Η ανασκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Η κρίση Ιράν και Ισραήλ, η αντιμετώπιση της μεγάλης ροής μεταναστών προς την Κύπρο

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν σε αντίποινα για το μπαράζ πυραύλων που εξαπέλυσε την περασμένη βδομάδα το Ιράν προβάλλεται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

 Επίσης, προβάλλονται η απόδραση Σύρου κρατούμενου από την Αστυνομία, τα μέτρα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της μεγάλης ροής μεταναστών προς την Κύπρο, και η αποδοχή των μισών ενστάσεων που έγιναν σε σχέση με τους εκλογικούς καταλόγους.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο “Πυραυλικά μηνύματα» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι στόχος της επίθεσης του Ισραήλ ήταν να αποδείξουν στο Ιράν πόσο ευάλωτη άμυνα έχει, διαρρέουν υψηλόβαθμοι του Ισραήλ στον Τύπο. Γράφει επίσης ότι είναι υπό διερεύνηση το υπό κατασκευή τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Αλλού αναφέρει ότι η Κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα δυσαρεστήσουν για το μεταναστευτικό.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό η Κύπρος» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι πίσω από κυπριακές εταιρείες που διαμοιράζουν και μεταπωλούν στο διαδίκτυο πορνογραφικό υλικό βρίσκονται οι μεγάλοι παίκτες όπως Pornhub και xHmaster, με τζίρο  εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού αναφέρει ότι με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Γράφει επίσης ότι δύο στους δέκα μαθητές έχουν μεταναστευτική βιογραφία.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο « Μαζική αλλοίωση των εκλογών» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι οι μισές ενστάσεις σε σχέση με με μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων, έγιναν δεκτές και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και πως 20.890 πολίτες “άλλαξαν” διεύθυνση μέσα σε λίγες μέρες. Αλλού γράφει ότι Σύρος υπόδικος που κρατείται για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης απέδρασε και το ΤΑΕ στο Αρχηγείο Αστυνομίας διέταξε έρευνα. Γράφει επίσης για θερμό ενδιαφέρον για δημιουργία παραρτημάτων σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Λάρνακα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Παριστάνει την ανήξερη η κυβέρνηση για τη μεταφορά των πυραύλων” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι “εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση συγκαλύπτει πολιτικά τις βαρβαρότητες του Ισραήλ και της κυβέρνησης Νετανιάχου” και “θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Κύπρου και του λαού της” . Προβάλλει επίσης το βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού να προειδοποιεί ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού» ενός γενικευμένου περιφερειακού πολέμου. Γράφει επίσης ότι το ΑΚΕΛ ζητά να τεθεί επιτακτικά ο επιμερισμός των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «’Κανένα αποδεικτικό στοιχείο’ για μεταφορά πυραύλων» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η Κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν ενημερώθηκε σε σχέση με δήθεν μεταφορές ό[λων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου από τις βρετανικές βάσεις. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας, Βασίλη Πάλμα, ότι το Υπουργείο του εργάζεται επιμελώς για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι έγιναν αποδεκτές 1.461 ενστάσεις που υποβλήθηκαν σχετικά με την εγγραφή ψηφοφόρων για τις εκλογές του ερχόμενου Ιούνη.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror” κάτω από τον τίτλο «Για το Ιράν και το Ισραήλ, δεν υπάρχει επιστροφή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι περιστασιακές επιθέσεις θα γίνουν πλέον κάτι το σύνηθες. Αλλού αναφέρει ότι το 60% των Κυπρίων ΄πιθανόν’ να ψηφίσουν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης ανάλυση της κτηματικής αγοράς από τον Αντώνη Λοϊζου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ

Οι έωλες δικαιολογίες της κ. Ντόρας Μπακογιάννη: Άλλο Κύπρος, άλλο Κόσοβο, λέει τώρα… Η πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: