Η μεγαλύτερη πολιτική μεταστροφή μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ: Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Νότια Αφρική δείχνουν απώλεια πλειοψηφίας για το κόμμα του Μαντέλα

epa11377092 Citizens line up to cast their vote during the South African general election in Johannesburg, South Africa, 29 May 2024. Over 27 million citizens are registered to vote in the national and provincial elections to elect a new National Assembly and state legislatures, according to the Electoral Commission of South Africa. South Africans do not directly vote for the president. They vote for parties that will appoint 400 representatives to the National Assembly who will then choose the president for the next five years. EPA/KIM LUDBROOK




Τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές στη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι το κυβερνών κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) πιθανόν  να χάσει την πλειοψηφία του για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.

Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το ANC θα χάσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για πρώτη φορά από τότε που ο Νέλσον Μαντέλα οδήγησε το κόμμα στη νίκη μετά το τέλος του ρατσιστικού συστήματος του απαρτχάιντ το 1994.

Πολλοί ψηφοφόροι κατηγορούν το ANC για τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς, εγκληματικότητας και ανεργίας στη χώρα.

Με αποτελέσματα από το 22% των εκλογικών τμημάτων , η υποστήριξη για το ANC διαμορφώθηκε στο 43,5%.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA), είχε 24,7% των ψήφων, ενώ το ακροαριστερό Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) – ένα κόμμα – διάσπαση του ANC – είχε 8,9%, σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής επιτροπής της χώρας.

Η φερέγγυα ερευνητική ομάδα CSIR με προβολή, εβγαλε το ANC να αποσπά λιγότερο από το 45% της εθνικής κάλπης από τα μέσα της μέρας, σήμερα Πέμπτη.

Αξιωματούχοι της Εκλογικής Επιτροπής τόνισαν ότι η επίσημη καταμέτρηση θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες και ορισμένες μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να καταμετρηθούν.

Σε προηγούμενες εκλογές, αποτελέσματα από αγροτικές περιοχές – όπου το ANC έχει μεγάλα προπύργια – εμφανίστηκαν αργότερα, ενισχύοντας τα αποτελέσματα για το κόμμα.

Μόλις καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, εάν το ANC παραμείνει κάτω από το 50% θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε συνασπισμό με ένα ή περισσότερα κόμματα.

Ανάλογα με το πόσο χαμηλά θα πέσει η υποστήριξή του, μπορεί να χρειαστεί να συνάψει συμφωνία με ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το DA ή το EFF για να παραμείνει στην εξουσία.

Ένα άλλο κόμμα – διάσπαση του ANC, το Κόμμα uMkhonto weSizwe (MK), του οποίου ηγείται ο πρώην Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, φαίνεται να έχει καλή πορεία στην Κουαζούλου-Νατάλ, την ανατολική παράκτια επαρχία. Στις 10 το πρωί τοπική ώρα, είχε 42,3% των ψήφων εκεί σε σύγκριση με 20,1% για το ANC.

Ο Ζούμα – σκληρός επικριτής του σημερινού ηγέτη του ANC και προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα – αναγκάστηκε να  παραιτηθεί από την ηγεσία του το 2018  και εξέτισε μια σύντομη φυλάκιση το 2021 για περιφρόνηση του δικαστηρίου. Στα 82 του χρόνια, του  απαγορεύτηκε  να είναι υποψήφιος για το κοινοβούλιο  την περασμένη εβδομάδα, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι πρέπει να έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση της ποινής του. Ωστόσο, η φωτογραφία του παρέμεινε στο ψηφοδέλτιο.

Η εκλογική επιτροπή της Νότιας Αφρικής έχει στη διάθεσή της επτά ημέρες για να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα βάσει νόμου. Ωστόσο, συνήθως ανακοινώνονται νωρίτερα από αυτό. Φέτος, η επιτροπή έχει ορίσει την Κυριακή 2 Ιουνίου ως ημέρα τελικών αποτελεσμάτων.

Εάν το ANC όντως χάσει την πλειοψηφία του, θα έχει 14 ημέρες από τη στιγμή που ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση πριν συγκληθεί το νέο κοινοβούλιο για να εκλέξει τον πρόεδρο του έθνους.

Με πληροφορίες από CNN

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: