Ο πόλεμος «δεν θα τελειώσει» προτού αφανιστεί η Χαμάς, τονίζει το Ισραήλ σε μεταμεσονύχτια ανακοίνωση: Θα αποδεχθεί, όμως, τη συμφωνία για επιστροφή των ομήρων

epa11382565 US President Joe Biden announces a proposal for a cease-fire between Israel and Hamas; in the State Dining Room of the White House in Washington, DC, USA, 31 May 2024. EPA, MICHAEL REYNOLDS POOL




Η κυβέρνηση του Ισραήλ προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι ο πόλεμος που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας θα «συνεχιστεί», παρότι η Ουάσιγκτον παρουσίασε ισραηλινό οδικό χάρτη ενόψει κατάπαυσης του πυρός, που ανέφερε πως βλέπει «θετικά» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Στην μεταμεσονύχτια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατόν κι εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου (και) ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την ομάδα των διαπραγματευτών να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του», συμπεριλαμβανομένων της «επιστροφής» όλων των ομήρων και «της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Ο οδικός χάρτης που καταρτίστηκε επιτρέπει το Ισραήλ να «τηρήσει τις αρχές αυτές», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στα εβραϊκά και στα αγγλικά λίγη ώρα μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που παρουσίασε την πρόταση.

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την ομιλία του στον Λευκό Οίκο με την οποία παρουσίασε τον οδικό χάρτη που, όπως διευκρίνισε, υποβλήθηκε στη Χαμάς μέσω του Κατάρ, εμιράτου με μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

— Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Ανναλένα Μπέρμποκ, εξήρε χθες Παρασκευή τον ισραηλινό οδικό χάρτη για κατάπαυση του πυρός που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η πρόταση «προσφέρει αχτίδα ελπίδας και πιθανή οδό για να αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου», έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μέσω X.




  • Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες ελπίζει η πρόταση του Ισραήλ να οδηγήσει σε συμφωνία

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, αναφέρθηκε στην πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα ΗΠΑ) από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Για μήνες ο Γενικός Γραμματέας πιέζει για κατάπαυση του πυρός, πλήρη και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει ότι (η πρόταση) θα οδηγήσει σε συμφωνία των μερών για διαρκή ειρήνη», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

  • «Ρεαλιστική», σύμφωνα με την ΕΕ, η πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήρε χθες Παρασκευή τον κατ’ αυτήν «ρεαλιστικό» ισραηλινό οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κρίνοντας πως προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου, που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες την επόμενη Παρασκευή.

Ο οδικός χάρτης  παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

«Συμφωνώ ολόψυχα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν ότι η τελευταία πρόταση προσφέρει αληθινή ευκαιρία να κινηθούμε προς το τέλος του πολέμου και των δεινών των αμάχων στη Γάζα. Αυτή η προσέγγιση τριών βημάτων είναι ισορροπημένη και ρεαλιστική. Χρειάζεται τώρα να υποστηριχθεί από όλα τα μέρη», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν μέσω X.




  • ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το νέο ισραηλινό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Χαμάς να το αποδεχθεί και τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία για μια συμφωνία.

Το Ισραήλ πρότεινε ένα συνολικό σχέδιο τριών φάσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα.

Κατά τις έξι εβδομάδες το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση, που θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Εάν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί, για όσο συνεχίζονται και οι συνομιλίες.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων και θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν, και η τρίτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

«Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο», τόνισε ο Μπάιντεν, προτρέποντας την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί. «Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα ό,τι χρειάζεται για να αμύνεται.

Η ισραηλινή πρόταση έχει μεταφερθεί ήδη στο Κατάρ και τη Χαμάς και οι μεσολαβήτριες χώρες, το Κατάρ και η Αίγυπτος, εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, συνέχισε.

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει μια «κόλαση» και «πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν».

  • Η ισραηλινή πρόταση για τη Γάζα επιτρέπει την επιστροφή όλων των ομήρων και την εξόντωση της Χαμάς, δηλώνει ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ προειδοποίησε ο πόλεμος του στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι την εξόντωση της Χαμάς.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ είχε εξουσιοδότησε τους διαπραγματευτές να παρουσιάσουν μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις το οποίο, όπως είπε, είχε προταθεί από το Ισραήλ.

“Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία για την επιστροφή των ομήρων μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα προσχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου, επιμένοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας και της καταστροφής του στρατού της Χαμάς και των κυβερνητικών δυνατοτήτων της”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσκλήθηκε από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, να απευθύνει ομιλία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του αμερικανικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον.

«Τασσόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ στον αγώνα του εναντίον της τρομοκρατίας, ειδικά αυτή τη στιγμή που η Χαμάς συνεχίζει να κρατά αιχμαλώτους αμερικανούς και ισραηλινούς πολίτες και οι ηγέτες της θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρει επιστολή προς τον κ. Νετανιάχου που υπογράφουν οι τέσσερις ηγέτες των δυο σωμάτων του Κογκρέσου και δημοσιοποίησε ο κ. Τζόνσον μέσω X.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP – Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP – Βερολίνο, Germany
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP – Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP – Βρυξέλλες, Belgium
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της ανταποκρίτριάς Γεωργίας Γαραντζιώτη
Νέα Υόρκη, United States

«Ήρθε η ώρα», είπε ο Μπάιντεν και ανακοίνωσε πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ σε 3 φάσεις * Καλεί τους πάντες να το στηρίξουν * «Πρέπει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: