Ανάλυση CNN: Αβέβαιη η επόμενη ημέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο Ραΐσι

Iranians pray at the Vali-Asr square for Iranian president following his helicopter accident, in Tehran, Iran, 19 May 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Η συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή στη Μέση Ανατολή – και για το Ιράν στο εσωτερικό του.

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς και η επακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα τους τελευταίους επτά μήνες έχει φουντώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και έχει εκτοξεύσει τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Έφερε επίσης στο φως έναν σκιώδη πόλεμο δεκαετιών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ -την πρώτη του άμεση επίθεση κατά της χώρας- σε απάντηση μιας θανατηφόρας φαινομενικά ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό που σκότωσε έναν ανώτατο διοικητή των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν.

Το Ισραήλ αντεπιτέθηκε μια εβδομάδα αργότερα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, πλήττοντας στόχους έξω από την ιρανική πόλη Ισφαχάν με μια πολύ μικρότερη, βαθμονομημένη απάντηση.

Έκτοτε τα απευθείας χτυπήματα μεταξύ των δύο πλευρών έχουν σταματήσει. Ωστόσο ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων συνεχίζεται με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, να συνεχίζουν να πολεμούν τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Λαϊκή δυσαρέσκεια

Εν τω μεταξύ, η σκληροπυρηνική ηγεσία του Ιράν αντιμετώπισε πρόσφατα μια έκρηξη λαϊκής διαφωνίας στους δρόμους της χώρας της, καθώς τα χρόνια κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν πλήξει σκληρά τους πολίτες.

Η χώρα συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις υπό την ηγεσία της νεολαίας κατά της θεοκρατικής εξουσίας και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, ενώ βρισκόταν υπό την κράτηση της διαβόητης ιρανικής αστυνομίας ηθικής.

Οι ιρανικές αρχές έχουν έκτοτε εξαπολύσει μια διευρυνόμενη καταστολή των διαφωνούντων ως απάντηση στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η καταστολή αυτή οδήγησε σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένες από τις οποίες ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Και ενώ οι διαμαρτυρίες προς το παρόν έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, η αντίθεση στην ιερατική ηγεσία παραμένει βαθιά ριζωμένη μεταξύ πολλών Ιρανών, ιδίως των νέων, οι οποίοι λαχταρούν για μεταρρυθμίσεις, θέσεις εργασίας και απομάκρυνση από την ασφυκτική θρησκευτική κυριαρχία.

Πρώην σκληροπυρηνικός επικεφαλής του δικαστικού σώματος με το δικό του βάναυσο μητρώο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος το 2021 σε μια ψηφοφορία που είχε σχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική ελίτ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε να κατέβει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο.

Ενώ είναι πρόεδρος, οι εξουσίες του επισκιάζονται από εκείνες του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είναι ο τελικός κριτής των εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, τη θέση του θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Με πληροφορίες από CNN

Νεκροί ο πρόεδρος του Ιράν και ο ΥΠΕΞ της χώρας: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που τους μετέφερε [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: