Δημιουργεί σοβαρές υποψίες η ανακοίνωση των Τούρκων για το αέριο, λέει η Ελένη Θεοχάρους




Η Κυβέρνηση οφείλει να διευκρινίσει, αν όντως έχει δεσμευθεί όπως ανασταλεί οιαδήποτε προσπάθεια ανόρυξης του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ, πριν από τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, η οποία σημείωσε πως η τρίτη σειρά αδειοδοτήσεων που ανακοινώθηκε δεν αποδεικνύει το αντίθετο και η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δημιουργεί σοβαρές υποψίες περί του αντιθέτου.

Σε δηλώσεις της, με αφορμή την χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία διατυπώνονται σοβαρές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών που εξέφρασαν πρόθεση να δραστηριοποιηθούν εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι “η Κυβέρνηση και οι υποστηρικτές του Ερντογάν ας κατανοήσουν επιτέλους με ποιους συνομιλούμε”, σημειώνοντας ότι “η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει πάραυτα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την επιθετική συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην απάντηση σε σχετικό ερώτημα της από τον Επίτροπο Arias Cañete, ο οποίος όπως είπε αναφέρει πως “η ανακάλυψη και η εξερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί νέες δυνατότητες για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και συνολικά για την περιοχή, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί ο όγκος φυσικού αερίου που θα φθάνει στις ευρωπαϊκές αγορές από την εν λόγω περιοχή”.

Ανέφερε, επίσης, πως κ. Cañete στην απάντησή του αναφέρει πως “η εκμετάλλευση και η παραγωγή υδρογονανθράκων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών προς την ΕΕ, είναι πιθανό να βασιστούν σε ιδιωτικές επενδύσεις” και προσθέτει πως “όλες οι δυνητικές διαδρομές θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν τόσο από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας όσο και από πλευράς σχετικού οικονομικού κόστους και οφελών”.

“Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Τουρκία, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ τονίζει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους”, προσθέτει στην απάντησή του.

Λίστα Λανγκάρτ
Σε ό,τι αφορά τη λίστα Λανγκάρτ, η κ. Θεοχάρους είπε πως η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει στον κυπριακό λαό αν έχει στα χέρια της τη λίστα Λανγκάρτ στο σύνολο της ή αν έχει μόνο το ένα τμήμα της, όπως ισχυρίζεται ο Γαλλο-Ιταλός δημιουργός της λίστας, Ερβέ Φαλτσιανί.

Επίσης, σημειώνει πως η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το λαό κατά πόσο τα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα και έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, όπως ορθά έπραξε η κυβέρνηση σε άλλες περιπτώσεις ή αν αυτό θα γίνεται επιλεκτικά με στοχοποίηση προσώπων.

“Δεν αρκεί για μας και για τον κυπριακό λαό να επιβληθεί φορολογία σε αυτούς που έχουν βγάλει παράνομα τα λεφτά στο εξωτερικό και φοροδιαφεύγουν, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού και η παραδειγματική τιμωρία τους”, είπε.

Επιπλέον, ανέφερε πως η κυβέρνηση οφείλει ακόμη να ενημερώσει το λαό για τις ενέργειες τις οποίες έχει κάνει με τα Panama Papers, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της “για την αδράνεια από μέρους της κυβέρνησης και για την ολιγωρία της”.

Κάλεσε την κυβέρνηση όπως συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, για να ενημερώσει για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και από κοινού “να καθορίσουμε τα παραπέρα βήματα”, που θα πρέπει να γίνουν για να εντοπιστούν οι μεγάλοι φοροφυγάδες και να κατονομαστούν.

“Οι φοροφυγάδες”, σημείωσε, “πρέπει να εντοπιστούν για να καταβάλουν τις οφειλές τους προς το κράτος, και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Θέση του Κινήματος Αλληλεγγύη είναι να δημοσιοποιηθούν και τα ονόματα τους για να γνωρίζει ο λαός ποιοι τον έχουν κατακλέψει”.

Υποβάθμιση του θέματος της Αμμοχώστου

Για το θέμα της Αμμοχώστου, είπε πως το Κίνημα Αλληλεγγύη συμμερίζεται την αγωνία του Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, αναφορικά με την υποβάθμιση του θέματος της Αμμοχώστου μέσα στο πλαίσιο των δικοινοτικών συνομιλιών, αλλά και ευρύτερα των προσπαθειών για την συνολική επίλυση του Κυπριακού.

«Υπενθυμίζουμε ότι είναι βασική υποχρέωση της Τουρκίας η άνευ όρων επιστροφή της Αμμοχώστου προ της λύσεως και αυτή η υποχρέωση πηγάζει από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1979», τόνισε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης”, είπε η κ. Θεοχάρους.

Καλεί την Κυβέρνηση όπως απαιτήσει την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου, ως ελάχιστη ένδειξη καλής θέλησης της Τουρκίας, και να θεωρήσει το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου ως θέμα υψίστης προτεραιότητας.

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση όπως προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια, για την προώθηση και υλοποίηση του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προβλέπει την άμεση και χωρίς όρους επιστροφή της Αμμοχώστου, αλλά και τη μεταγενέστερη εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 550/1984 και 789/1992, καθώς επίσης και τη γραπτή διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία προβλέπουν ρητά την άμεση επιστροφή ολόκληρης της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της όπως ίσχυαν τα δημοτικά όριο κατά τον Αύγουστο του 1974.

http://mignatiou.com/2016/08/apili-tin-kipro-i-tourkia-paranomes-ke-akires-i-erevnes-se-kipriaki-aoz-gia-fa/

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου – ΚΥΠΡΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: