Συναγερμός στις ΗΠΑ: Ξένοι «επενδυτές» από Κίνα, Ρωσία και Ιράν αγοράζουν εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Φάρμα στις ΗΠΑ Πηγή GAO




Συναγερμό σημαίνει στις ΗΠΑ η έκθεση της Υπηρεσίας Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (GAO) που επισημαίνει ότι ξένοι υπήκοοι από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν αγοράζουν συστηματικά από το 2016 μεγάλες εκτάσεις γης, πολλές φορές κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ειδικότερα, αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι οι εξαγορές έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2016 και κάνει λόγο για τουλάχιστον 40 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης, βοσκοτόπων και δασών των ΗΠΑ φαίνεται πως ανήκουν σε ξένους επενδυτές.

Ειδικότερα στην έκθεση της GAO σημειώνονται μεταξύ άλλων

Ξένες επενδύσεις σε αγροτική γη των ΗΠΑ:

Η ενίσχυση των προσπαθειών για τη συλλογή, παρακολούθηση και κοινή χρήση βασικών πληροφοριών θα μπορούσε να εντοπίσει καλύτερα τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας

GAO-24-106337

Οι ξένες επενδύσεις σε αγροτική γη των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε περίπου 40 εκατομμύρια στρέμματα το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια—όπως όταν ξένα συμφέροντα αγοράζουν γη κοντά σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το USDA δημοσιεύει ετησίως δεδομένα για επενδύσεις σε γεωργική γη, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών και άλλοι φορείς ενδέχεται να εξετάσουν για κινδύνους. Το DOD σημείωσε ότι χρειάζεται πιο συγκεκριμένα και έγκαιρα δεδομένα.

Το USDA πρέπει να συλλέγει, να παρακολουθεί και να μοιράζεται καλύτερα τα δεδομένα και η ανάπτυξη ενός συστήματος δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα βοηθούσε. Για παράδειγμα, το USDA συγκεντρώνει ετησίως τα δεδομένα του από έντυπα που υποβάλλονται στα κεντρικά γραφεία ή στα γραφεία της κομητείας. Οι συστάσεις μας αφορούν αυτό και πολλά άλλα.

Τι βρήκε ο GAO

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) δεν μοιράζεται έγκαιρα δεδομένα για ξένες επενδύσεις σε γεωργική γη που συλλέγονται βάσει του νόμου περί αποκάλυψης γεωργικών ξένων επενδύσεων του 1978, όπως τροποποιήθηκε (AFIDA). Οι υπηρεσίες της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας (DOD) και του Υπουργείου Οικονομικών, εντοπίζουν και επανεξετάζουν συναλλαγές που ενδέχεται να θέτουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, όπως η εγγύτητα της γεωργικής γης σε έναν ευαίσθητο στρατό βάση.

Το USDA δημοσιεύει ετησίως επιλεγμένες πληροφορίες AFIDA στο διαδίκτυο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπηρεσίες CFIUS όταν εξετάζουν πιθανούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας που σχετίζονται με τη γεωργική γη. Επιπλέον, αξιωματούχοι του USDA είπαν ότι απαντούν αμέσως όταν λαμβάνουν αιτήματα για πληροφορίες. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του DOD σημείωσαν ότι χρειάζονται πληροφορίες της AFIDA που είναι πιο ενημερωμένες και πιο συγκεκριμένες και πρέπει να λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες περισσότερες από μία φορά το χρόνο.

Το USDA έχει ζητήσει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός συστήματος δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση άλλοι κρατικοί φορείς των ΗΠΑ και το κοινό. Εν τω μεταξύ, η κοινή χρήση των τρεχόντων δεδομένων θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της προβολής των πιθανών κινδύνων εθνικής ασφάλειας που σχετίζονται με ξένες επενδύσεις σε αγροτική γη των ΗΠΑ.

Το USDA εφαρμόζει το AFIDA σε όλα τα γραφεία και τα κεντρικά γραφεία, αλλά οι διαδικασίες του για συλλογή, παρακολούθηση και αναφορά βασικών πληροφοριών είναι ελαττωματικές. Το USDA συλλέγει τα απαιτούμενα δεδομένα σε έντυπα έντυπα με κομητεία ή ομοσπονδιακά γραφεία και τα ελέγχει για ακρίβεια, σύμφωνα με αξιωματούχους του USDA. Ωστόσο, οι διαδικασίες για να το κάνει αυτό είναι ασαφείς και δύσκολο να εφαρμοστούν.

Για παράδειγμα, το εγχειρίδιο AFIDA του USDA παρέχει περιορισμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο συλλογής αξιόπιστων πληροφοριών AFIDA. Επιπλέον, αν και το Κογκρέσο ζήτησε από το USDA να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής και μια δημόσια βάση δεδομένων για τα δεδομένα της AFIDA μέχρι το τέλος του 2025, το USDA δεν έχει σχέδια και χρονοδιαγράμματα για να το κάνει, εν μέρει επειδή το USDA δεν έχει λάβει χρηματοδότηση. Το USDA επίσης δεν επαληθεύει επαρκώς και δεν διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους για να παρακολουθεί την ακρίβεια και την πληρότητα των δεδομένων AFIDA που συλλέγει.

Η ανασκόπηση του GAO των δεδομένων AFIDA που τρέχουν μέχρι το ημερολογιακό έτος 2021 εντόπισε σφάλματα, όπως η μεγαλύτερη εκμετάλλευση γης που σχετίζεται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να καταμετρηθεί δύο φορές. Το USDA έχει ξεκινήσει προσπάθειες για τον εντοπισμό της μη συμμόρφωσης της AFIDA μέσω της εξόρυξης δεδομένων, σύμφωνα με αξιωματούχους, και έχει ευκαιρίες να επεκτείνει αυτήν την πρακτική. Αλλά χωρίς να βελτιώσει τις εσωτερικές του διαδικασίες, το USDA δεν μπορεί να αναφέρει αξιόπιστες πληροφορίες στο Κογκρέσο ή στο κοινό σχετικά με το πού και πόση γεωργική γη στις ΗΠΑ κατέχεται από ξένα άτομα.

Γιατί ο GAO έκανε αυτή τη μελέτη

Το USDA εκτίμησε ότι οι ξένες επενδύσεις σε αγροτική γη των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε περίπου 40 εκατομμύρια στρέμματα το 2021. Αυτές οι επενδύσεις μπορεί να έχουν συνέπειες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ξένη ιδιοκτησία αγροτικής γης των ΗΠΑ κοντά σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η CFIUS είναι μια διυπηρεσιακή επιτροπή που εξετάζει ορισμένες συναλλαγές στο εξωτερικό για να προσδιορίσει τις πιθανές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτές περιλαμβάνουν ξένες επενδύσεις σε αγροτική γη των ΗΠΑ. Επιπλέον, το καταστατικό AFIDA του USDA, που θεσπίστηκε το 1978, απαιτεί από τα αλλοδαπά πρόσωπα που αποκτούν ή μεταβιβάζουν γεωργική γη να υποβάλλουν έντυπο γνωστοποίησης στο USDA.

Ζητήθηκε από τον GAO να επανεξετάσει τις ξένες επενδύσεις σε αγροτική γη των ΗΠΑ. Αυτή η έκθεση εξετάζει τον βαθμό στον οποίο (1) το USDA μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με ξένες επενδύσεις σε γεωργική γη των ΗΠΑ με το CFIUS για τις επιθεωρήσεις εθνικής ασφάλειας και (2) οι διαδικασίες του USDA του επιτρέπουν να συλλέγει, να παρακολουθεί και να αναφέρει αξιόπιστα δεδομένα για ξένες επενδύσεις σε γεωργική γη των ΗΠΑ. Η GAO εξέτασε τους νόμους, τους κανονισμούς και τις οδηγίες του οργανισμού. ανέλυσε τα δεδομένα του USDA. και πήρε συνέντευξη από στελέχη της υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΚΘΕΣΗ

συστάσεις

Το GAO κάνει έξι συστάσεις, μεταξύ των οποίων το USDA να μοιράζεται λεπτομερή και έγκαιρα δεδομένα AFIDA με τις υπηρεσίες του CFIUS, να βελτιώνει την αξιοπιστία των δεδομένων AFIDA και να αξιολογεί την ικανότητά του να υιοθετεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής και μια δημόσια βάση δεδομένων. Το USDA συμφώνησε γενικά με τις συστάσεις μας.

  1. Ο Γραμματέας Γεωργίας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο Chief Operating Officer του FPAC-BC, σε συντονισμό με τις σχετικές υπηρεσίες μέλη του CFIUS, καθιερώνει μια διαδικασία για την παροχή λεπτομερών και έγκαιρων δεδομένων συναλλαγών AFIDA σχετικά με ξένες επενδύσεις σε γεωργική γη σε φορείς μέλη του CFIUS, συμπεριλαμβανομένων των DOD και Ταμείο. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εάν ένα μέρος έχει υποβάλει μια αποκάλυψη, ποιος την υπέβαλε και πότε κατατέθηκε. (Σύσταση 1)
  2. Ο Γραμματέας Γεωργίας θα πρέπει να δώσει οδηγίες στον Διαχειριστή της FSA, καθώς το FPAC-BC ενημερώνει το εγχειρίδιο AFIDA, να διευκρινίσει και να παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες στα κεντρικά γραφεία και τους υπαλλήλους της κομητείας για την ολοκλήρωση των αρμοδιοτήτων της AFIDA, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της ακρίβειας των εντύπων και του εντοπισμού πληροφοριών που λείπουν. (Σύσταση 2)
  3. Ο Γραμματέας Γεωργίας θα πρέπει να δώσει εντολή στον Chief Operating Officer του FPAC-BC και στον Διαχειριστή του FSA να ολοκληρώσουν από κοινού μια ανάλυση για να καθορίσουν τον βαθμό στον οποίο ο οργανισμός μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του νόμου περί ενοποιημένων πιστώσεων, 2023 για τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής AFIDA και δημόσια βάση δεδομένων εντός του αναμενόμενου προϋπολογισμού της. Εάν η ανάλυση δείξει ότι η υπηρεσία δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νόμου περί ενοποιημένων πιστώσεων του 2023, το USDA θα πρέπει να αναφέρει τα αποτελέσματα στο Κογκρέσο και να προτείνει κατάλληλες νομοθετικές αλλαγές. (Σύσταση 3)
  4. Ο Γραμματέας Γεωργίας θα πρέπει να δώσει οδηγίες στον Chief Operating Officer του FPAC-BC να βελτιώσει την επαλήθευση και την παρακολούθηση των συλλεγόμενων δεδομένων AFIDA, όπως η εξέταση και η επικύρωση πληροφοριών σε όλη τη διαδικασία συλλογής δεδομένων AFIDA. (Σύσταση 4)
  5. Ο Γραμματέας Γεωργίας θα πρέπει να δώσει εντολή στον Chief Operating Officer του FPAC-BC, σε συντονισμό με τον Διαχειριστή του FSA, να συνεχίσει τις δραστηριότητες εξόρυξης δεδομένων που συγκρίνουν δεδομένα AFIDA με δεδομένα προγράμματος FSA για τον εντοπισμό ύποπτων μη αρχειοθετών. (Σύσταση 5)
  6. Ο Γραμματέας Γεωργίας θα πρέπει να δώσει εντολή στον Chief Operating Officer της FPAC-BC να διασφαλίσει ότι η αναφορά AFIDA είναι πλήρης, όπως η ενσωμάτωση πληροφοριών χώρας από επιπλέον ξένα πρόσωπα πέρα ​​από τον κύριο επενδυτή, όταν είναι διαθέσιμες. (Σύσταση 6)

Με πληροφορίες από gao.gov

Μόνον η Νίκι Χέιλι έμεινε απέναντι στον Τραμπ για να σώσει την τιμή των ρεπουμπλικάνων: Αποσύρθηκε και τον στηρίζει ακόμη και ο Ρον ΝτεΣάντις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: