Μακρά, δίωρη και δύσκολη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για τις διαφορές Κύπρου με CPP Metron: Τα έργα για το φυσικό αέριο…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχεται τον Πρέσβη της Κίνας κ. Liu Yantao, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Παπαναστασίου. // PoR –




Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επιδιαιτησία στο Λονδίνο με την εταιρεία CPP Metron που ανέλαβε την κατασκευή του χερσαίου τερματικού σταθμού στο Βασιλικό.  Η CPP έχει καταθέσει αίτημα στο Διαιτητικό Δικαστήριο για πρόσθετες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους €200 εκατ.

ΠΑΝΤΩΣ, η CPP και οι Ελλαδίτες συνεργάτες της φροντίζουν να επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία ότι η απόφαση που έλαβε το 2019 η ΔΕΦΑ-ΕΤΥΦΑ, με παρότρυνση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και προσωπικά του τέως προέδρου να την επιλέξει -χωρίς ανταγωνισμό- ως ανάδοχο για ένα πανάκριβο έργο τεράστιας εθνικής σημασίας αποδεικνύεται καταστροφική για τα κυπριακά συμφέροντα.

Λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κρίσιμης συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο πρέσβη, η CPP εξέδωσε νέα ανακοίνωση εναντίον της ΕΤΥΦΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεβάζοντας τους τόνους και στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει από κινεζικής πλευράς διάθεση συνεννόησης.

Εν ολίγοις, η CPP, η οποία έχει οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε διαιτησία στο Λονδίνο, αξιώνοντας 200 εκατ. ευρώ πέραν της αποζημίωσης που δικαιούται βάσει του αρχικού συμβολαίου, το οποίο παραβίασε πολλάκις, ζήτησε με τη χθεσινή της ανακοίνωση μια νέα διαιτησία εντός της διαιτησίας και μάλιστα… στο Ντουμπάι.

Στέλνοντας ξανά το μήνυμα πως δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τις εργασίες στο Βασιλικό (τις οποίες ούτως ή άλλως έκαναν υπεργολάβοι και όχι η ίδια) αν δεν πάρει πρόσθετα λεφτά. Ίσως πέραν και των 200 εκατ. που απαίτησε μέσω της διαιτησίας. Και έχοντας καθυστερήσει το έργο για τουλάχιστο δύο χρόνια, χωρίς να είναι σε θέση να το παραδώσει ούτε φέτος, ούτε και το 2025, ακόμα και αν επανάρχιζε σήμερα τις εργασίες.

Παρέχοντας προ πολλού δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενεργοποιήσει πρόνοιες στο συμβόλαιο για αποζημίωσή της από τον εργολάβο, με δεκάδες εκατομμύρια, λόγω της καθυστέρησης.

Οι ενδείξεις για όσα λέχθηκαν στη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Κινέζος πρέσβης και οι συνεργάτες του επέμειναν μέχρι τέλους να μη χρεώνουν την παραμικρή ευθύνη για το φιάσκο στη CPP.

Συνάγεται πως φόρτωσε και ο πρέσβης όλες τις ευθύνες στην ΕΤΥΦΑ και την Κυβέρνηση, παρ’ ότι, δύο μήνες μετά τη συμφωνία του ιδίου και της εταιρείας με τον υπουργό Ενέργειας για επανέναρξη των εργασιών και μεταφορά στην Κύπρο 120 Κινέζων τεχνικών για προώθηση των κατασκευών, ο εργολάβος δεν έκανε το παραμικρό στην προβλήτα και δεν κατέθεσε καν τα ονόματα των τεχνικών, ώστε να τους εκδοθούν βίζες για εργασία και διαμονή στην Κύπρο.

Το μόνο που έκανε ήταν να «σπάσει» τη συνεργασία με την κοινοπραξία Maltimarine Servises και Spanopoulos Group, εξαναμίζοντας τις ελπίδες για ταχεία ολοκλήρωση των κατασκευών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ
Κύπρος Λευκωσία 

Επίσκεψη σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην Κύπρο: Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με Γεωργιάδη, Θεμιστοκλέους και Πλεύρη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: