Rafale, Belh@rra και άμυνα στο γαλλικό μενού του Μητσοτάκη στην επέτειο της D-Day: Με Μακρόν, Μπάιντεν και άλλους ηγέτες στη Νορμανδία [video]

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όταν εγκαινίασαν από κοινού την έκθεση Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919), στο Λούβρο, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στο Λοριάν της Γαλλίας και στα ναυπηγεία της Navale Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμα με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale και επιτηρούν τη διαδικασία.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νορμανδία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στη μεγάλη εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.




Στην εκδήλωση, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, αναμένεται να δώσουν το «παρών» ηγέτες απ΄όλη τη Δύση: Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.

«Η Τουρκία μπορεί να αλλάξει στάση από τη μία στιγμή στην άλλη»

Χθες, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι τους τελευταίους 15 μήνες υπάρχει μία αναμφισβήτητη πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, ενώ υπάρχει πολύ καλύτερη συνεργασία και στα ζητήματα μετανάστευσης.




«Όμως δεν έχω την αυταπάτη ότι ο πυρήνας των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμείς ως Ελλάδα δεν αλλάξαμε την θέση μας, η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και θεωρώ επίτευγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι καταστήσαμε μέρος των συμπερασμάτων, του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι η όποια πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις εξαρτάται από την συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επίσης, ως προς την σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα το σκέλος των εξοπλισμών διατηρούμε πλέον ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας δυνάμεων είναι ο θεμέλιος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής και της αυτοπεποίθησης μας. Σε ό,τι αφορά στην πολιτική μας στα Βαλκάνια, ανέκαθεν υποστηρίζαμε την ευρωπαΐκή προοπτική τους, δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι πολλά κόμματα στην Βαλκανική ακολουθούν εθνικιστική πολιτική. Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Μακεδονία, το μήνυμα μου προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό είναι σαφές:

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και οφείλει να σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα το ergo omnes για την χρήση της ονομασίας της χώρας τόσο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να κάνει μία ρητή δήλωση ότι σέβεται την συγκεκριμένη χρονιά συμφωνίας, ειδάλλως θα έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Θεωρούμε το γειτονικό λαό φίλο μας, αλλά τους ξεκαθαρίζουμε ότι εάν θέλουν να συγκλίνουν προς την Ευρώπη ο δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα και το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία. Όμως εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί και ότι θα πρυτανεύσει η λογική».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σήμερα η μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, νέο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ: Ο Γεραπετρίτης στον Γκουτέρες παρουσία της κ. Ολγκίν που παραμένει στο Κυπριακό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: