Η “ρωσική προοπτική” της Τουρκίας, η Μικρασιατική εκστρατεία και ο σουλτάνος Ταγίπ




Ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ ο γνωστός και μη εξαιρετέος αρχισυντάκτης του δημοσιογραφικού οργάνου του Ερντογάν, της εφημερίδας Yeni Safak (= Νέα Αυγή) διακρίνει πίσω από τις κινήσεις της Δύσης μια νέα προσπάθεια της Δύσης να εισβάλει στην Ανατολία.

Αναφέρει μάλιστα ότι πρόκειται για τη δεύτερη μετά την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπονοώντας ως πρώτη την Μικρασιατική εκστρατεία το 1919-22.

Αφετηρία της «εισβολής» είναι για τον Τούρκο αρθρογράφο τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί. Θεωρώντας δε πως το πρόβλημα στην Τουρκία ξεκινά από το εσωτερικό υποστηρίζει πως χρειάζεται μια κολοσσιαία επιχείρηση «εξυγίανσης» και εξάλειψης κάθε εχθρικού στην τουρκική «δημοκρατία» στοιχείου.

Ο ίδιος κατηγορεί, ως συνήθως, ΗΠΑ και ΕΕ ότι προετοιμάζουν τη νέα εισβολή στην Ανατολία. «Τώρα βρίσκονται στα σύνορα της Ανατολίας έχοντας ερημώσει όλες τις γύρω χώρες», ωσάν η Τουρκία να μην έχει συμβάλει σε όλες αυτές τις εξελίξεις και τις διάφορες «αραβικές ανοίξεις» και φυσικά στην καταστροφή της Συρίας.

Παρόλα αυτά ο Καραγκιούλ υποστηρίζει ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας της έχουν κηρύξει τον πόλεμο διότι η Τουρκία ισχυροποιείται τα τελευταία 20 χρόνια. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Τουρκία προέρχεται από τους συμμάχους της. Το πραξικόπημα αποτελεί ανοικτή κήρυξη πολέμου κατά της Τουρκίας…Είναι οι ένοπλες δυνάμεις τους και οι υπηρεσίες ασφαλείας τους που μας πλήττουν», επιμένει ο αρθρογράφος.

Το καλύτερο όμως ακολουθεί. Ο Καραγκιούλ που είναι η επίσημη φωνή του Ερντογάν δεν διστάζει να ξεκαθαρίσει πως οι σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ πρέπει να επαναξιολογηθούν, αφήνοντας καθαρά να διαφανεί η “ρωσική προοπτική” της Τουρκίας. Ειδικά για τη διαβόητη ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο αρθρογράφος ξεκαθαρίζει πως η Άγκυρα θέλει από την Ευρώπη ελευθερία δράσης και το απαραίτητο πεδίο ελιγμών.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η Τουρκία τα θέλει όλα, μια προνομιακή σχέση με την ΕΕ, όπου όμως θα μπορεί να μη σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποκεφαλίζει και μερικούς ενοχλητικούς στον σουλτάνο όταν αυτός θα το αποφασίζει. Που θα μπορεί να σφαγιάζει ανενόχλητη Κούρδους και ουδείς θα μιλά.

Παραληρώντας ο φίλος του σουλτάνου χαρακτηρίζει ακόμα και τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν και τεκμηριωμένα εμπλέκουν τον «άμεπτο» Τούρκο πρόεδρο και την «αγία» αυτού οικογένεια σε σειρά σκανδάλων, ως επίθεση της κακιάς Δύσης έναντι της «αγνής» Τουρκίας που εκπροσωπεί ο Ερντογάν.

Ο Καραγκιούλ προβλέπει πως το πραξικόπημα της 15ης Ιουνίου δεν θα είναι η τελευταία κατά της «μεγάλης» Τουρκίας επίθεση. Ο Ερντογάν θα στοχοποιηθεί ξανά, υποστηρίζει και αφού επιτίθεται με μανία στον Γκιουλέν, τονίζει με φανατισμό πως η Τουρκία θα παραμείνει στην Ανατολία για άλλα 1.000 χρόνια, αλλά και προβλέπει πως το 2017 είναι ίσως το έτος της παγκόσμιας σύγκρουσης, «ενός είδους Αρμαγεδδώνος»

Ο Τούρκος αρθρογράφος αν διαβάσει κανείς κάτω από τις γραμμές θα διαπιστώσει ότι ενεργεί ως το επίσημο φερέφωνο του Ερντογάν μέσω του οποίου προβάλει τις απαιτήσεις του στη Δύση και αφήνει να αιωρείται η σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία, χωρίς καν να την αναφέρει.

Επίσης σημαντική είναι η έμμεση αναφορά του στην Μικρασιατική εκστρατεία του Ελληνικού στρατού την οποία χαρακτηρίζει ως την πρώτη «εισβολή» στην τουρκική Ανατολία που ωστόσο τότε δεν ήταν καθόλου τουρκική αλλά ζούσαν εκεί συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί.

Οι αναφορές του Καραγκιούλ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα όχι διότι ο ίδιος κατέχει την υπέρτατη σοφία, αλλά ακριβώς διότι προέρχονται κατευθείαν από το προεδρικό ανάκτορο του νεοφανούς σουλτάνου Ταγίπ.

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ουδείς μπορεί να τα προβλέψει καθώς και η Δύση παρακολουθηθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις στην Τουρκία ανίκανη να αντιδράσει δυναμικά, για την ώρα τουλάχιστον, καθώς ο Ερντογάν κρατά όλα τα χαρτιά στα χέρια του και κυρίως τον Άσο που ακούει στο όνομα Πούτιν.

Με πληροφορίας από http://www.yenisafak.com/en/columns/ibrahimkaragul/july-15-is-not-the-last-attack-anatolia-is-under-an-invasion-threat-2030855

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: