Συνεχίζεται ο σινοβρετανικός «πόλεμος» κατασκοπίας: Η Κίνα κατηγορεί την MI6 ότι στρατολογεί Κινέζους πολίτες [video]

File Photo A file photograph showing general view showing the British Secret Intelligence Services Headquarters, also know as MI6, at Vauxhall Cross on the South Bank of the Thames, central London on 25 August 2010. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA *** Local Caption *** 02300550




Την υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου MI6 κατηγόρησε η Κίνα, ότι στρατολογεί Κινέζους κρατικούς υπαλλήλους ως κατασκόπους.

Σε μια ανάρτηση στο επίσημο κανάλι WeChat, το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας δήλωσε ότι πράκτορες της MI6 έστρεψαν έναν Κινέζο που αναφέρεται μόνο με το επώνυμό του -Wang- και τη σύζυγό του, με το επώνυμο Zhou, εναντίον του Πεκίνου.

Και οι δύο εργάζονταν σε «κομβικά εμπιστευτικά» τμήματα σε κινεζική κρατική υπηρεσία.

Το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι η MI6 άρχισε να προσεγγίζει τον κ. Γουάνγκ όταν πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές του το 2015, στο πλαίσιο ενός σινοβρετανικού προγράμματος ανταλλαγής.

Οι πράκτορες έλαβαν «ειδική μέριμνα» γι’ αυτόν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προσκαλώντας τον σε δείπνα και ξεναγήσεις για να «κατανοήσουν καλύτερα τα ενδιαφέροντα και τις αδυναμίες του» ισχυρίστηκε το υπουργείο.

Παρελθόν αλληλοκατηγοριών

Αυτό συμβαίνει λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο απήγγειλε κατηγορίες σε δύο άνδρες για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Η βρετανική αστυνομία τους κατηγόρησε ότι έδωσαν «άρθρα, σημειώσεις, έγγραφα ή πληροφορίες» σε ξένο κράτος, ενώ η Κίνα χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «κακόβουλη συκοφαντία».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας πρώην βασιλικός πεζοναύτης που κατηγορήθηκε ότι βοηθούσε την υπηρεσία πληροφοριών του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε νεκρός, δήλωσε η αστυνομία.

Το Πεκίνο και αρκετές δυτικές χώρες ανταλλάσσουν όλο και περισσότερο κατηγορίες για κατασκοπεία.

Στην περίπτωση του κ. Γουάνγκ, οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι οι πράκτορες της MI6 εκμεταλλεύτηκαν την «έντονη επιθυμία του κ. Γουάνγκ για χρήματα», τον έκαναν φίλο στην πανεπιστημιούπολη με το πρόσχημα ότι ήταν απόφοιτοι και τον έβαλαν να παρέχει «αμειβόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Μετά από ένα χρονικό διάστημα, και υπό την εκτίμησή τους ότι «οι συνθήκες ήταν ώριμες», οι πράκτορες στη συνέχεια του ζήτησαν να υπηρετήσει τη βρετανική κυβέρνηση με αντάλλαγμα καλύτερες αμοιβές και προσφορές ασφάλειας, υποστήριξε το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας.

Μέσω του κ. Γουάνγκ οι πράκτορες της MI6 στρατολόγησαν επίσης την κα Ζου για να κατασκοπεύσει για την Κίνα, πρόσθεσε. «Ο Wang ήταν αρχικά διστακτικός, αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην επανειλημμένη πειθώ [των πρακτόρων], τον πειρασμό, το δέλεαρ και ακόμη και τον εξαναγκασμό, και τελικά συμφώνησε», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του στο WeChat.

«Υπό την ισχυρή παρότρυνση του Γουάνγκ, η Ζου συμφώνησε να συλλέξει πληροφορίες… και αυτός και η σύζυγός του έγιναν Βρετανοί κατάσκοποι».

Πρόσθεσε ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας δημοσιεύει συχνές ενημερώσεις στο επίσημο κανάλι του από τότε που ξεκίνησε τον Αύγουστο.

Τον Ιανουάριο, προειδοποίησε τους πολίτες του κατά των «εξωτικών καλλονών» που επιδιώκουν να τους παρασύρουν στα χέρια ξένων υπηρεσιών κατασκοπείας.

Μεταξύ άλλων, έχει επίσης προειδοποιήσει τους πολίτες κατά της φωτογράφησης στρατιωτικού εξοπλισμού και έχει προειδοποιήσει κατά των οργανώσεων που «στρατολογούν λάτρεις της αεροπορίας ως εθελοντές» για τη μετάδοση δεδομένων πτήσεων της Κίνας σε άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από BBC

Αυξάνονται οι νεκροί από τον καύσωνα στην Ινδία: Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Μάρτιο, δεκάδες χιλιάδες τα περιστατικά θερμοπληξίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: