Μαίνεται ανεξέλεγκτη λόγω σφοδρών ανέμων μεγάλη πυρκαγιά στην Πάφο: Επιστρέφει εσπευσμένα στην Κύπρο από το Αμμάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης [videos]

Στιγμιότυπο οθόνης από την πυρκαγιά στην Πάφο από το ΡΙΚ.




Μαίνεται ανεξέλεγκτη λόγω των σφοδρών ανάμεων η φωτιά που ξέσπασε στην Πάφο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός, ενώ ήδη  έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Πολέμι και Ψάθι, όπως και τα χωριά Χούλου, Λεμόνα.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται και οι κάτοικοι της γειτονικής κοινότητας του Αγίου Δημητριανού, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν χρειάσθηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Έχουν καεί κατοικίες και ζώα σε διάφορα υποστατικά στην περιοχή Ψάθι όπου η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα λόγω των σφοδρών ανέμων.

Επιτόπου βρίσκονται πολλά πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασών και της Υπηρεσίας Θύρας, και μαζί με τους κατοίκους προσπαθούν να ελέγξουν την φωτιά ενώ κινδυνεύει και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής κοντά στο χωριό.

Επιστρέφει εσπευσμένα ο Χριστοδουλίδης

 

  • Σημειώνεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιστρέφει στην Κύπρο από το Αμμάν, ενώ νωρίτερα κατά τη συνάντηση του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ζήτησε συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάφο με επιπρόσθετα πτητικά μέσα.
  • Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έδωσε οδηγίες για να γίνουν αμέσως οι όποιες ενέργειες για να σταλούν τα πτητικά μέσα στην Κύπρο.

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Αμπντάλα έγινε στο περιθώριο της Συνόδου για την βοήθεια στη Γάζα.

Με την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), όπου βρίσκονται οι Υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και άλλα στελέχη άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, πληροφορίες κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές. Υπάρχει μεγάλο μέτωπο το οποίο αναπτύσσεται ανατολικά. 

Διασώθηκε, την ίδια στιγμή, κτηνοτρόφος ο οποίος είχε αποκλειστεί σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του στην περιοχή Ψαθί. Άνδρες που επιχειρούν στο πλαίσιο της προσπάθειας για πυρόσβεση, τον εντόπισαν και τον διέσωσαν. Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει πως φέρει μόνο εξωτερικά τραύματα και συγκεκριμένα ελαφρές εκδορές.

Η ελληνική συνδρομή 

Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, αποστέλλει η Ελλάδα στην Κύπρο, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των κυπριακών αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη».

Στην συνδρομή της Ελλάδας στην Κύπρο που πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου αναφέρεται σε ανάρτησή του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι «ενωμένοι θα παλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές και να προστατέψουμε ζωές, περιουσίες και δάση».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΑΓΚ

Σημαντική ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στα μέλη του Εβραϊκού Λόμπι: Συμμετέχει στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, μίλησε και σε “δεξαμενή σκέψης” (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: