Μεταξύ ρωσικού παρελθόντος και ευρωπαϊκού μέλλοντος η Γεωργία: Πεδίο μάχης η Τιφλίδα * Εγκρίθηκε ο κρεμλινικής έμπνευσης νόμος περί «ξένων πρακτόρων» [videos]

epa11336419 Georgian opposition party supporters attend a rally against a draft bill on ‘foreign agents’ in downtown of Tbilisi, Georgia, 13 May 2024. Participants demand the repeal of the bill on ‘foreign agents,’ which will be considered in the third reading on May 13. EPA/DAVID MDZINARISHVILI




Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του  νόμου για τους «ξένους πράκτορες» που οι φιλοευρωπαϊστές πολιτικοί και διαδηλωτές καταδικάζουν ως ένα βήμα εμπνευσμένο από το Κρεμλίνο προς την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών.

Η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξε το νομοσχέδιο στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα Τρίτη παρά τις συνεχείς διαδηλώσεις που έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας εδώ και έναν μήνα.

Τις τελευταίες ημέρες, η αστυνομία κατηγορήθηκε για ξυλοδαρμό διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και σήμερα η βία εξαπλώθηκε περαιτέρω, με τις αστυνομικές δυνάμεις να πραγματοποιούν επιδρομή κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, ενώ και μέσα στην αίθουσα της βουλής σημειώθηκαν επεισόδια.

Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ««Γεωργιανό Όνειρο» χρειάστηκε να συγκρατηθεί από φρουρούς ασφαλείας καθώς έπεσε πάνω στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λεβάν Χαμπεϊσβίλι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα μέσα ενημέρωσης ή οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών στη Γεωργία που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα πρέπει να εγγραφούν ως «οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης».

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ετικέτα “ξένη δύναμη”;

Η λήψη μιας τέτοιας ετικέτας θα σήμαινε ότι οργανώσεις και άτομα θα μπορούσαν να παρακολουθούνται από τις αρχές, να αναγκαστούν να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες ή να αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα.

Ο νόμος ονομάστηκε «ρωσικός νόμος» επειδή μοιάζει με νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Ρωσία το 2012 και την οποία το καθεστώς Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει έκτοτε για να φιμώσει τις φωνές που αμφισβητούν το Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών μέσων ενημέρωσης και εξέχουσες προσωπικότητες.

Η Γεωργία πρόκειται να γίνει χώρα μέλος της ΕΕ – κάτι που υποστηρίζει το 80% των Γεωργιανών. Όμως η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο νόμος για τους «ξένους πράκτορες» θα μπορούσε να αποτελέσει «σοβαρό εμπόδιο» για την ένταξη.

Έτσι οι Γεωργιανοί βλέπουν τη χώρα τους σε ένα σταυροδρόμι: από τη μια πλευρά είναι η Ρωσία – ο πρώην κυβερνήτης τους στα σοβιετικά χρόνια – και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βλέποντας τη θάλασσα των γαλάζιων σημαιών της ΕΕ που έχουν καταλάβει τις κεντρικές πλατείες και λεωφόρους της Γεωργίας τις τελευταίες εβδομάδες, η προτίμηση του λαού φαίνεται ξεκάθαρη.

Οι αμερικανικές ανησυχίες

Από τότε που αναδύθηκε από την καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση ως ανεξάρτητο κράτος το 1991, η Γεωργία έχει γίνει η αρένα αντικρουόμενων συμφερόντων.

Η αυξανόμενη οικονομική και πολιτική επιρροή των ΗΠΑ στη χώρα αποτελεί εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας για τη γειτονική Ρωσία, όπως και οι φιλοδοξίες της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την υποστήριξη της Μόσχας στις αυτονομιστικές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που οδήγησε σε σύντομο πόλεμο το 2008.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Irakli Kobakhidze, συναντήθηκε νωρίτερα με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Jim O’Brien, στην Τιφλίδα για να συζητήσουν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον που αντιτίθεται στον νόμο χαρακτηρίζοντάς τον “εμπνευσμένο από το Κρεμλίνο”.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Kobakhidze «εξήγησε στον Jim O’Brien την ανάγκη υιοθέτησης του νόμου «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» και επανέλαβε την «ετοιμότητα της ηγετικής ομάδας να εξετάσει προσεκτικά όλα τα νομικά σχόλια των διεθνών εταίρων στο πλαίσιο του πλαίσιο της διαδικασίας αρνησικυρίας».

 

Mε πληροφορίες από BBC/The Guardian

 

Απόλυτος τρόμος στη Γαλλία: Ένοπλη επίθεση κακοποιών σε αστυνομική κλούβα κατά την μεταγωγή κρατουμένου που δραπέτευσε * Τρεις αστυνομικοί νεκροί [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: