Τα επόμενα βήματα Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ: Ετοιμάζει βαλίτσες και πάει στην Τουρκία και στην Ελλάδα… Θα δεχθεί να τη συναντήσει ο Ερντογάν; (video)

Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την κ. Μαρία Άνχελα Χολγκίν ΚΟυεγιάρ και τους συνεργάτες της. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Ήρθε, είδε άκουσε και απέρχεται η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, βάζοντας πλώρη για τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Αφού είδε δις τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και είχε σειρά επαφών στην Κύπρο, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναχωρεί από το νησί την Κυριακή, μετέδωσε το κανάλι Omega.

Πρώτος σταθμός η αδιάλλακτη Τουρκία, όπου αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη σε ποιο επίπεδο θα είναι οι συναντήσεις της και αν θα δει ή όχι τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θα έχει κάποια ταξίδια τώρα, η Ελλάδα, Τουρκία, η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και όταν είναι πίσω στην Κύπρο σίγουρα θα ξαναβρεθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πάντως, η Κυβέρνηση θεωρεί πως το καλό κλίμα μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας είναι υποβοηθητικό στην όλη προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία διασυνδέει τη νέα πρωτοβουλία, που μόλις ξεκίνησε στο Κυπριακό, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • «Καθοριστική συμβολή Ε.Ε.»

«Εμείς θέλαμε και θέλουμε να σπάσει το αδιέξοδο, θεωρούμε πως η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν καθοριστική για να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία με δύο εν εξελίξει πολέμους», ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος συμμετειχε στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των “27” υπουργών Εξωτερικών. Επί τάπητος και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να είναι άσχετες με το Κυπριακό.

«Tο πλαίσιο της Ε.Ε. περιλαμβάνει την Κύπρο και η πρόοδος περνάει από την Κύπρο, οπότε αναμένουμε να δούμε απτά βήματα προς την Τουρκία στο θέμα αυτό. Tα αιτήματα για χειρονομίες καλής θέλησης πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με το πλαίσιο προόδου, πρέπει να εμπεριέχουν ένα στοιχείο πολιτικής αντίληψης και προθυμίας διαπραγμάτευσης και την ίδια στιγμή πρέπει να ανταποκρίνονται στις ευαισθησίες όλων των κρατών μελών».

Ο κ. Κόμπος σημείωσε πως η Κύπρος είναι πρόθυμη να ενθαρρύνει την πρόοδο στα ευρωτουρκικά.

Η απεσταλμένη του Γκουτέρες πήγε στο γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, στη Λεμεσό: Είχαν δείπνο στην μαρίνα της Λεμεσού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: