Ο Ολλανδός Dennis Botman ο νέος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα




Ο Ολλανδός τεχνοκράτης Dennis Botman επελέγη ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα αντικαθιστώντας στην θέση αυτή τον Αμερικανό WesMcGrew ο οποίος ολοκλήρωσε πρόσφατα την τριετή θητεία του, επισημαίνει ανυπόγραφο δημοσίευμα της Financieele Dagblad.

Σημειώνεται πως ο Ολλανδός οικονομολόγος εργάζεται από το 2002 στο ΔΝΤ και έχει υπηρετήσει κυρίως σε θέσεις του ΔΝΤ στην Ασία, ενώ διετέλεσε αντιπρόσωπος του Ταμείου στις Φιλιππίνες. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με θέμα τις χρηματοοικονομικές κρίσεις το 2001 στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επισημαίνεται πάντως ότι η θέση του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ‘λεπτή’, καθώς το Ταμείο εγείρει προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές στο πλαίσιο του νέου δανείου ύψους 86 δις ευρώ, εκ των οποίων καλείται να συνεισφέρει 15 δις ευρώ. Τόσο για την Γερμανία όσο και για την Ολλανδία η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί όρο «εκ των ων ουκ άνευ», αλλά το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνον εάν υπάρξει διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Μετά από την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που προκάλεσε σάλο αναφορικά με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων συμμετοχής στα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης, μια νέα συμμετοχή του ΔΝΤ φαίνεται «άκρως προβληματική», εκτιμά η εφημερίδα.

Aθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: