Οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν στη Νορμανδία με το διαβατήριο στα… δόντια: Τους περίμεναν οι Γάλλοι τελωνειακοί για πρώτη φορά στην ιστορία των αναπαραστάσεων [Δείτε Live]

Canadian paratroopers perform during a commemorative ceremony for the 80th anniversary of D-Day landings in Normandy at the Canadian cemetery in Courseulles-sur-Mer, France, 06 June 2024. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Οι σύμμαχοι του 1944 γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη την 80η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, που αποτέλεσε την αρχή του τέλος για τον χιτλερικό εφιάλτη της Ευρώπης.

Κάθε χρόνο αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, βετεράνοι του πολέμου, και πλήθος κόσμου μαζεύονται  και γιορτάζουν. Μεταξύ των εορτασμών είναι και η αναπαράσταση των γεγονότων της 6ης Ιουνίου.

Φέτος, περίπου 320 Βρετανοί, Βέλγοι και αμερικανοί αλεξιπτωτιστές έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Όμως οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές αναγκάστηκαν να κάνουν κάτι πρωτόγνωρο. Μόλις προσγειώθηκαν και δίπλωσαν τα αλεξίπτωτά τους, έκαναν ουρά για να δείξουν τα διαβατήριά τους στους Γάλλους τελωνειακούς που τους περίμεναν σε έναν αγρό της Νορμανδίας.

«Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει, αλλά δεδομένου του βασιλικού καλωσορίσματος που είχαμε από όλους τους υπόλοιπους, είναι μικρό τίμημα για να πληρώσει κανείς εισερχόμενος στην Γαλλία», δήλωσε ο διοικητής των βρετανών αλεξιπτωτιστών ταξίαρχος Μαρκ Μπέρι.

Από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι βρετανοί πολίτες δεν μπορούν κινούνται ελεύθερα εντός της Ενωσης και αντιμετωπίζουν αυστηρότερους ελέγχους.

Οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές πήδηξαν από τρία A400M επάνω από την Σανερβίλ, αναπαριστώντας την πτώση που έγινε πριν από οκτώ δεκαετίες από μία Dakota της RAF. Ακολούθησαν αμερικανικά και βελγικά αεροσκάφη.

Τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944, χιλιάδες αλεξιπτωτιστές των συμμαχικών δυνάμεων έπεσαν κατά μήκος των ακτών της Νορμανδίας πίσω από τις γερμανικές γραμμές για να διαταράξουν την γερμανική άμυνα, να καταλάβουν στρατηγικής σημασίες γέφυρες και να εγκαταστήσουν αμυντικές θέσεις.

Πολλοί αντιμετώπισαν προβλήματα να βρουν τον δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι. Αλλοι δέχθηκαν καταιγισμό γερμανικών πυρών.

Ανοιξαν τον δρόμο για να ακολουθήσουν οι χερσαίες δυνάμεις που αποβιβάσθηκαν στην συνέχεια σε πέντε παραλίες της Νορμανδίας.

Οι εκδηλώσεις

Εκδήλωση μνήμης για την 80η επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία στην οποία αναμένεται να δώσουν το «παρών» ηγέτες απ΄όλη τη Δύση οργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν με την επιθυμία να διατρανώσει την ενότητα των ηγετών της Δύσης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανάμεσα στους ηγέτες που θα βρεθούν σήμερα (6/6)στις νορμαδικές ακτές (βορειοδυτική Γαλλία) είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς Κάρολο Γ’, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει στις επίσημες τελετές στις παραλίες Ούτα και Όμαχα Μπιτς όπου αποβιβάστηκαν «73.000 γενναίοι Αμερικανοί» για να «ανοίξουν τον δρόμο στην απελευθέρωση της Γαλλίας και της Ευρώπης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Τη Δευτέρα, περίπου 50 Αμερικανοί βετεράνοι, ορισμένοι από τους οποίους είχαν λάβει μέρος στην απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ντοβίλ, στη Νορμανδία, προκειμένου να λάβουν μέρος στους εορτασμούς. «Η Γαλλία καλωσορίζει τους ήρωες», έγραψε στο X ο Ε. Μακρόν.

Σε έναν ισχυρό συμβολισμό, η Ρωσία, που είχε προσκληθεί πριν από δέκα χρόνια και ήταν σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, αποκλείστηκε επίσημα από τις τελετές λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Στις 7 Ιουνίου. ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο Πουάντ ντι Χοκ, πάντα στη Νορμανδία, «για τη σημασία της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ένα μήνυμα που αναμένεται να ενταθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στη Γαλλία, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στους εορτασμούς των 80 χρόνων από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. ‘Όπως είπε σήμερα το απόγευμα γίνεται μια τεράστια διεθνής τελετή παρουσία 25 αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο στην οποία θα συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από Reuters, ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπαγέ, Γαλλία

Ταινίες, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια: Η αγριότητα της D-Day στις 6 Ιουνίου 1944 τροφοδότησε τη μυθοπλασία εδώ και 80 χρόνια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: