Γιά αντίσταση στις απαιτήσεις των δανειστών, γράφει η εφημερίδα Times του Λονδίνου




Η Ελλάδα αντιστέκεται στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών για νέες περικοπές στον προϋπολογισμό ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του επόμενου χρόνου, γράφει ο James Bone για τους TIMES (“Protesters Give Athens Food for Thought”), καθώς οι Έλληνες εκτιμούν ότι νέα μέτρα λιτότητας θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της χώρας.

Τα νέα μέτρα θα καλύψουν, κατά την τρόικα, το κενό χρηματοδότησης ύψους €2 δις, κάτι για το οποίο ο κος Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου: «Για μας, ο προϋπολογισμός του 2014 δεν έχει κενά. Έχουμε δημοσιονομικές προκλήσεις –πάντα».

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και ότι η εξοικονόμηση θα προέλθει από δομικά μέτρα. Η χώρα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση μετά από έξι έτη ύφεσης και η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει απεργία για τις 6 Νοεμβρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το τρομακτικό ποσοστό ανεργίας.

Έκθεση της Eurobank εκτιμά ότι νέα μέτρα λιτότητας θα είναι αντιπαραγωγικά. Η ΕΚΤ αρνήθηκε αυτή την εβδομάδα να καλύψει το κενό μετακυλώντας τα ομόλογα που διαθέτει, από φόβο πως θα κατηγορηθεί για χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατά την Die Welt, η Γερμανία ετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, πράγμα που οι Γερμανοί απέρριψαν ως ‘εικασία’. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως αναμένει την απόφαση των δανειστών της Ελλάδας για το χρηματοδοτικό κενό το Δεκέμβριο.

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/economics/article3897803.ece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: