Πέρα από τον συμβολισμό τί σημαίνει η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία; Όταν η διπλωματία ελπίζει στο θαύμα

epaselect epa11372841 (L-R) Irish Foreign Minister Michael Martin, Spanish Foreign Minister Jose Manuel Albares and Norway’s Foreign Minister Espen Barth Eide join hands during a press conference on the recognition of Palestinian statehood, at the Spanish representation office in Brussels, Belgium, 27 May 2024. On 22 May, Spain, Norway, and Ireland jointly announced their intention to recognize a Palestinian state. EPA/OLIVIER MATTHYS




Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν σήμερα επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, παρά την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, μετά από περισσότερους από επτά μήνες συγκρούσεων στη Γάζα.

Οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι ελπίζουν η απόφασή τους να επιταχύνει τις προσπάθειες για την διασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος διανύει τον όγδοο μήνα.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ, Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ;

Οι τρεις χώρες αναγνώρισαν ένα παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορά του να οριοθετούνται όπως ήταν πριν από το 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης.

Ωστόσο, αναγνώρισαν επίσης ότι αυτά τα σύνορα πιθανόν να αλλάξουν σε οποιεσδήποτε ενδεχόμενες συνομιλίες για την επίτευξη τελικής διευθέτησης.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε σε αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ως τη μόνη δυνατή λύση για την επίτευξη ενός ειρηνικού μέλλοντος, ενός παλαιστινιακού κράτους που ζει δίπλα-δίπλα με το ισραηλινό κράτος με ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ιρλανδία είπε ότι θα αναβαθμίσει το γραφείο αντιπροσωπείας της στη Δυτική Όχθη σε πλήρη πρεσβεία και η παλαιστινιακή αποστολή στην Ιρλανδία θα λάβει επίσης πλήρες καθεστώς πρεσβείας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις τόνισε επίσης ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δεν μειώνει την πίστη της Ιρλανδίας στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει σε ειρήνη και ασφάλεια – μια θέση που όπως είπε είναι σαφέστατη.

ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ;

Περίπου 144 από τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου νότου, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας. Αλλά μόνο λίγα από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έχουν πράξει, κυρίως πρώην κομμουνιστικές χώρες καθώς και η Σουηδία και η Κύπρος.

Άλλα κράτη δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, η Μάλτα και η Σλοβενία.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΥΤΟ;

Η απόφαση να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος τρία μεγάλα ευρωπαϊκά έθνη είναι ως επί το πλείστον συμβολική, αλλά κάνει το Ισραήλ να φαίνεται πιο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή.

Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί σημαντική εάν, όπως ελπίζουν οι τρεις χώρες, ακολουθήσουν και άλλα έθνη στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Ο Αλον Λίελ,πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, είπε ότι μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην κοινή γνώμη στο Ισραήλ, καθώς αυτά τα κράτη θεωρούνται από πολλούς ως πρότυπα διπλωματίας.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΝ ΙΣΡΑΗΛ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΟΙ;

Το Ισραήλ αντέδρασε με οργή και απέσυρε αμέσως τους πρεσβευτές του από τις τρεις χώρες ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους των τριών διπλωματικών αποστολών στο Ισραήλ, προς διαμαρτυρία στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι μια τέτοια αναγνώριση ανταμείβει τη βία της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα και οργάνωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ από τη βάση της στη Γάζα.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν τρομοκράτες της Χαμάς διέσχισαν τα νότια σύνορα του Ισραήλ και πραγματοποίησαν την πιο αιματηρή επίθεση στην 75χρονη ιστορία της χώρας.

«Σάντσες, όταν… αναγνωρίζεις ένα παλαιστινιακό κράτος, είσαι συνένοχος στην υποκίνηση γενοκτονίας κατά του εβραϊκού λαού και σε εγκλήματα πολέμου», έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς στο X σήμερα Τρίτη.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα της λύσης «δύο κρατών» και λέει ότι μια τέτοια αναγνώριση δεν θα φέρει ειρήνη ούτε θα αλλάξει την αποφασιστικότητά του να εξαλείψει τη Χαμάς.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη διοίκηση στη Δυτική Όχθη, καθώς και η Χαμάς χαιρέτησαν την αναγνώριση από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών, αλλά λένε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και όχι μέσω της μονομερούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους από άλλα κράτη.

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά άσκησαν βέτο στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας  σε μια προσπάθεια αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τα Ηνωμένα Έθνη αρνούμενες στους Παλαιστίνιους την πλήρη ένταξη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ;

Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία πέρασαν μήνες ασκώντας πιέσεις στα μέλη της ΕΕ για να συμμετάσχουν στην ανακοίνωσή τους, αλλά το ζήτημα εξακολουθεί να διχάζει μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ.
Η Γαλλία είπε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος δεν είναι «ταμπού» για το Παρίσι, αλλά ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Η Γερμανία τόνισε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι μια λύση δύο κρατών, αλλά, όπως και οι ΗΠΑ, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Η ΔΑΝΙΑ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΗΜΩΣ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Το Κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε σήμερα νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αφού το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δήλωσε νωρίτερα πως δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση μιας ανεξάρτητης χώρας.

Το νομοσχέδιο είχε προταθεί αρχικά στα τέλη Φεβρουαρίου από τέσσερα αριστερά κόμματα.

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τον μοναδικό λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν υφίστανται πραγματικά εδώ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ψήφισμα αυτό, αλλά ευχόμαστε να έρθει μια μέρα που θα μπορούμε», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν, που δεν ήταν παρών σήμερα στην ψηφοφορία.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Η Ιρλανδία αναγνώρισε επισήμως ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης: Ανοίγει πλήρη πρεσβεία στη Ραμάλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: