Το Politico θέτει ένα κομβικό ερώτημα: Έχει εμπλοκή το Κατάρ στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ; Σίγουρα, πάντως, οφελείται πολλαπλώς από τις εξελίξεις

File Photo Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι στην έναρξη της 31ης Αραβικής Συνόδου Κορυφής στο Αλγέρι EPA/STR




Ενδελεχής ανάλυση που δημοσιεύεται στο Politico εξετάζει τον πιθανό ρόλο του Κατάρ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ θέτοντας το ερώτημα εάν πράγματι το Κατάρ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής της Χαμάς και έχει παραχωρήσει καταφύγιο σε αρκετούς από τους δισεκατομμυριούχους ηγέτες της Χαμάς σε πολυτελή ξενοδοχεία, δεν γνώριζε πραγματικά τίποτα για τα σχέδια επίθεσης στο Ισραήλ;

Ο MATTHEW KARNITSCHNIG που την υπογράφει, σημειώνει μεταξύ άλλων

Ενώ μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης γύρω από την 7η Οκτωβρίου επικεντρώθηκε στην πιθανή ανάμειξη του συμμάχου της Χαμάς, Ιράν, το ερώτημα του τι ήξερε το Κατάρ και πότε το ήξερε ήταν εξίσου επείγον για τους δυτικούς ηγέτες που αντιμετώπισαν το εμιράτο ως έμπιστο εταίρο.

  • Το ταλέντο του Κατάρ να παίζει με όλες τις πλευρές επέτρεψε στο μικρό βασίλειο των 2,6 εκ στον Περσικό Κόλπο να καθιερωθεί ως ο μεσολαβητής της έσχατης ανάγκης για τη Δύση στην περιοχή, έναν ρόλο που διαδραματίζει επίσης στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να κερδίσει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.

Σε μια σειρά συνομιλιών με το POLITICO τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι, ενώ δεν έχουν αδιάσειστα στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμιράτο μπορεί να γνώριζε περισσότερα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από ό,τι έχει αφήσει να εννοηθεί.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για το ερώτημα ποιος θα κερδίσει από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι δυτικοί αναλυτές αναπόφευκτα στρέφουν το βλέμμα τους στη Ντόχα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών το πρωταρχικό κίνητρο του Κατάρ να παραμείνει σιωπηλό, εάν γνώριζε για την επίθεση, ήταν το ενδιαφέρον του να εκτροχιάσει τις συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, περιφερειακού αντιπάλου, για την εξομάλυνση των σχέσεων.

  • Μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στην περιοχή θα μπορούσε να έχει ανοίξει την πόρτα για στρατηγική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, της πηγής ζωής του Κατάρ. Δεδομένης της άμεσης πρόσβασης του Ισραήλ στις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης, οποιαδήποτε ενεργειακή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία θα άλλαζε το παιχνίδι.

Μια τέτοια συμφωνία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για έναν αγωγό που εκτείνεται από την Ινδία στο Ισραήλ μέσω της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου έργου που προτάθηκε από μεγάλες δυνάμεις στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Σεπτέμβριο, του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Επισημαίνεται ότι το Κατάρ απουσιάζει από τον κατάλογο των υπογραφόντων του IMEC.

Η οργή για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα στον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, υποδηλώνει ότι ο διάλογος δεν θα ξαναρχίσει σύντομα. «Είναι προς το συμφέρον του Κατάρ να βάλει εμπόδια στη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή για την ισορροπία δυνάμεων θα υπονομεύσει τη θέση του Κατάρ ως του κορυφαίου διπλωματικού παίκτη που μπορεί να κάνει τα πάντα».

Αξιοποιώντας τη γεωγραφία και τον τεράστιο πλούτο του, το Κατάρ έχει δημιουργήσει ένα τρομερό δίκτυο απίθανων εταίρων, που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τη Μόσχα, το Βερολίνο, την Ιερουσαλήμ και ακόμη και την Τεχεράνη.

Η προνοητικότητα της εύκαμπτης εξωτερικής πολιτικής του Κατάρ έχει εμφανιστεί πλήρως από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς το εμιράτο έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ευκολία στον ρόλο του ως έμπιστου ευεργέτη και φίλου της Χαμάς, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή και βασικός συνεργάτης στα παρασκήνια ο Ισραήλ. Το Κατάρ έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός εταίρος και για την Ευρώπη, ειδικά για τη Γερμανία, η οποία έχει στραφεί στη χώρα ως προμηθευτή φυσικού αερίου για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της απώλειας παραδόσεων από τη Ρωσία.

  • Το μυστικό του Κατάρ για την απόκτηση αυτών των φαινομενικά αντιφατικών ρόλων είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας δεκαετιών να γίνει ένας απαραίτητος εταίρος σε όλες τις πλευρές της εξίσωσης της Μέσης Ανατολής.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, οι οποίες, παρά την ταραγμένη κληρονομιά τους να αγκαλιάζουν τους αυταρχικούς ηγέτες στην περιοχή, από τον Σάχη του Ιράν μέχρι τον Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ, έχουν κάνει τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, τον νέο τους καλύτερο φίλο. Πριν από δύο χρόνια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden μάλιστα χαρακτήρισε το Κατάρ «μεγάλο σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ», προσχωρώντας σε ομάδες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία σε μια αποκλειστική λίστα με 18 μόνο έθνη. Οι ΗΠΑ στράφηκαν στο Κατάρ πέρυσι για το λεπτό έργο του χειρισμού της αμφιλεγόμενης μεταφοράς ύψους 6 δις δολ. στο Ιράν από τη Νότια Κορέα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πολλών αμερικανών ομήρων από την Τεχεράνη.

  • Ωστόσο, το μεγαλύτερο στρατηγικό πραξικόπημα του Κατάρ είναι ότι οι ηγέτες του κατάφεραν να καταστήσουν τους βασικούς διεθνείς παίκτες εξαρτημένους από αυτούς χωρίς καν να το καταλάβουν, είτε ως διαμεσολαβητής, προμηθευτής ενέργειας, οικονομικό κέντρο ή και τα τρία.

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken στον πρωθυπουργό Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ντόχα αυτή την εβδομάδα. «Αναλάβατε και αυτό συνεχίζεται, να προσπαθήσετε να απελευθερώσετε τους υπόλοιπους ομήρους». Παρά τους δημόσιους επαίνους, στα παρασκήνια, δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι το Κατάρ δυσκολεύτηκε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα γύρω από τις 7 Οκτωβρίου.

Ένας λόγος για τον οποίο οι αξιωματούχοι των Υπηρεσιών ¨Πληροφοριών της Δύσης δήλωσαν ότι αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του Κατάρ για άγνοια για τις επιθέσεις είναι ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας παρακολουθεί κάθε κίνηση των ηγετών της Χαμάς που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ismail Haniyeh, του de-facto επικεφαλής της ομάδας. Τόσο αυτός όσο και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κατάρ συνεχίζουν να απολαμβάνουν καταφύγιο στη Ντόχα μέσα στην πολυτέλεια. Τούτου λεχθέντος, οι υποτιθέμενοι εγκέφαλοι της 7ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου του Yahya Sinwar, του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, δεν έχουν έδρα στο Κατάρ.

Ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο, αν υπάρχει, που έπαιξε το Κατάρ στις 7 Οκτωβρίου περιπλέκονται περαιτέρω από το γεγονός ότι το Ισραήλ εδώ και χρόνια ενθάρρυνε τον εμιράτο να υποστηρίξει τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Πηγή Politico [The West searches for the truth about Qatar, but fears the answers]

Ο Ερντογάν σε αδιέξοδο: Η συνθήκη του Μοντρέ καλύπτει και Βόσπορο και Δαρδανέλλια – Για να την «ακυρώσει» χρειάζεται δυο διώρυγες, όχι μία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: