Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των δύο ηγετών και η αναμενόμενη έναρξη της συζήτησης για το εδαφικό κατά την τελευταία συνάντηση εντός Ιουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επιστολή προς τον ΠτΔ ενός νεαρού που έχασε τους γονείς του στο αεροπορικό δυστύχημα της Ήλιος, η ποινή φυλάκισης στους υπάλληλους του Δήμου Παραλιμνίου στην υπόθεση με τις εισπράξεις από τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες, η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Υπουργού Παιδείας και ο έλεγχος από το ΔΝΤ προς τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα στήριξης.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ωρα εδαφικού”, γράφει ότι στη συνάντηση της Παρασκευής, μεταξύ των δύο ηγετών, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση επί του εδαφικού, η οποία θα συνεχιστεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας “τρίζει τα δόντια“ στον Γενικό Ελεγκτή, απαντώντας σε έντονο ύφος σε σχέση με τις συνεχείς συστάσεις για το θέμα των εκπαιδευτικών. Αλλού η “Α”, γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε την ύπαρξη σοβαρής μαρτυρίας για την υπόθεση της Focus.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Συγκλίσεις με… τουρκικές εγγυήσεις”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε χθες λόγο για επίτευξη συγκλίσεων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωνε ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σιτηρών Δημήτρης Θεοχάρους δηλώνει ότι η Επιτροπή είναι μη βιώσιμη. Αλλού, γράφει ότι ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης θα είναι ξανά υποψήφιος για Δήμαρχος Λευκωσίας.

Ο “Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο “Πρόοδος πολλών ταχυτήτων”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι κλίμα προόδου επιχειρείται να διαμορφωθεί στη διαδικασία των συνομιλιών αν και παραμένουν διαφορές ως προς τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση. Αλλού, γράφει ότι στη φυλακή βρέθηκαν οι επτά υπάλληλοι του Δήμου Παραλιμνίου για τις εισπράξεις από κρεβατάκια και ομπρέλες, με τις ποινές να κυμαίνονται από 45 μέρες μέχρι και 22 μήνες. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι έφεση καταχωρήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία μόνο για την απόφαση αποζημιώσεων υπέρ της οικογένειας του θύματος του Μαρί, Βασίλη Κρόκου.

“Δριμύ κατηγορώ από θύματα της Ήλιος” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας “Χαραυγή”, η οποία γράφει για την επιστολή προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον 31χρονο Ανδρέα Ευριπίδου που έχασε τους γονείς του στο αεροπορικό δυστύχημα της Ήλιος. Αλλού, γράφει ότι μέσα σε μια νύκτα το Υπουργείο Υγείας βρήκε 4 γιατρούς για τα νοσοκομεία Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη βαριά καμπάνα που επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λάρνακας Αμμοχώστου για υπόθεση βιασμού στις Κεντρικές Φυλακές.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Τα δύσκολα σημεία θα αντιμετωπιστούν την Παρασκευή”, γράφει ότι κατά την τελευταία συνάντηση του εντατικοποιημένου γύρου των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών την ερχόμενη Παρασκευή, θα τεθούν τα πιο δύσκολα ζητήματα. Αλλού, γράφει για το τρομοκρατικό κτύπημα στη Γαλλία όπου τζιχαντιστές έσφαξαν ένα ιερέα και πιστούς. Σε άλλο της θέμα γράφει για το γύρο του κόσμου που έκανε για πρώτη φορά στην ιστορία αεροσκάφος χωρίς καύσιμα, με τη χρήση μόνο της ηλιακής ενέργειας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Οικονομική Καθημερινή”, υπό τον τίτλο “Ένας αλλά πολύ αυστηρός πλέον ο έλεγχος από το ΔΝΤ”, γράφει ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αποφάσισε την ενίσχυση του πλαισίου παρακολούθησης χωρών που έλαβαν στήριξη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι οι αγορές είναι στραμμένες στα αποτελέσματα των στρες τεστ των ιταλικών τραπεζών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι με 130 εκ ευρώ θα γίνει η ανάπλαση της Λευκωσίας μέχρι το 2020.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: