Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψε η κάμερα του καναλιού OMEGA: Ηλικιωμένοι και παιδιά μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη, στην Κύπρο (video)

FILE PHOTO; Μετανάστες βρήκαν καταφύγιο στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο. Φωτογραφία από βίντεο, Κανάλι Omega




Δεκατέσσερις μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός της γραμμής κατάπαυσης του πυρός περισσότερες από 3 εβδομάδες.

Η κάμερα του OMEGA καταγράφει μια ηλικιωμένη γυναίκα να προσπαθεί να βρει σκιά κάτω από ένα δέντρο μια ανάσα από την γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Λίγο αργότερα δύο παιδιά που παίζουν με μια μπάλα κάνουν την εμφάνιση τους πίσω από τους καλαμνιώνες. Οι μετανάστες προέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες, από το Αφγανιστάν, το Σουδάν, το Καμερούν και το Ιράν.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έστησε αντίσκηνα για την διαμονή τους εντός των ορίων της πράσινης γραμμής, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αρνούνται να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εργάζονται στενά με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην νεκρή ζώνη.

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εργάζεται στενά με την UNCHR για να παρέχει άμεση ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβανομένου φαγητού, νερού, στέγης και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους πιο ευάλωτους δηλαδή τις γυναίκες και τα παιδιά. Συνεργαζόμαστε με όλες τις αρμόδιες αρχές για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ», αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλιμ Σιντίκ.

Οι αστυνομικοί που επιτηρούν την πράσινη γραμμή εντόπισαν τους 14 μετανάστες στην προσπάθεια τους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και τους απέτρεψαν. Αντικρουόμενες είναι ωστόσο οι απόψεις σχετικά με την διαχείριση που τυγχάνουν οι μετανάστες από τις Κυπριακές αρχές.

  • «Προσπαθούν να περάσουν εδώ και τρεις εβδομάδες»

«Βρίσκονται εδώ περισσότερο από 3 εβδομάδες. Προσπάθησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές αλλά η Αστυνομία δεν τους άφησε. Έκτοτε διαμένουν στα αντίσκηνα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Είναι μια τακτική που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, παρέχονται διευκολύνσεις από τα ΗΕ. Οι μετανάστες δεν αποτάθηκαν για άσυλο σε εμάς, άρα δεν μπορούμε να παρέμβουμε, περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Οι αστυνομικοί ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες. Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Μάριος Χαρτσιώτης.

Οι αρχές εκ τότε έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαρκή παρουσία στο σημείο.

Κρίσιμος ο Ιούνιος για το Κυπριακό δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Αναμένουμε την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: