκκενώθηκαν χωριά και κατοικίες. Αλλού αναφέρει ότι στην Κύπρο, παρά την ταπείνωσή τους από την προέλαση Φειδία, κανένας δεν σκέφτεται παραίτηση και επιχειρούν πάλι να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Γράφει σε άλλο θέμα για δύο ελέγχους στο Ταμείο της Πρώτης Κυρίας, τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, από ιδιώτες ελεγκτές και από λειτουργούς Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Παρενέργειες και στο Προεδρικό» γράφει ότι με βαριές κουβέντες αντέδρασε ο Χρίστος Τσίγκης, υποψήφιος ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, στην εκλογική του αποτυχία για τον δήμο Στροβόλου και επιτέθηκε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το Προεδρικό. Γράφει αλλού ότι σε πανηγυρικό κλίμα έγινε η ανακήρυξη των νέων ευρωβουλευτών αλλά και των αρχόντων τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέρει επίσης σε άλλο θέμα ότι στην Κύπρο βρίσκονται τα νέα πτητικά μέσα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά δεν μπορούν να επιχειρήσουν.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Στις φλόγες η Πάφος, το καλοκαίρι μας βρήκε ανέτοιμους» και γράφει ότι απίστευτες διαστάσεις πήρε η φωτιά που ξέσπασε στο Πολέμι, ότι κάηκαν σπίτια, κινδύνευσαν ζωές και χάθηκαν περιουσίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέρος της οροφής στο παλιό κτίριο του Νοσοκομείου Αμμοχώστου κατέρρευσε, θέτοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κίνδυνο γυναίκα που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στον διάδρομο. Αλλού δημοσιεύει ρεπορτάζ για τις χθεσινές ανακηρύξεις των αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης και γράφει ότι προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Οι λεηλατημένες αρχαιότητες πρόκειται να επιστραφούν» αναφέρεται στην ιστορική, όπως την χαρακτήρισε η Εκκλησία της Κύπρου, ολοκλήρωση της υπόθεσης Aιντίν Ντικμέν με την υπογραφή συμφωνίας για την παράδοση προς επαναπατρισμό 60 εκκλησιαστικών κειμηλίων και προϊστορικών και άλλων αρχαιοτήτων, μέχρι τις 20 Ιουνίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των γερμανικών αρχών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανακήρυξη των έξι ευρωβουλευτών στη Λευκωσία χθες. Γράφει επίσης ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για το τερματικό στο Βασιλικό.

Η εβδομαδιαία «Η Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Φθινόπωρο η έξοδος στις αγορές» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενώ οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν να βγει το κράτος στις αγορές μέχρι το πρώτο μισό του 2024 για την άντληση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η έξοδος θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο γιατί δεν προσφέρεται η χρονική συγκυρία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σημαντική αύξηση στην αγορά και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Αλλού γράφει ότι ετοιμάστηκε το Plan B για το τερματικό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

«Θέλω να χτίσω την ομάδα μου, θα διαλέξω τους καλύτερους», δηλώνει ο Φειδίας Παναγιώτου: «Μετά το πρώτο σοκ, τώρα κάνουμε προσευχές» λέει η μητέρα του στο Omega

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: