Τονωτική ένεση ενός εκατομμυρίου ευρώ στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Χρυσάφι» τα παράβολα των 6.594 υποψηφίων για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καταμέτρηση ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές, Λευκωσία 30 Μαΐου 2021.ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ μπήκαν στα ταμεία του κράτους τις προηγούμενες μέρες με την υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο» συνολικά 6,594 άτομα είναι υποψήφιοι είτε για την Ευρωβουλή, είτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο τεράστιος αριθμός υποψηφίων, όπως είναι λογικά, συνεπάγεται ότι έφερε και ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του κράτους ως συνεπακόλουθο της καταβολής παράβολου που πρέπει να πληρώνει με βάση τη νομοθεσία, ο κάθε υποψήφιος για την κάθε θέση που διεκδικεί.

Το παράβολο διαφέρει ανά θέση που διεκδικείται και υπό κάποιες περιπτώσεις επιστρέφεται στον υποψήφιο. Σε κάποιες άλλες όμως, το ποσό αυτό θα παραμείνει στα ταμεία του κράτους.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Εκλογών, έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες ως εξής:

>> 63 για ευρωβουλή

>> 13 για Προέδροι Επαρχιακού Οργανισμού

>> 82 για Δήμαρχοι

>> 258 για αντιδήμαρχοι

>> 2,190 ως Δημοτικοί Σύμβουλοι

>> 745 ως Κοινοτάρχες

>> 3,243 ως Κοινοτικοί Σύμβουλοι

Με βάση τη νομοθεσία, κάθε υποψήφιος ευρωβουλευτής, έχει καταβάλει κατά την ημέρα υποβολής της υποψηφιότητας του, το παράβολο των €1000.

Δηλαδή, σύνολο από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, έχει καταβληθεί το ποσό των 63χιλιάδων ευρώ. Το ποσό αυτό επιστρέφεται στον υποψήφιο, σε τρεις περιπτώσεις:

>> Αν αποσυρθεί η υποψηφιότητα.

>> Αν δεν προχωρήσει η ψηφοφορία.

>> 1/3 του εκλογικού μέτρου.

Το εκλογικό μέτρο είναι το 16,66% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Άρα σε πραγματικούς αριθμούς αυτό θα εξαρτηθεί από η συμμετοχή στις κάλπες.

Συνεπώς, όσοι λάβουν λιγότερες ψήφους δεν θα πάρουν πίσω το παράβολο και είναι ασφαλώς λογικό ότι κάποιοι εξ αυτών, δεν θα λάβουν το μέτρο.

Σε ο,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

>> Κάθε υποψήφιος Δήμαρχος έχει καταβάλει ως παράβολο το ποσό των €1.000. Το ίδιο και ο κάθε υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

Δηλαδή 82 χιλιάδες ευρώ καταβλήθηκαν ως παράβολο από τους υποψήφιους για τη Δημαρχία και άλλες 13 χιλιάδες ευρώ, καταβλήθηκαν ως παράβολο για τη προεδρία των Επαρχιακών Συμβουλίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

>> Κάθε υποψήφιος αντιδήμαρχος καταβάλει ως παράβολο το ποσό των 500 ευρώ. Άρα συνολικά καταβλήθηκαν από τους 258 υποψήφιους, το ποσό των 129 χιλιάδων ευρώ.

>> Κάθε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κατέβαλε ως παράβολο το ποσό των 100 ευρώ. Άρα συνολικά 2,190 υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν καταβάλει το ποσό τω 219 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με την νομοθεσία για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις περιπτώσεις αυτές το παράβολο, επιστρέφεται στους υποψηφίους, εάν δεν γίνει ψηφοφορία, ή, σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου, στους νόμιμους αντιπροσώπους του, σε κάθε άλλη δε περίπτωση τα ποσά αυτά κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Έχουμε όμως και τους κοινοτάρχες και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Κάθε υποψήφιος κοινοτάρχης καταβάλει παράβολο €200 και το κάθε υποψήφιο μέλος Κοινοτικού Συμβουλίου €100. Δηλαδή οι 745 υποψήφιοι Κοινοτάρχες έχουν καταβάλει το ποσό των 149 χιλιάδων ευρώ και οι 3,243 υποψήφιοι Κοινοτικοί Σύμβουλοι, το ποσό των 324,300 ευρών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το παράβολο επιστρέφεται:

>> Αν δεν προχωρήσει η ψηφοφορία.

>> Αν ο υποψήφιος λάβει το 1/3 του εκλογικού μέτρου στην περίπτωση των μελών του Συμβουλίου.

>> Αν ο υποψήφιος λάβει το 1/5 των έγκυρων ψήφων στην περίπτωση του κοινοτάρχη.

>> Αν σε περίπτωση ψηφοφορίας εκλεγεί υποψήφιος.

Συνολικά δηλαδή, μπήκαν στα ταμεία του κράτους 979,300 ευρώ. Από αυτό το ποσό, ένα μέρος θα επιστραφεί σε όλους καταφέρουν να λάβουν το μέτρο που απαιτείται, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μείνει στα ταμεία του κράτους.

Σημειώνεται ότι για τα μέλη των Σχολικών Εφορειών, η υποψηφιότητα είναι χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού παράβολου.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ετοιμο εντός των επόμενων ημερών το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα και θα μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Κύπρου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: