Ο κλασικός δικομματισμός επέστρεψε στην Ιταλία: Η Μελόνι σταθεροποιείται, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 5 μονάδες, επικεφαλής πλέον των ευρωσοσιαλιστών

Democratic Party leader Elly Schlein reacts to the outcome of the European elections during a press conference at party headquarters, in Rome, Italy, 10 June 2024. EPA/FABIO CIMAGLIA




Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία, όπου τα σαρωτικά κέρδη των ακροδεξιών κομμάτων κλόνισαν τα θεμέλια των εν ενεργεία κυβερνήσεων, η ηγέτιδα της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι παρέμεινε άνετα στη θέση – με το κόμμα Fratelli d’Italia (ECR) να συγκεντρώνει το 28,87% των ψήφων

Η Μελόνι χαιρέτισε τα αποτελέσματα της Κυριακής ως επιβεβαίωση μιας ψήφου που πριν από δύο χρόνια (όταν κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της χώρας) ήταν απλώς «ένα στοίχημα βασισμένο στην ελπίδα».

«Είμαι υπερήφανη που αυτό το έθνος θα εμφανιστεί στη G7, στην Ευρώπη, με τις ισχυρότερες κυβερνήσεις όλων» μεταξύ των ευρωπαίων ομολόγων του, δήλωσε στα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια περίπου δύο ώρες μετά το κλείσιμο των κάλπες στις 23:00 CET.

Η Λέγκα, από την άλλη, του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι, που ανήκει στην ακροδεξιά ομάδα ID, κατέκτησε μόνο το 9,16%.

Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το 8,8% των ψήφων που έλαβε κατά τις γενικές εκλογές της χώρας το 2022, το αποτέλεσμα σημειώνει μια εξαιρετική μείωση σε σύγκριση με τη νίκη του 34,3% που κατέκτησε το κόμμα στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019.

Ο Σαλβίνι απέδωσε τις απότομες απώλειες της Λέγκα σε «κάποιες παραδοξότητες» και «δυσάρεστες εσωτερικές συνθήκες», αφού ο ίδιος ο ιδρυτής του κόμματος, Ουμπέρτο Μπόσι, ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι θα ψήφιζε αντ’ αυτού το Forza Italia (ΕΛΚ).

Ο δεύτερος νικητής της βραδιάς ήταν το Partito Democratico, ή PD (S&D) με την πρόεδρο του κόμματος Έλλυ Σλέιν να χαιρετίζει το αποτέλεσμα 24,06% του κόμματός της ως απόδειξη του σημαντικότερου άλματος που σημείωσε οποιοδήποτε κόμμα από τις πολιτικές εκλογές του 2022 – όταν το PD βρισκόταν στο 19,1%.

«Κλείνουμε την ψαλίδα με το κόμμα της Μελόνι», δήλωσε η Σλέιν μετά τις πρώτες προβολές της καταμέτρησης λίγο μετά τη 01:00 CET. «Το ποσοστό ψήφων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ξεπερνά πλέον αυτό του κυβερνητικού συνασπισμού», πρόσθεσε.

Το θετικό αποτέλεσμα του PD, που μπορεί να φτάσει να κερδίσει τις έξι νέες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, από τις συνολικές 23, σημαίνει ότι το ιταλικό κόμμα είναι η νέα κορυφαία εθνική αντιπροσωπεία εντός της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις Βρυξέλλες, εκτοπίζοντας το ισπανικό PSOE, το οποίο θα χάσει μία έδρα, και θα πέσει στις 22.

Όσον αφορά τα άλλα ιταλικά κόμματα, το άλλοτε αντικαθεστωτικό Movimento Cinque Stelle (Μη Εγγεγραμμένοι), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, έμεινε πίσω σε σχέση με τις προβλέψεις και σταμάτησε στο 9,87%, από 17,1% στις προηγούμενες Ευρωεκλογές και από 15,4% στις εθνικές εκλογές του 2022.

Προς το παρόν δεν ανήκουν σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά υπάρχουν φήμες ότι το κόμμα μπορεί να σχηματίσει μια νέα ομάδα με τη γερμανική Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW).

Εν τω μεταξύ, ο άλλος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού – το Forza Italia (ΕΛΚ) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι – ξεπέρασε τη Λέγκα με ποσοστό 9,72% των ψήφων. Το γεγονός αυτό μετατόπισε τις ισορροπίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της συμμαχίας της Μελόνι.

Ένας άλλος σχετικός νικητής της Κυριακής ήταν η Συμμαχία των Πρασίνων και της Αριστεράς ή AVS (η οποία θα ενταχθεί στις τάξεις των οικογενειών των Πρασίνων και της Αριστεράς του ΕΚ), που ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις που την τοποθετούσαν γύρω στο 4%, παίρνοντας ένα 6,61%, σχεδόν το διπλάσιο από το ποσοστό του 2022 (3,6%).

Με το κόμμα να ξεπερνά το όριο του 4% που του επιτρέπει να πάρει οποιαδήποτε έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ιταλίδα αντιφασίστρια ακτιβίστρια Ιλάρια Σάλις, η 39χρονη δασκάλα που αντιμετωπίζει έως και 24 χρόνια φυλάκισης στην Ουγγαρία επειδή φέρεται να επιτέθηκε πέρυσι σε τρεις νεοναζί, θα λάβει ασυλία λόγω του νέου της ρόλου ως ευρωβουλευτή.

Ο Νικόλα Φρατογιάνι, επικεφαλής του Sinistra Italiana, δήλωσε στην εκλογική επιτροπή της AVS στη Ρώμη: «Έχουμε ακούσει πολλές κατηγορίες για χρήση υποψηφιοτήτων για εργαλειακούς σκοπούς. Εμείς κάναμε το σωστό. Η Ιλάρια Σάλις είναι τώρα ευρωβουλευτής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα κόμματα που θα εντασσόταν στην ομάδα Renew στο ΕΚ δεν πέρασε το όριο του 4%, με το κόμμα Stati Uniti d’ Europa του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να καταφέρνει να φτάσει στο πενιχρό 3,72%.

Συνολικά, τα τελικά στοιχεία για την προσέλευση των ψηφοφόρων ευθυγραμμίστηκαν με την ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση μείωσης της εμπιστοσύνης, στο 49,66%, από 56,12% το 2019. Οι βορειοδυτικοί ψηφοφόροι έδειξαν την υψηλότερη πεποίθηση, με το 55,1% των κατοίκων να προσέρχεται στις κάλπες, ενώ οι νότιες περιοχές και τα νησιά (Σαρδηνία και Σικελία) έριξαν το μέσο όρο της χώρας με 43,73% και 37,31%, αντίστοιχα να πηγαίνουν στις κάλπες.

Mε πληροφορίες από euroactiv.gr 

Η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Ευρωβουλή φέρει το… όνομα της Μαρίν Λεπέν: Με 30 έδρες * Έπονται οι Γερμανοί του CDU

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: