Ελεύθεροι οι 9 Αιγύπτιοι για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου: Αναρμόδιο δήλωσε το δικαστήριο λόγω έλλειψης διεθνούς δικαιοδοσίας

FILE PHOTO: The Hellenic Coast Guard shows migrants on a boat. Photo via HELLENIC COAST GUARD




Ελεύθεροι αφέθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι εννέα Αιγύπτιοι που κατηγορούνταν ότι για το μεγαλύτερο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα εδώ και μια δεκαετία – το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο.

Οι δικαστές αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο  και η  απόφαση ελήφθη «λόγω έλλειψης διεθνούς δικαιοδοσίας», καθώς, σύμφωνα με το δικαστήριο, το πλοίο βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν εισήλθε ποτέ σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ούτε είχε προορισμό την Ελλάδα. 

Συνεπώς αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εις βάρος των κατηγορουμένων οι οποίοι, εάν καταδικάζονταν για λαθρεμπόριο ανθρώπων και πρόκληση βύθισης του σκάφους, ήταν αντιμέτωποι με ισόβια.

  • Το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορουμένους αθώους για τα αδικήματα της διακίνησης μεταναστών και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Ο εισαγγελέας είχε νωρίτερα αποδεχθεί το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι δεν υπήρχε νομική βάση για να δικαστούν οι 9 Αιγύπτιοι, επειδή το πλοίο βυθίστηκε έξω από τα ελληνικά ύδατα, αν και στην οριοθετημένη ελληνική ζώνη διάσωσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εννέα φέρονταν να εναλλάσσονταν στην πλοήγηση του σκάφους ή να ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, τη χορήγηση φαγητού ή την τοποθέτηση των επιβατών. Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι είναι αθώοι, ενώ οι συνήγοροί τους είχαν επισημάνει στις ανακριτικές αρχές ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κατά την αναγνώρισή τους από άλλους διασωθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι το αλιευτικό σκάφος είχε ανατραπεί και βυθιστεί νοτιοδυτικά της Πύλου τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023, με επιβαίνοντες ανθρώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Παλαιστίνη.

Είχαν επιβιβαστεί σε αυτό από το Τομπρούκ της Λιβύης και προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Διασώθηκαν 104 άτομα και περισυνελέγησαν 81 σοροί. Εκτιμάται, βάσει μαρτυριών, ότι στο σκάφος υπήρχαν κι άλλοι επιβάτες και τα θύματα ήταν περισσότερα με τις εκτιμήσεις να φτάνουν στα 500 άτομα.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Καταδικάστηκαν οι δύο αλλοδαποί στη Ρόδο που προσπάθησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από αστυνομικό τμήμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: