Οθωνοί : Ένας επίγειος παράδεισος στο δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας




Ορόσημο του δυτικότερου σημείου της ελληνικής επικράτειας, που χωρίζουν το Ιόνιο Πέλαγος από την Αδριατική θάλασσα είναι τα Διαπόντια Νησιά του Ιονίου. Σε αυτό το μοναδικό μωσαϊκό σύμπλεγμα των μικρών νησιών και βραχονησίδων, στο δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας, βρίσκεται το νησάκι Οθωνοί.

Πρόκειται για ένα καταπράσινο νησάκι με ιδιαίτερη «άγρια» ανεκτίμητη ομορφιά, ανέγγιχτο από το χρόνο, που φέρεται ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά, μόνιμα, το 1571, όταν οι νησιώτες της Κέρκυρας και άλλων μεγάλων νησιών του Ιονίου, που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των Ενετών, άρχισαν να μετακινούνται για εξεύρεση μεγαλύτερης ασφάλειας .

Η συνολική έκταση του νησιού δεν ξεπερνά τα έντεκα τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ δίπλα του βρίσκονται τα νησάκια Ερείκουσα και Μαθράκι, καθώς και εννέα ακατοίκητες  βραχονησίδες, το Διάκοπο, το Διάπλο, το Καράβι, το Καστρινό, η Λειψώ, το Όστρακο, η Πλάκα ή Άγκυρα, η Πλατειά και η Τραχειά.

Το νησί Οθωνοί, με τις μοναδικές δαντελωτές ακτές, που ο Όμηρος κάνει ιδιαίτερη μνεία για αυτό, αναφέροντας το ως Ωγυγία, μαγεύει τον κάθε επισκέπτη του, όπως μάγεψε και τον  Οδυσσέα που έμεινε σύμφωνα με την Οδύσσεια, επτά ολόκληρα χρόνια, στη σπηλιά της Καλυψώς, αιχμάλωτος από τη γοητεία της.

Το νησί σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως νησί των γερόντων, καθώς παίρνει ζωή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι  του, που είναι κυρίως ψαράδες, κάποιοι επαγγελματίες, και βασικά συνταξιούχοι, δεν ξεπερνούν τους διακόσιους.Τα κλειδαμπαρωμένα σχολεία δεν γεμίζουν από παιδιά , παρά μόνο από αναμνήσεις που περνούν από στόμα σε στόμα για τα παιδικά χρόνια που έζησαν κάποτε οι σημερινοί «φύλακες» του δυτικότερου ακρογωνιαίου συνόρου της Ελλάδος.

Ζωή έχουν οι δύο βασικοί οικισμοί των Οθωνών , το ορεινό Χωριό που βρίσκεται στην κορυφή του νησιού και ο παραθαλάσσιος οικισμός Άμμος, το λιμάνι του νησιού.«Κάποτε το νησί είχε πολλούς κατοίκους με τις παιδικές φωνές να γεμίζουν τα στενά δρομάκια του και το σχολείο να είναι γεμάτο ζωή. Η μαζική μετανάστευση όμως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη μακρινή Αυστραλία και την Αμερική ήταν το πρώτο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε το νησί » εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπύρος Κ. συνταξιούχος, μόνιμος κάτοικος του νησιού.

Παράλληλα η απόσταση του νησιού από το λιμάνι της Κέρκυρας, που αγγίζει περίπου τα 37 μίλια, οδήγησε πολλούς κατοίκους του σε εσωτερική μετανάστευση προς το νησί των Φαιάκων.Στη μέση του νησιού βρίσκεται ο θεριστικός οικισμός Σταυρός, ενώ στις καταπράσινες πλαγιές του, το  Kαλοδίκι. Χαρακτηριστικό, όλων των οικισμών του νησιού, τα λευκά πέτρινα σπιτάκια, με τα λουλούδια να «πνίγουν» τις αυλές τους και συνάμα οι διάσπαρτες βίλλες «φρούρια», σπίτια των  Ελληνοαμερικάνων, των μεταναστών του νησιού «που δεν το ξέχασαν ποτέ» όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυρ Σπύρος Κ.

Οι κάτοικοι των Οθωνών διακρίνονται για την φιλοξενία τους, την γραφικότητας τους και τη μεγάλη αγάπη που τρέφουν για τον τόπο τους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αναλαμβάνουν και χρέη ξεναγών. Δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα ανοιχτά φορτηγάκια τους, που τα έχουν διαμορφώσει κατάλληλα , προκειμένου να «φορτώσουν» τους τουρίστες στην καρότσα και να τους ξεναγήσουν στο νησί , να τους πάνε μέχρι την ανατολική ακτή του νησιού, στο Ακρωτήρι Καστρί, που παραμένουν ακόμη τα ερείπια κάποιου ενετικού κάστρου, αλλά και στον εντυπωσιακό Φάρο, τον πρώτο φάρο που συναντούν όσοι πλέουν από τον βορρά προς το Ιόνιο Πέλαγος. Πρόκειται για το μόνιμο έκθεμα λαογραφίας του νησιού, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 100 μέτρων πάνω από την θάλασσα και έχει ύψος 13μέτρα.

Οι περισσότερες καταγάλανες ακτές του νησιού είναι προσβάσιμες  μόνο δια θαλάσσης, με τα καραβάκια και τα ιστιοπλοϊκά να εξερευνούν τις μυστικές  εξωτικές παραλίες. Γνωστές είναι η  “Άσπρη Άμμος”, η σπηλιά της «Καλυψώς» και το “Φύκι”, που  προσφέρεται για καταδύσεις και υποβρύχια φωτογράφηση λόγω της ιδιόμορφης γεωμορφολογίας του βυθού και των πολυάριθμων σπηλιών,  εκεί βρίσκεται βυθισμένο και το ναυάγιο του πλοίου Σάρα.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπύρος , οι περισσότεροι τουρίστες του νησιού είναι Ιταλοί, καθώς οι Οθωνοί απέχουν μόλις  46 ναυτικά μίλια από το Οτράντο της Ιταλίας , ενώ πολλοί Ιταλοί είναι πλέον και ιδιοκτήτες γης στο νησί.

Στους Οθωνούς  υπάρχουν τέσσερις  εκκλησίες, η Αγία Τριάδα του 1892 που βρίσκεται στον Άμμο , η Παναγία που χτίστηκε πριν το 1696 στην Δάφνη , η Αγία Παρασκευή στα Δελητάτικα  και ο Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε το 1864, στον οικισμό Χωριό.

Η πιο εύκολη πρόσβαση στο νησί των Οθωνών, είναι από τον  Άγιο Στέφανο, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, που απέχει μόλις εννέα ναυτικά μίλια από το νησί.

«Κάποτε το Πάσχα λειτουργούσαν όλες οι εκκλησίες, τώρα λειτουργεί μόνο η «Αγία Τριάδα στο Άμμο, εκεί μαζευόμαστε όλοι και κάνουμε τρικούβερτο γλέντι…» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπύρος Κ. που περιμένει να έρθει γρήγορα ο Δεκαπενταύγουστος για να γιορτάσει το νησί την Παναγιά, «…το γλέντι το κάνουμε δύο μέρες μετά τον δεκαπενταύγουστο,  γιατί ανήμερα δεν μπορούμε να έχουμε την ορχήστρα που έρχεται από την Κέρκυρα. Δεν πειράζει όμως, γιατί όλο το νησί είναι εδώ, έρχονται και οι «Αμερικάνοι» είναι η μεγαλύτερη μας γιορτή…  , λέει όλο συγκίνηση ο κ. Σπύρος,  που κάθε καλοκαίρι απολαμβάνει τα χρέη του ξεναγού που έχει αναλάβει, αφιλοκερδώς, αλλά με πολύ αγάπη για τον τόπο του, για το Ιόνιο.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: